| Nápověda

Zápal plic

Zápal plic

| Dotaz od: Renata Karalova

Chtela jsem se zeptat moje 5mesicni miminko uz prez mesic kasle nas pediatr ho nekolikrat poslouchal a rikal ze tam nic neslysi ze je cisty dostali jsme antibiotika ktere...

Je pravda, že kašel může trvat po zápalu plic ještě relativně dlouho. Procházky na čerstvém vzduchu k rekonvalescenci patří, pokud Váš synek nemá teploty, určitě s ním ven...

 

Cirhóza jater a zápal plic

| Dotaz od: Sylva

Mamince je 56 let, trpí cirhozou jater, už je na listine čekatelů, ale vznikal velký ascites, tak nám doktor doporučil aplikovat tzv. TIPS, po aplikaci se stav maminky strašně...

Pokud je pacient dlouhodobě ležící a jeho tělo je oslabené, tak je zápal plic jednou z nejčastějších komplikací jakékoliv hospitalizace. Hezký den.

Zápal plic u 8 leté dcery

| Dotaz od: Renata

Dcera má zápal plic, první týden nerozpoznaný, o víkendu nástup teploty do 38st. dcera si stěžovala na bolest pod pravou dolní čelistí, myslela jsem, že uzliny, v pondělí jsme...

Domnívám se, že modřiny nemají souvislost se zápalem plic. Neplašila bych, podle mého názoru jsou modřiny následkem pádu ve škole. Pokud je modřina již zelená, znamená to, že je...


Zápal plic - rekonvalescence

| Dotaz od: Lenka

Naše 5-letá dcera má 2.den jednostranný zápal plic. Průdušky má čisté. 15.4. máme odjet do Rakouska na 4 dny lyžovat. Můžeme vzít dceru s sebou? Pobyt na horách by asi nevadil...

Bude-li mít vaše dcera čistý snímek plic a dobrou sedimentaci, tak určitě múže na hory, ale výraznou zátěž bych nedoporučovala, aspoň tak měsíc po přeléčení. Je to předse jenom...

Paní doktorko. Nemohu se ubránit tomu, abych Vám napsala, že moje potíže o kterých jsem Vám psala se vyvinuly dle Vaší odpovědi, kterou jste mě adresovala.Po antibiotikách se...

Paní Věro, děkuji Vám za informaci, jsem ráda, že antibiotická léčba byla účinná. Myslím, že máte výbornou lékařskou péči, což je zjevné i podle toho, jaká vyšetření Vám byla...

Chřipka může být i nebezpečná
Chřipka ve většině případů proběhne jako několikadenní nezávažné onemocnění s teplotou a kašlem. Někdy se však může zkomplikovat, a to hlavně pokud tělu nedopřejete dostatek...  celý článek

Rozsáhlý zápal plic

| Dotaz od: Lucie

Můj dědeček dostal horečky a dusil se, tak jsme ho zavezli k panu doktorovi a ten ho poslal na rentgen plic. Byl mu zjištěn rozsáhlý zápal plic. Moc tomu nerozumím, ale myslím...

"rozsáhlý zápal plic" znamená, že je postiženo velké množství plicní tkáně, třeba několik laloků v každé plíci... K získání stavu "rozsáhlého zápalu plic" není rozhodující...

Zápal plic

| Dotaz od: Neli

Můj čtyřletý syn,měl v květnu a říjnu,tohoto roku zápal plic.Mimo to má alergii na plíseň.Bere Singulair 4,Aerius,Ribomunyl.Od října byl ve školce vždy jen pár dnů,protože...

Některé zápaly plic- tzv. atypické jsou charakteristické, že mají malé příznaky ale na RTG známky zánětu jsou. Eventuelně by se mohlo o toto jednat, ale příčin může být...

Zápal plic

| Dotaz od: Klára

Chtěla jsem se zeptat zda-li je zápal plic přenosný. Ležela jsem kvůli němu 10 dní v nemocnici a můj přítel jsi teď stěžuje na kašel. Mohl to chytit? Předem děkuji za odpověď.

Kláro! Ano, váš přítel se mohl nakazit. Může se ale také jednat o běžnou virovou respirační infekci. Pokud se kašel nebude během pár dnů lepšit, bylo by vhodné aby navštívil...

Oboustranný zápal plic:

| Dotaz od: Roman

Nedávno nám zemřel dědeček (77) - asi měsíc před smrtí pořád kašlal nemohl ani spát..byl u prakt. lékaře, dostal kapky od kašlu, nezabralo, poté šel na kontrolu byl vyslán na...

Důležitá otázka je, jestli byla dělána pitva, aby byla zjištěna přesná příčina smrti. Plicní embolie se zápalem plic nesouvisí a většinou se neudělá sama od sebe - tatínek...

Zápal plic

| Dotaz od: Šárka

Jsem už 2 měsíce v prac.neschopnosti.Lékař u mne nepoznal rozsáhlý zápal plic, ale brala jsem antibiotika.Po vyšetření na plicním odd.byl diagnostikován zápal plic a zánět...

Se zápalem plic, pokud byl zaléčen, nemusíte nutně ležet v nemocnici. Proč jste stále v pracovní neschopnosti, na to se musíte ptát lékaře, který neschopenku vystavil. Na příští...

Zápal plic u dítěte

| Dotaz od: Marková

Dceře byl zjištěn po 2 měsících kašle zápal plic (dle RTG). Crp toto pondělí 145. Nasazen sumamend forte. Lékařka odebrala krev a dělala testy na mykoplazmata (negativní...

Nepíšete, jak vysokou sedimentaci Vaše dcera má ani jaká byla hodnota bílých krvinek. Nepíšete bohužel ani, jak dlouho byla léčba Sumamedem doporučena. Sumamed je určitě léčba...

Přenos zápalu plic

| Dotaz od: Zuzana

Vážený paní doktorko, doktore je možný přenost zápalu plic, který přešel z chřipkového onemocnění u naší 80 leté babičky na 11 měsíční holčičku kontaktem s nemocným. Děkuji za...

Možné to samozřejmě je. U starších pacientů je totiž zápal plic většinou způsoben bakteriální infekcí, takže přenos je opravdu možný. Definitivní potvrzení ale přinese až...

Třetí týden zápal plic

| Dotaz od: Blanka

Mám třetí týden zápal plic a zánět pohrudnice. Byla jsem u plicní lékařky, beru Fromilid 500, Flonidal a na noc Prothazin. Mám pořád velký kašel s zeleným hlenem, v noci se...

Příznaky, které popisujete, patří k obrazu bakteriálního zánětu plic. Užívejte lék, které Vám lékařka předepsala, antibiotika by měla pomoci bakterie zlikvidovat. Buďte pokud...

Před rokem sem měla zápal plic teď sem nastydla normální začátek pálení dýchací trubice pak škrábání v krku rýma kašel ale kašel je dost velký už sem cela zničená bolí mě snad...

Milá Petro, samozřejmě, že se zápal plic může vrátit. Na Vašem místě bych o ničem moc nepřemýšlela, tady není co řešit online, ale je nutné okamžitě jít na plicní ambulanci s...

Je mi 14 let a před dvěma měsíci jsem měla lehký zápal plic (byla jsem sice v nemocnici, ale to protože jsem hodně kašlala, jinak teploty jen zvýšené), bolely mě ale kotníky...

Můžete trpět únavovým syndrome po prodělané nemoci. Doporučoval bych proto návštěvu lékaře, který Vás znovu vyšetří a navrhne další postup. Hezký den.

Zapal plic

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se Vás zeptat, muj strýc ma jit na čištění cíév na krku a maji mu dávat kardiostimulator, ale včera mu zjistili zapal plic, chtel bych se zeptat jestli jde odhadem...

-vážím si Vaší důvěry-a taky zájmu o strýce a jeho stav!!Bohužel,označení zápal plic je příliš obecné na to,aby se dala odhadnout potřebná doba léčby a rekonvalescence.Bližší...

Pneumokokový zápal plic

| Dotaz od: Lenda

Můj čtyřletý syn nyní koncem listopadu 2010 prodělal pneumokokový zápal plic a zánět středouší. Do svých 3,5 let neměl žádná antibiotika. Od čtyř let začal navštěvovat...

Lendo! 1. Ano, považovala bych očkování za vhodné (pokud mu ze zdravotního hlediska nic nebrání). Doporučovala bych odstup minimálně čtyř týdnů. 2. Pokud vám vaše ORL lékařka...

Zápal plic a zánět průdušek

| Dotaz od: Šárka

Jsem už 2 měsíce v prac.neschopnosti.Lékař u mne nepoznal rozsáhlý zápal plic, ale brala jsem antibiotika.Po vyšetření na plicním odd.byl diagnostikován zápal plic a zánět...

To záleží na Vašem aktuálním stavu. Můžete být v PN i bez léků, pokud je nutné dodržet rekonvalescenci v klidu a nemáte již žádné léky ovlivnitelné obtíže nebo prostě pokud...

Zápal plic, očkování Prevenar

| Dotaz od: Daniela

Můj 3,5 letý syn byl hospitalizován se zápalem plic i když je očkovaný Prevenarem (tenkrát ještě 2000,- kč za jednu dávku). Jak je to možné, že i přesto onemocněl? Myslela jsem...

Očkování nechrání proti všem existujícím zánětům plic a z pneumokokových zánětů plic chrání proti sérotypům obsaženým v očkovací látce. Navíc lidský organismus není stroj se...

Rozsáhlý zápal plic

| Dotaz od: Lucie

Můj dědeček dostal horečky a dusil se, tak jsme ho zavezli k panu doktorovi a ten ho poslal na rentgen plic. Byl mu zjištěn rozsáhlý zápal plic. Moc tomu nerozumím, ale myslím...

"rozsáhlý zápal plic" znamená, že je postiženo velké množství plicní tkáně, třeba několik laloků v každé plíci... K získání stavu "rozsáhlého zápalu plic" není rozhodující...

Oboustranný zápal plic

| Dotaz od: Iveta

Mám velký dotaz,můj otec /59 let/je 3 den hospital.v nemoc,nemohl dýchat a vysoké horečky,nasadili ATB a zjistili oboustranný zápal plic. Když jsme se ptali MUDr. zda je to...

Iveto! Nejčastějším vyvolavatelem zápalu plic bývají u starších lidí bakterie, je tedy pravděpodobné, že váš tatínek trpí zápalem plic způsobeným bakteriemi. Takové onemocnění...

Chemo a zapal plic

| Dotaz od: dana

Mam tatinka je mu 70 let od prosince 2009 prodelava chemo s nemocnenim kostni drene. nyni dostal zapal plic vubec nemuze dychat je v umelem spanku napojen na plicni ventilaci...

Rizik je mnoho - nelze předem stanovit, stejně tak jako je šance na zlešení stavu. Lékaři jistě dělají všechna opatření a nasadili léčbu, základem jsou antibitotika podávaná do...

Rekonvalescence po zápalu plic

| Dotaz od: Pavlína

Moje babička měla těžký zápal plic a chtěla, abych se jí zeptala, co může, nebo nemůže po dobu rekonvalescence.Předem děkuji za odpověď

Pavlíno! Záleží na kondici a celkovém stavu pacienta. Po dobu rekonvalescence by měla svou celkovou zátěž postupně a zvolna zvyšovat, ale nepřetěžovat se. Co přesně může a...

Zápal plic?

| Dotaz od: Kamila

Paní doktorko,chtěla jsem se zeptat.Mám už přes týden kašel,nejdříve bolest v krku,pak to přešlo,ale teď mě 2.den pobolívá na hrudi vpravo,začíná to až k večeru.Teplotu jsem...

Léky,které užíváte,jsou vhodné spíše na počátku onemocnění,aby usnadnily odkašlání,později mohou zbytečně prodlužovat trvání kašle.Návštěvu lékaře bych považovala za důležitou...

Dnes byl můj 3 letý syn hospitalizován se zápalem plic (v zahraničí), nasadili mu antibiotika přímo do žíly. Rozsah dle rtg nebyl veliký. Diagnosa cca 3 dny v nemocnici. Jakmile...

Jelikož zotavování (rekonvalescence - po tuto dobu se hojí sliznice a tkáně po nemoci, imunitní systém se regeneruje..) po zánětu plic trvá cca 6 týdnů, není vhodné syna hned po...

Pravostrany zapal plic

| Dotaz od: Ivana

Je mi 46let a dnes mi byl zjisten zapal plic mam 20tbl klacidu 500 trpim zimnici a bolesti hlavy,a v noci nespim kvuli akutnimu kasli..sedimentaci jsem mela 75...a dalši dotaz...

Je dobře,že jste navštívila lékaře,ten na základě vyšetření/klinického,rentgenového?laboratorního../zvolil makrolidové antibiotikum.Pokud Vás navíc trápí bolesti hlavy,dokáže...

Zápal plic

| Dotaz od: Soňa

Chtěla bych se zeptat již dva měsíce a čtrnáct dnů se léčím z bakteriálního zápalu plic.Počínající příznaky:teplota 38,3,suchý kašel bez vykašlávání nějakého velkého množství...

Někdy na rtg déle přetrvává zbytkový nález/nějaký čas trvá,než se zánětlivá reakce "vstřebá"/.Je vidět,že jste v perfektní péči,CT vyšetření zpřesní obraz místních poměrů volbou...

Přechozený zápal plic

| Dotaz od: Emily

Chtěla bych se zeptat jestli by jste mi nemohli vysvětlit co může být ,cituji - Zvětšení lok.hlavičky 6žebra v pravo. Jde o to že moje doktorka epoznala ž eám zápal plic a...

Hlavička žebra je větší než ostatní žebra v okolí, souvislost se zánětem plic to nemá pražádnou. Ptejte se lékaře na plicním na kontrole, zda se bude žebro dál vyšetřovat nebo...

Kašel po zápalu plic

| Dotaz od: Markéta

Můj syn 2.5 roku měl zápal plic dnes je to měsíc dobral ATB, kontrolní rengen byl v pořádku, kontrola u doktorky: na poslech dobré a v krk táke nic nemá ale i po měsíci co...

Markéto. Přetrvávající kašel po infekci, zvlášť po zánětu plic, není nic neobvyklého. Často může přetrvávat i řadu týdnů. Důležité je zajistit dítěti v místnosti, kde pobývá...

Zápal plic

| Dotaz od: Klára

Před týdnem jsem prodělala počínající zápal plic, léčený antibiotiky (Klacid). Za týden mám odletět na relaxační pobyt k moři, žádné fyzické vypětí, pouze odpočinek. Myslíte, že...

Raději bych se poradila s lékařem,který ordinoval antibiotikum a hodnotil Váš stav.

Podezreni na zapal plic

| Dotaz od: Josef

Je mi 22 let a už 3 měsíce se necítím nejlíp. Nejprve jsem měl problémy se silným kašlem, bolestí na hrudi na pravé straně a uprostřed,lehce zvýšenými teplotami. Lékař mi na to...

Na plicní odděleni by Vám měl dát doporučení Váš praktický lékař,pokud se tak rozhodne,měl by uvést dosavadní léčbu,průběh,typ antibiotik..

Oboustranný zápal plic - sonda

| Dotaz od: Gabriela

Z jakého důvodu je třeba zavádět sondu do plic, pokud má člověk oboustranný zápal plic? Je tohle vyšetření běžné u oboustranného zápalu plic? Mého přítele čeká tento zákrok...

Zřejmě máte na mysli bronchoskopii, při které se vyšetřují dolní cesty dýchací, tj. průdušnice a průdušky. Zápal plic může být např. komplikací primárního onemocnění dolních...

Zápal plic

| Dotaz od: Dana

Synovi (25) byl diagnostikován toxický zápal plic po vdechnutí lampového oleje při ohňové šou.Nedostal žádné léky,jen doporučení na klid na lůžku.Má teploty kolem 38,nic nejí,ne...

Prosím neotálet a urychleně navštívit specialistu pneumologa s pozdravem

Prosím o radu - prodělala jsem koncem listopadu bakteriální zápal plic (určeno poslechově bez rentgenu). Začala jsem léčit po 10 dnech infekce. Po nasazení atb (amoksiklav, poté...

Nevím,zda tak "na dálku"vyřeším Vaše trápení,ale pokusím se.Vaše stonání není neobvyklé.Většina onemocnění dýchacího ůstrojí je virového původu,zde antibiotika nic neřeší...

Bolest na hrudi. Zápal plic?

| Dotaz od: Jakub

Paní doktorko, před dvěma týdny jsem dobral antibiotika, protože jsem měl angínu. Tento týden na mě přišla chřipka. Měl jsem horečky až 39 a silný, suchý kašel. Nyní už je...

K tomu, aby bylo možné se seriózně vyjádčit, doporučuji vyšetření specialistou pneumologem. Podle popisovanych potíží je nutno myslet i na zápal plic s reakci na pohrudnici. To...

Komplikace po zápalu plic

| Dotaz od: helena

Včera na RTG zjistili minimální regresi po týdení ATB léčbě rozsáhlého zápalu plic. Lékařka našla jakýsi útvar a není si jistá co to je. Poslala mne na CT. Můj dotaz:je...

Heleno. K první části dotazu: nelze očekávat po týdenní léčbě zápalu plic zcela negativní rtg snímek. Pokud si dobře spomínám, tak již jako studentům medicíny a začínajícím...

Zápal plic

| Dotaz od: Iva

Má dcera 14 dní úporně kašlala, dostala od pediatra k užívání antibiotika Rowamycin. Když se po 14 dnech kašel nelepšil, byla odeslána na RTG plic, který potvrdil končící zápal...

Paní Ivo, děkuji Vám za dotaz. Rekonvalescence po zápalu plic trvá cca 2-3 týdny. Záleží ovšem na rozsahu pneumonie, na stavu imunitního systému, na původci /viry, bakterie...

Před třemi týdny u mě propukl bakteriální zápal plic (pravá plíce, dolní část), měla jsem vysoké horečky a vzhledem k tomu, že jsem astmatik, došlo na hospitalizaci. V nemocnici...

Jestliže byly vámi uvedené jiné příčiny současných potíží spolehlivě vyloučeny, nevidím důvod k opakování či doplňování vyšetření. Cvičení ale také nedoporučuji, potíže by měly...

Zápal plic

| Dotaz od: Iva

Dcera bere pulmicort od ledna tohoto roku. Byla na vyšetření v Praze v Motole, paní doktorka jí diagnostikovala začínající astma a přechozenou mononukleózu. Montelucast bere asi...

Paní Ivko, děkuji za podrobnější informace. Na jaké ambulanci v Praze byla dcerka vyšetřena? Na plicní? Tím, že nevidím všechny výsledky, nemůžu diagnostiku spolehlivě posoudit...

ŠPINĚNÍ A ZÁPAL PLIC

| Dotaz od: Věra

Od minulé středy jsem užívala Ospen na horečky a kašel. Jelikož horečky neustupovaly navštívila jsem pohotovost- závěr zápal plic a změna antibiotik. Od večera trochu špiním...

Špinění může být počátek menstruace. Není to problém, pokud se menstruace dostaví o několik málo dní dříve, než očekáváte. Na svědění zkuste zakoupit volně prodejný...

Zapal plic

| Dotaz od: Richard

.je mi 46 let a 5.den mám diagnostikovaný zápal plic. Uživám 4dny antibiotika a stále mám teplotu již 8den max 37,6 a mám hořkost v ústech. Děkuji, Iva.

Ivo. Záněty plic jsou náročnější na antibiotickou terapii. V první řadě nečekejte, že budete fit po prvních 4 dnech léčby- samotnému antibiotiku trvá minmálně 3 dny, než začne...

Sport po zápalu plic

| Dotaz od: Lucie

Chci se zeptat, jak dlouho člověk, který aktivně sportuje, nesmí po zápalu plic sportovat. Kamarádka říkala, že ona nesměla sportovat přibližně půl roku, je to u sportovců jinak...

Tato doba závisí na závažnosti zápalu plic, druhu sportu apod. Informaci vám podá váš ošetřující lékař.

Zápal plic

| Dotaz od: Iva

Paní doktorko, dceři bronchoprovokační ani bronchodilatační test nedělali a to ani na alergologii v Třinci (tam docházela 5 let), na imunologii v Ostravě (tam byla zatím pouze...

Paní Ivko, myslím si, že cesta vede jinudy. Kolik je dceři let? Pokud je jí méně než 19, potom patří do péče dětského pneumologa. Já jsem t.č. na rodičovské dovolené a i kdybych...

Zápal plic

| Dotaz od: sarka

Šla jsem k lékaři s bolením v krku a s horečkou vysokou přes 39st.Dostala jsem Ospen s tím,že mám zápal plic,já ale skoro vůbec nekašlu.Horečky trvaji třetí den,z antibiot.jsem...

Kašel není nutným příznakem zápalu plic, může být přítomný jen nevýrazný nebo i žádný kašel. Poslechem lze zápal plic poznat, proto rtg snímek není nutný. Záleží i na zkušenosti...

Zápal plic

| Dotaz od: Barbora

Paní doktorko. Ráda bych Vám položila dotaz ohledně zápalu plic. Onemocnění mi začalo suchým kašlem, pak se přidaly bolesti svalů, kloubů, zvýšená teplota, potom i horečka a...

Mukolytikum-např.ACC long bych už raději vysadila,při delším podávání může vést k prodloužení doby hlenotvorby.Určitě by byla vhodná kontrola stavu u praktického lékaře,stav lze...

Zápal plic

| Dotaz od: Iva

Děkuji Vám za odpověď na můj dotaz. Dcera bere na kašel montelukast, pulmicort. K tomu užívá vývar z bylinek (tradiční čínská medicína). Až budu znát výsledek CT plic, ráda...

Děkuji za zpětnou vazbu. Jak dlouho užívá dcera Pulmicort, montelukast? Podle léčby, kterou udáváte, je dcera léčena pro bronchiální astma /to jste ve včerejším dotazu zmínila...

Zápal plic

| Dotaz od: Lucie

V polovině ledna jsem byla u lékařky s horečkou a zimnicí, dostala jsem Ospen, který nezabral, další týden na kontrole mi lékařka vysadila Ospen a nasadila Amoksiklav, který...

Nechci zklamat Vaši důvěru,ale nikdo "zvenčí"není kompetentní k posuzování Vašeho vyšetření a léčení.Vaše paní doktorka nejprve nasadila "čistý"penicilin-netoxické úzkospektré...

Už tomu bude měsíc, co se u mě objevily potíže s dýcháním. Jelikož se to během prvního týdne zhoršovalo (špatně se mi dýchalo, zadýchávala jsem se při malých fyzických výkonech...

Podle popisovaných potíží bych uvažovala o bronchiálním astmatu, kterého spouštěčem mohlo být překonané virové onemocnění. Doporučila bych vyšetření odborníkem pneumologem...

Zápal plic

| Dotaz od: Lenka

Zajímalo by mě následující. Mám 7 měsíční dítě a babička měla zápal plic. Týden se léčila doma, nezabíralo tak šla na týden do nemocnice kde užívala antibiotika. Další týden...

Dle vývoje situace u Vaší babičky se zdá,že její infekčnost bude minimální.Přenos respirační infekce předpokládá,že nemocný jedinec šíří choroboplodné vyvolavatele aerosolem...

Zápal plic

| Dotaz od: Jiřina

Chtěla jsem se zeptat,od dubna tohoto roku,mě bolí na levé straně u ramene,nejvíce mě to bolí směrem k prsu a pod levou lopatkou.Šla jsem v červnu k mému obvodnímu lékaři,který...

Ano, možné to je. Zánět pohrudnice je totiž někdy velmi nespecifický a může někdy vypadat jako dráždění krčních nervů. Doporučoval bych proto znovu konzultaci jak na neurologii...

Vyšetření po zápalu plic

| Dotaz od: Simona

Byla jsem propuštěna z inf.oddělení,kde jsem byla se zápalem plic,obvodní lékař mi poté provedl odběr-sedimentace tak jak to napsal FW8/20-je to prosím v pořádku.Pořád kašlu,mám...

Sedimentace se vztahuje na jakýkoli zánět, resp. infekci v těle. Ale asi by bylo vhodné provést kontrolní vyšetření protilátek na tyto infekce. To, že stále máte teplotu...

Zápal plic RTG

| Dotaz od: Veronika

Naše dcera 16ti měsíční dcera prodělala zápal plyc a byla 4 dny hospitalizována v nemocnici a poté doléčena 14 dnů doma antibiotiky a během těchto 14 dnů prodělala neštovice. 3...

Veroniko! Na dálku nemohu bohužel nijak posoudit, co je dceři a co by jí pomohlo. Řiďte se více tím, jaká je, jak se jí daří a jaký z ní máte pocit, nežli závěry lékařů...

Zápal plic

| Dotaz od: Petra

Chtěla jsem se zeptat když mi doktorka řekla že mám lehký zápal plic tak co to znamená ? Je normální při zápalu plic nemít chuť na jídlo ani pití a mít pocit na zvracení ? nevím...

Moc prosím, neztrácejte důvěru ve svou paní doktorku. Jen ona má právo Vám vysvětlit svůj nález- a jistě to ráda udělá. Také Vám vysvětlí, zda Vaše nechuť k jídlu nemůže být v...

Zápal plic

| Dotaz od: Michaela

Před měsícem jsem prodělala zápal plic. Měla jsem předepsána antibiotika. Včera mě začalo bolet v krku a rozbolela mě hlava. Kašel nemám. Občas mě však propíchne na hrudi. Při...

Bohužel,bez vyšetření nelze dát spolehlivou odpověď.Vydejte se za svým praktickým lékařem.

Vyrážka po zápalu plic

| Dotaz od: Romana

Po oboustranném zápalu plic způsobeném Chlamydia pneumoniae a léčeným antibiotikem Klacid, mi vyrazila vyrážka viz příloha. Objevila se těsně po vybrání antibiotik. Na bolesti...

Fotografie není ostrá, navíc nevím, kde všude vyrážku máte, zda svědí, jak je rozsáhlá atd. Pokud by šlo o symetrický výsev na trupu, příp. i končetinách, svědící, mohlo by jít...

Potřeboval bych se zeptat: Mojí přítelkyni zjistili Leukemii AML a než začala lečba na specializovaném pracovišti tak dostala oboustranný zápal plic je možné že teploty trvají...

Plicní zánět je bohužel komplikace AML a není možné přesně určit, kdy se stav stabilizuje. Nejspíše Vám poradí ošetřující lékař, který má k dispozici další výsledky.

RTG plic a vysoke CRP

| Dotaz od: lucie

Chtěla bych vás poprosit o vysvětlení rtg zprávy...maminka měla, vlastně stále asi ještě má zápal plic, léčení Klacidem a Zinnatem cca 14dní, poslední snímek a výsledek krve se...

Bez hemoptysy = není krev v hlenu, hlen je nažloutlý, regrese = snížení, zmenšení; okrouhlý stín s projasněním zřejmě odpovídá zánětlivému postižení plíce. HL = horní lalok...

Zánět na plicích u novorozence

| Dotaz od: Markéta

Chtěla bych se zeptat, jaké následky mívají novorozenci, kteří byly 14 dní přenášeni a při vyšetření došlo k alternaci ozev a porodu císařským řezem, v jehož průběhu miminko...

Z Vaší zprávy není úplně přesně jasné, o jakou příčinu (tím myslím původce) zápalu plic se jednalo. Jak správně píšete, u každého dítěte je situace zcela odlišná, obecně je však...

Příčina může být banální, ale může jít i o velmi vážný stav. Volejte ZZS (tel. 155), pokud bolest trvá déle než několik minut, pokud se bolest objevila náhle a je neobvykle...  zobrazit článek
Pod pojmem bronchitida se rozumí akutní zánět dýchacích cest, které se nacházejí uvnitř plicní tkáně a nazývají se průdušky neboli bronchy. Bronchitida je nejčastěji způsobená...  celý článek
Jeden z nejhorších pocitů, jaký člověk může mít, je nemoci se pořádně nadechnout. Bohužel onemocnění, která ohrožují naše plíce a dýchací cesty, je celá řada. A zdaleka ne v...  celý článek

Dušnost u dítěte

| Dotaz od: Ivana

Mám 2 letého syna který má neustále problém s dýchavyčností a od 23,4,2013 mu zjístili zápal plic.Když jsme byly už po 3 na kontrolním snímku RTG tak ve zprávě mi bylo napsáno...

Ve zprávě je zjednodušeně napsáno, že se nález lepší, ale pomalu. Na druhou stranu, pokud je kontrolní snímek dělán v posledních dnech, tzn. cca 14 dní po prvním, je to ještě...

Prevenar

| Dotaz od: Ilona

Synovi je nyní 19 měsíců, hned po narození prodělal zápal plic a poté ve 4 měsících, je pro něj vhodné jej očkovat "prevenamem" četla jsem, že by měl předcházet také zápalu plic...

Zřejmě máte na mysli Preventan tablety. Ty pouze mírně stimulují imunitní systém, ale není to očkování. Navíc léková forma tablety je pro dítě do tří let věku nevhodná. O...



Myokarditida dětská

| Dotaz od: Jaroslav




Bolest hlavy

| Dotaz od: Eva



Bolest v podžebří

| Dotaz od: Jana H.







Noční pocení

| Dotaz od: Soňa



Pneumonie

| Dotaz od: Jana



Opichy jícnových varixů

| Dotaz od: Lucie



CT vyšetření

| Dotaz od: Katerina



Nucení na pokašlávání

| Dotaz od: Ivana





Ptám se na manžela

| Dotaz od: martina



Pneumonie u dítěte

| Dotaz od: Matul

Prosím o odpovědˇ. 4,5 leté dítě loni prodělalo pneumonii+poz.bord.pertus., přeléčeno ATB za hospital. Od tohoto data při každé viroze se objevuje dráždivý,suchý,neztišitelný ...


Bolest na prave straně žeber

| Dotaz od: Andrea




Časté infekty v krku, syn 10 let

| Dotaz od: Jan Hlavka



Zdravotní problém

| Dotaz od: Adam



Špatné dýchání

| Dotaz od: Miroslav







Vrzot na plicích

| Dotaz od: Lenka




Určení rakoviny plic

| Dotaz od: Martin



Zánět plic

| Dotaz od: Radka





Voda na plicích

| Dotaz od: Jarmila



Stíny na plících

| Dotaz od: Eva




Děkuji za dotaz. „Flíček“ na RTG snímku hrudníku – to je široká diferenciální diagnostika. Důležité (a pozitivní) je, že je Váš přítel sledován, že se sleduje dynamika nález...

RE. RAKOVINA PLIC

| Dotaz od: Jaroslav



Bolesti plic

| Dotaz od: Lukáš




Děkuji Vám za dotaz, ráda Vám přeložím popis do srozumitelné řeči. ZPS – zadopřední snímek, LB- levý bočný snímek. Z popisu vyplývá, že srdce je přiměřené velikosti /což je v p...

Rakovina plic

| Dotaz od: Jaroslav



Rakovina plic

| Dotaz od: Daniel



Plíce

| Dotaz od: Věra



Bolesti plic

| Dotaz od: Lukáš



Plíce

| Dotaz od: Ester




Děkuji Vám za dotaz, ráda Vám přeložím popis do srozumitelné řeči. ZPS – zadopřední snímek, LB- levý bočný snímek. Z popisu vyplývá, že srdce je přiměřené velikosti /což je v p...

RE. RAKOVINA PLIC

| Dotaz od: Jaroslav





Hypertenze plic

| Dotaz od: Jitka



Rakovina plic

| Dotaz od: Jaroslav



Plicní embolie

| Dotaz od: František



Dýchání - plíce

| Dotaz od: klara



Plíce

| Dotaz od: Petra Kozáková




Záněty průdušek, alergie

| Dotaz od: renata

Mám 5letou dceru,která od října má opakované záněty prudušek,jednou i zápal plic.Vždy k tomu 40°horečky,hrozný kašel.Obvodní lékař nás po 7 antibioticích poslal na alergo.Tam ...


Warfarin

| Dotaz od: Lucie



Pořad se ptam

| Dotaz od: IVANA





Bronchiektázie

| Dotaz od: Denisa



Kouření

| Dotaz od: Lucie



Prodělaná embolie

| Dotaz od: Renáta






Leukemie

| Dotaz od: Josef



Kašel

| Dotaz od: Petra



Následky nadýcháni se kouře

| Dotaz od: Martin



Dušnost, dráždivý kašel

| Dotaz od: Michaela



Mykoplazmata

| Dotaz od: martina



Píchání u srdce

| Dotaz od: Monika



Začínají vás bolet záda nebo kyčle? Může jít o začínající osteoporózu. A na vině může být třeba právě cigareta... A každý kuřák má později nějaký zdravotní problém, o kterém...  celý článek
Co je měření plicní vitální kapacity?  celý článek
Horečka je poměrně běžný stav. Vždy však vyhledejte lékaře, pokud dítě mladší tří měsíců má teplotu vyšší než 38° C (i pokud nejsou přítomné jiné známky onemocnění), pokud dítě ...  zobrazit článek
Kaposiho sarkom – nádorové onemocnění, které se spolu se zápalem plic stalo jedním ze symbolů nemocí přidružených k AIDS. Pro pacienty s AIDS trpící tímto nádorem ale existuje n...  celý článek
ani v souvislosti s možným výskytem infekce. K takovému závěru dospěli lékaři organizace American College of Rheumatology. Podle nich se neliší počty pacientů hospitalizovaných ...  celý článek
Kardiovaskulární choroby – nejběžnější příčina smrti nejen mužů, ale i žen. O nemocech oběhové soustavy koluje v naší populaci mnoho všeobecně rozšířených mýtů. Které jsou ty n...  celý článek

Hormony

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko je se chci zeptat na vaš nazor mam dceru ma 2 roky amem problemy z častym kašlem jendnou na pruduškach jendou jenv krku mame všechny testy za sebou co...

Paní doktorka Vám chce zřejmě zkusit nasadit inhalační kortikosteroidy, protože již za sebou máte léčbu Singulairem, který pomáhal pouze přechodně.Recidivující bronchitidy...

Pálení v krku

| Dotaz od: Eva

Raději Vám napíšu pro lepší informace,co se mi stalo!Asi před 3měsíci jsem měla něco jako knedlík v krku,pokašlávala jsem a měla jsem úplně oslabené tělo.Šla jsem k doktorovi...

Nález na páteři vaše obtíže vysvětluje částečně. Nevím, zda-li byl mimo odběru hormonů štítné žlázy proveden i její ultrazvuk (š.ž. může být zvětšená i při její normální funkci...

Alergie na lepek

| Dotaz od: Eliška N.

V posledních 3 měsích se mi velice zhoršilo zažívání (průjem, nadýmání), což dávám za vinu hlavně stresu, který mě provázel takřka celý rok. Začalo maturitou, přijimačkama na...

Vaše obtíže jsou skutečně asi psychického původu, nejlepší by bylo, kdybyste navštívila psychiatra, který by vám na tyto psychosomatické obtíže nasadil vhodné nenávykové léky...

Mám více problémů, ale možná souvisí, tak je vyjmenuji. 10.7. jsme s přítelem byli na večeři, kde jsme se uznávám přejedli a poté měli pohlavní styk, již během něho jsem cítila...

Stav napovídá na to, že jestě onoho 10.7. mohlo proběhnout trauma ovariální cysty i třeba drobné s následnou reakcí pobřišnice. Problém by měla vyřešit gynekologie, kde již...



Leky

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko mam asi dost divnou otazku ale přesto mně to zajima mam decru 24 mesicu od malička trpime častyma nemocema kašlem byli jsme 2 krat hospitalizovani jednou...

Vaš paní doktorka volí léčbu správně, i když se u dcery alergie neprokázala není vyloučeno se opravdu i tak kašel, je alergického původu. Zdac je sice lék na alergii, ale tlumí...

Chřipková infekce sama o sobě není žádné banální onemocnění ani pro jinak zdravého člověka. Když ale virus napadne alergika, mohou být následné projevy jeho alergie horší než...  celý článek

Pane doktore (doktorko), na internetu jsem se dočetla, že každé ozáření zdravé živé tkáně ionizujícím zářením, a to i velmi malou dávkou, může být pro organismus potenciálně...

Mileno! Na Váš dotaz nedokáži v rámci internetové poradny zcela uspokojivě reagovat. Ano, stochastické účinky záření nemají žádný práh a pravděpodobnost poškození roste plynule...

Zvětšené uzliny

| Dotaz od: jirka

Chci se zeptat jiz delsi dobu mam zvetsene uzliny na krku a uklicni kosti ale vice je mam zvetsene na prave strane nevim cim to je vubec. mel jsem ubytek na vaze ale to bylo...

Zvětšené uzliny na krku mohou mít různé příčiny - od infekce po nádory... Pokud byla základní vyšetření ok, tak lze vyloučit nádory... Pak jde o to, jaká infekce to je a kde se...

Kašel

| Dotaz od: IVANA

Dobri den mam hrozne velkou otazkua doufam že semi ji podaři vam dat a vim že mate hodne prace ale ja se opravdu už nevim kde zeptat MAM 15 měsični dcer ta už od pul roku trpi...

Cibuli s medem velmi doporučuji, k tomu hodně tekutin a zvýšenou polohu těla při spaní. POkud kašel dráždí, je vhodné na noc podat naopak lék, který kašel/vykašlávání potlačí...

Obava z cystické fibrozy

| Dotaz od: Jana

Můj téměř osmiletý syn je často nemocný - záněty průdušek, zápal plic, silný kašel bez nálezu na plicích. Přes léto je většinou v pořádku, problémy začínají s podzimem. Alergie...

K diagnostice cystické fibrózy se používá potní test neboli test chloridů v potů, jiný neexistuje, dále je jen genetické vyšetření. Je to vyšetření nebolestivé, trvá kolem půl...

Bolest pod levou lopatkou

| Dotaz od: Veronika

Mám už týden bolest pod levou lopatkou(bolí to při nádechu a když ležím),dva dny teplotu 38 a pořád kašlu. Můj obvodní lékař mi dal pouze léky na bolest a injekčně B12. Nic z...

Vzhledem k teplotě a kašli by mohlo jít o zápal plic - jistě by bylo dobré rentgenové vyšetření hrudníku a krevní testy - k lékaři opět zajděte, pokud by šlo opravdu o zápal...

Vdechnutí plodové vody

| Dotaz od: anna

1. Jak se stane, resp. co je příčinou, že u porodu dojde k vdechnutí plodové vody novorozencem. 2. Může této nehodě porodník nějak předejít, ovlivnit ji? 3. Může...

Plodová voda každému novorozenci během porodu propláchne ústní a nosní dutinu i okolí, a někdy zateče i do dolních cest dýchacích. ÚPlně vyhnout se tomu nejde, žádným postupem...

Dají se nahradit antibiotika?

| Dotaz od: Pebal



Paní doktorko Bobelová. Prosím o radu a o pomoc. Navštívil jsem už 4 urology a k ničemu to nevede. Už od vánoc se trápím s nějakou bakterií v prostatě a močových cestách (asi je...

Antibiotika by jste měl užívat 6t. K tomu léky na uvolnění močových cest a analgetika. Pomáhá častá sexuální aktivita, masáže prostaty, sedací koupele. Domnívám se, že Váš...

Pleuropneumonie

| Dotaz od: Věra

Pane doktore, mám dotaz do poradny, jak závažná je moje nemoc a jaké doby si vyžádá její léčení? Začínají problémy suchý kašel, rýma, bolesti na plících ev. na hrudníku.bez...

Paní Věro, děkuji Vám za Váš dotaz. Podle toho, co uvádíte v titulku, se jedná o zápal plic spojený se zánětem pleury /obal plic/, kt. může mít za následek přítomnost výpotku...

Hexavakcina

| Dotaz od: Dana

Zdravím, Dcera (3 měsíce) minulý týden prodělala zápal plic, atb brala 10dní, poslední dávku v neděli. Dnes jela s manželem na kontrolu a po návratu mi manžel sdělil, že dceru...

K tomu se nemohu vyjádřit, do hlavy paní doktorce nevidím, asi měla svoje důvody. Pokud nejste spokojení s jejím přístupem dlouhodoběji, vyměnte ji. Dcerka může očkování přestát...

Pokašlaváni

| Dotaz od: JANA

Můj manžel již asi2roky vždy na podzim začne pokašlávat a trvá to celou zimu.Byl již párkrát na vyšetření na plicním a i krčním,nosním a ušním ale vždy mu řekli že,tam nic není...

Váš manžel by měl navštívit svého praktického lékaře,který má pravděpodobně nejkompletnější dokumentaci.Lékař jej vyšetří,zváží další postup/gastroenterologické,alergologické...

Pane doktore, p...

| Dotaz od: Blanka

Pane doktore, paní doktorko, nevím zda jsem ve správné sekci, můj lékař mi zjistil hypokalémii, v únoru hodnota 3,6, nasazeno kalium v tabletách, poté jsem prodělala vleklý...

Pokud se hladina draslíku i při terapii snižuje, asi bude skutečně nutné podrobné celkové vyšetření, ev. i za hospitalizace. Teď není vhodná doba pro početí miminka, prožíváte...

Mandle

| Dotaz od: Ivana

V 18 letech jsem měla zápal plic a od té doby se mi začali objevovat čepy na mandlích. Pravidelne na jaře a na podzim dostanu silný zánět nosohltanu, mandle hrozně bolej, jsou...

Ve Vašem případě bych opravdu doporučoval odstranění mandlí. Zákrok se provádí v narkóze, takže nemusíte mít strach. Navíc po jejich odstranění se riziko nemocí zásadně sníží...

Arytmie?

| Dotaz od: Nicole

Před půl rokem jsem byla poprvé nemocná ( angína, chřipka a zápal plic v jednom měsíci) a objevilo rychlé bušení srdce a to úplně bezdůvodně, třeba jsem čekala ve frontě na oběd...

Milá Nicole, určitě za svým lékařem zajděte. Bude dobré podstoupit základní interní vyšetření, které by dokázalo vysvětlit příčinu Vašeho imunitního oslabení /kumulace infekcí...

Horečka

| Dotaz od: Filipovicová

Má dcera 12měs. má již čtvrtý den horečky 38-39°C po odečtu v konečníku. Příznaky naclazení, žádné. Vyšetření ORL bez nálezu. Rozbor krve ... zvýšené leukocity, CRP. Léčba ...

Horečka vašeho dítěte je celkem vysoká, ale na druhou stranu je přirozené, pokud má dítě nejakou infekci. Důležité je, že ani po nasazení antibiotik teplota neklesá a vy píšete...

Androcur

| Dotaz od: Marta

Přeji, prosím může způsobit užívání Androcuru 100mg/denně (10 dní v měsíci) tvorbu trombů i když mám INR 2,2 (měřené těsně před začátkem užívání a i po užívání 10dní). Četla...

Pokud užíváte warfarin, tak by žádné nebezpečí hrozit nemělo. Přesto ale doporučuji pravidelné sledování u lékaře. Hezký den.

Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: Andrea

Chtela bych se zeptat beru ted antibiotika Klacid SR 500mg na zapal plic de mi o to jestli snižují pusobnost antikoncepce dekuji za odpoved nashledanou

Klacid by neměl snižovat účinnost, pro jistotu se chraňte ještě 7 dní po užití ATB.

Mam nasledujici problem. Na zacatku ledna moje zena onemocnela chripkou, ktera presla v bronchitidu. Na ni antibiotika nereagovala a pak ji byl diagnostikovan oboustrany zapal...

Zkuste cca ještě na týden užívat pravidleně např. Ibalgin 400 mg tabletu 2x denně, určitě bych doporučovala klidový režim a dostatečnou rekonvalescenci po prodělané infekci a...

Osteoporóza je onemocnění charakterizované úbytkem kostní hmoty pod bezpečnou hranici. Vaše kosti se pak stávají křehčími a snadněji se lámou. V posledních letech případů...  celý článek
Důležitý je začátek. Musíte si sami odpovědět na otázku: Proč chci vlastně přestat kouřit? Všichni asi už vědí, že kouření je škodlivé. Jen málokdo by však uměl přesně říci...  celý článek

Má 3,5 letá dcerka se nyní léčí na slabý zápal plic virového původu-14 ATB Klacid. Od začátku listopanu půjde na 6 rentgen plic a srdce. Ve 14ti denním rozmejí jí budou dělat...

Princip škodlivosti rtg záření není zcela jednoduché vysvětlit.Lékaři volí každou vyšetřovací metodu tehdy,převažuje-li prospěch nad rizikem.Máte.li pochybnosti o správnosti...

Chtěla bych se zeptat - již asi 3 týdny mívám takový dráždivý pocit na průduškách, jakoby dráždění ke kašli, ale přitom klasický kašel nemám, kašlu jen občas, téměř nic...

Doporučoval bych znovu kontrolu a poslech u ošetřícího lékaře. Mohlo by se totiž jednat jak o chronické nachlazení, které může postupně přejít až v zápal plic, nebo i o dráždění...

Obracím se na Vás s prosbou o radu, jelikož se léčím již podruhé během tří týdnů antibiotiky, nyní tedy druhé balení Doxybene 100mg, pátý den - potíže neustupují. Poprvé přišlo...

Vzhledem k tomu, že předepsaná antibiotika evidentně nezabírají, je nutné odebrat hlen na kultivaci, aby se zjistilo, jaká bakterie nemoc způsobuje a na co je citlivá (na jaké...

Pane doktore, mému vnoučkovi (2,5 let) vyšetřením potvrdili nedovyvinutou záklopku mezi jícnem a žaludkem.Po výčtu potravin, které nejsou pro něj vhodné, jsme celkem bezradní...

U většiny dětí problém časem zmizí, záklopka se většinou dovyvine. Během jídla a po jídla se doporučuje zvýšená poloha horní poloviny těla. Po jídle setrvat cca hodinu ve...

Bolesti zad, krku při kašli

| Dotaz od: Štěpík

Jen Vám chci dát vědět že se mi objevily další obtíže. Když kašlu bolí mě záda no spíše mezi lopatkami a nemohu se ani dotknout mé pravé strany krku strašně mě to bolí a proto...

Štěpánko, určitě jeďte na pohotovost. Pravděpodobně budou nutná antibiotika, je nutné vyloučit zápal plic event. angínu. Myslím, že Vám podají i inhalace a infuze, podle...

Stafylokok a streptokok

| Dotaz od: Eva

Apní Doktorko, prosím o upřesnění jaký je rozdíl mezi stafylokokem a streptokokem. Je možné že jedna nemoc vyvolá druhou. Míslým u dvou pacientů Partenr přišel s výsledkem...

Stafylokok a streptokok jsou dvě různé bakterie, které způsobují různá onemocnění - streptokok nejčastěji angíny, zápal plic a stafylokok je odpovědný za hnisání (podotýkám, že...

Scvoklá imunita

| Dotaz od: Oremau

Zdravím, jako malá jsem trpěla častými záněty uší, na základce pak angínama a od 9 let jsem celoročně kašlala až mi v 15 na jar zjistili alergii a na podzim pak astma...

Milá neznámá. Na tomto světě je všechno "dočasné", tedy i lidské trápení. Soudě dle Vašeho věku, máte před sebou určitě ještě spoustu roků, není nutné chtít vyřešit to, co...

Arytmie

| Dotaz od: Veronika

Mám takový problém zpozorovala jsem ho zhruba v 7 letech(nyní 17), byly to překlepy srdce trvají mi do teď chodím pravidelně k srdcaři, ale nikdy mi neřekl co se mnou vlastně je...

Máte četné extrasystoly. Jde o předčasné stahy srdce, mimo pravidelný rytmus. V určité míře je mají všichni lidé, ale pouze někteří je pociťují. Nejsou nebezpečné, pouze někdy...

Táboření a s ním spojené spaní ve volné přírodě může kromě romantických zážitků přinést i určitá nebezpečí: prochladnutí, následné záněty ledvin, zápal plic.  celý článek

Kašel u 4letého chlapečka

| Dotaz od: Jaroslava

Prosím pěkně o radu: máme 4letého chlapečka, který dostal před 14 dni velkou rýmu, stékalo mu to do krku, a po několika posleších u dr. se zjistilo, že to vzadu slyší na pravé...

Ano, rýma může být projevem alergie a kašel může být projevem astmatu. Pokud je z poslechu nad plícemi podezření na zápal plic, je vhodné k objasnění doplnit rentgen hrudníku...

Suchy kasel prichazejici k veceru

| Dotaz od: Jaroslava

Rada bych se zeptala, zda je specifickym sypmtomem pro nejakou diagnozu suchy drazdivy kasel, ktery prichazi az k veceru. Pred tydnem jsem mela pocit, ze na plicich je neco co...

Dobrý večer, paní Jarko, děkuji Vám za dotaz. Užíváte "na kašel" nějaké léky? Pokud užíváte léky na odkašlávání /Ambrobene, Ambrosan, NAC, ACC, Bromhexin- t.j. mukolytika...

Plíseň v bytě

| Dotaz od: Kristýna

Chci se zeptat, zda když v pokoji, kde spíme a většinou obýváme našli černou plíseň za postelí, která se táhla přes celý pokoj, mohli jsem ji tam mít zhruba 2 měsíce, možná i...

Plíseň může vyvolávat zdravotní obtíže, ale pokud žádné nemáte, není třeba se znepokojovat. Plíseň jste sice dočasně zlikvidovali, ale asi se za určitou dobu bude tvořit znovu...

Ačkoli se na celém světě vydávají obrovské finanční částky na boj proti kouření tabáku, výsledky nejsou příliš povzbudivé. V České republice kouří obrovský počet dětí...  celý článek

Sedimentace

| Dotaz od: Klára

Mám dotaz týkající se mého otce,otec chodil každý pul rok na odběry krve a bral spousta prášku na klouby,aravu diklofenak atd.poslední dobou měl sedimentaci výrazně zvíšenou a...

Posouzení případné obavy z neadekvátní léčby náleží speciálním lékařským komisím ministerstva zdravotnictví. Jedná se o velmi složitý úkol, ke kterému je nutné poskytnutí celé...

Dlouhodobý kašel

| Dotaz od: Filip

Asi 2 týdny mám kašel s vykašláváním hlenů a rýmu. Při kašli mě často bolí hlava a poslední dobou mi cuká na pravém prsním svalu. Praktický lékař mi řekl že mám zánět průdušek...

Filipe! Pravděpodobně opravdu jde o zánět průdušek, ale asi nebyl - žel - léčen antibiotiky, na které je citlivá bakterie, která tento zápal vyvolala. Cigarety bych určitě...

Jinak si totiž nelze vysvětlit, proč by si dobrovolně zapalovali den co den cigaretu za cigaretou. Právě vrásky jsou poznávacím znamením dlouholetého a vášnivého milovníka...  celý článek

Krevní obraz, diferenciál

| Dotaz od: Jana

Mám tříletou dceru, v říjnu začala chodit do školky a je téměř neustále nemocná. Ve školce vydrží max. jeden týden. Od prosince jsme měli 3x antibiotika - zánět průdušek, zánět...

Pro krevní obraz provedený v době infekce je typická zvýšená hladina leukocytů, snížení lymfocytů může být při bakteriální i virové infekci. Lymfocyty vycestují do místa zánětu...

Opět uzliny

| Dotaz od: Zuzana

Moc bych chtěla požádat o radu jak postupovat. Dcera onemocněla koncem listopadu spálou a vleklo se to, vystřídala různá antibiotika. Asi po 14 dnech od jejího onemcnění mi...

Mohu jedině poradit znovu lékařku vyhledat. Jako hypochondr si s klidným svědomím nepřipadejte :), letošní záněty dýchacích cest jsou komplikované a poměrně dlouho se léčí...

Legionářská nemoc je závažné plicní onemocnění, často s postižením dalších orgánů. Toto onemocnění bylo poprvé popsáno v r. 1976 ve Filadelfii v USA, kde vznikla rozsáhlá...  celý článek

Vážený pane doktore obracím se na Vás s následujícím dotazem. Jsem rok po operaci-bypass aortocoronarius duplex, ad RIA et RIM autovenosus st. p. sternotomií, duální...

Z vašeho mailu je zřejmé, že jste vážně nemocná. Vaše potíže mohou být způsobeny srdeční operací, onemocněním srdce, sníženou imunitou atd.. Nemohu se vyjádřit zda jste schopna...

Chřipka je infekční onemocnění vyvolané chřipkovými viry. Postihuje převážně dýchací cesty. Typicky se projevuje horečkou, bolestmi svalů a celkovou únavou. Chřipka je velmi...  celý článek

STOP KOUŘENÍ

| Dotaz od: ROMAN

Prosím o radu.. Každým rokem na nový rok chci přastat kouřit ale nemám tu odvahu stim přestat ...... Prvni jsem si zapalil když mi bylo 10 let tak do mich 15 let to bylo jen...

Přestat s kouřením rozhodně nikdy není pozdě!!! Jste odvážný a prozíravý muž - obratte se na nějaké specializované centrum pro odvykání kouření, v poslední době je mnoho dalších...

Infekce MRSA

| Dotaz od: Karin

Chtěla bych poprosit o radu, můj otec, 62 let, v současné době v LDN po mozkové příhodě, během dvou měsíců prodělal 2 zápaly plic. Po prvním zápalu plic mu bylo zjištěno MRSA v...

M v současné době je MRSA léčitelná poměrně běžně dostupnými antibiotiky jako je Bisptol, je pouze nutné jeho déledobější nasazení a pravidelné stěry ze sliznic až do vymizení...

Chirurgie srdce a velkých cév, jeden z nejpřitažlivějších chirurgických oborů, má historii plnou výjimečných osobností. Přesto na počátku i tento respektovaný – a poměrně m...  celý článek

Ad pneumokok v nose,očkování

| Dotaz od: martina

MOc děkuji. Ještě jeden dotaz k Vaší odpovědi. Bylo by tedy dobré udělat dceři výtěr, i když nemá žádný problém(virozu),aby se ukázalo,zda toto opravdu pneumokok spouští? A...

Ještě jednou dobrý den, Váš dotaz není vůbec všetečný, dotýká se problému, se kterým se asi setkávají v ordinaci všichni rodiče. K výtěrům - obecně není příliš smysluplné...

Bolest v jizvě, nemocný pes

| Dotaz od: Jitka

Chtěla jsem se zeptat:zdali je možné,aby mne bolela jizva po epiziotomii po porodu,který byl před rokem.Dříve jsem problémy s jizvou neměla,nyni však jizvu cítím častěji, a...

Jitko! Proč se ptáte, zdali je možné, zby Vás bolela jizva, když Vás jizva bolí. Kdybych napsal, že to možné není, přestatla by Vás bolet? Ukažte se svému gynekologovi. Infekce...

Podle výsledků velké britské a čínské studie chrání očkování kardiaky před vážnými komplikacemi. Zvláště zajímavé jsou závěry studie z Hongkongu, podle níž podání kombinované...  celý článek

Vykašlávání krve

| Dotaz od: Nelly

Přejdu hned k věci, dnes jsem byl u praktického lékaře, s tím že už nějakou dobu vykašlávám krev, není ji moc, vždy jen trochu a tam mi řekli, že se jedná o nějakou prasklou...

Nelly, děkuji Vám za dotaz. Jak dlouho pozorujete uvedené potíže? Co znamená "není ji moc"? Je to čistá krev, nebo hleny s příměsí krve /"žilky krve"/? Jak často se objevuje...

Chřipka v těhotenství

| Dotaz od: katka

Jsem nyní ve 31. týdnu těhotenství a mám značné obavy v souvislosti s chřipkovou epidemií. Až s jejím vypuknutím jsem totiž zjistila, že právě těhotné ve 3.trimestru jsou...

U těhotných v druhém či třetím trimestru těhotenství má chřipka skutečně těžší průběh s možnými komplikacemi. Nejčastější komplikací chřipky je zápal plic, a to buď primární...

Neúčinná léčba antibiotiky

| Dotaz od: Zdenka

Manžel před měsícem prodělal těžký zánět průdušek (možná zápal plic) několikrát se jeho stav zlepšil, ale po pár dnech se zase zhoršil, teď má angýnu a bere čtvrtá antibiotika...

Praktický lékař by se měl domluvit s imunologem, jak dál postupovat. Dají se odebrat laboratoře - krevní obraz, CRP, ASLO, provést výtěr z krku, příp. odebrat sputum, provést...

Počty osob ohrožených utonutím stále narůstají. Nejčastějšími oběťmi jsou děti a mládež. Příčinou smrti utonutím bývá vdechnutí vody nebo udušení při laryngospasmu (tj. stah...  celý článek

IMUNITA

| Dotaz od: ALENA VÍTKOVÁ

DOBRÝ DEN,NAŠEMU 4,5 LETÉMU SYNOVI BYLO Z ODBĚRU KRVE ZJIŠTĚNO MÁLO BÍLÝCH KRVINEK,TAKŽE PRÝ MÁ VELMI NÍZKOU IMUNITU.JE STÁLE NEMOCNÝ,SLÁLE RÝMA A KAŠEL.NYNÍ O VLÁSEK UNIKL...

Nejprve bych doporučovala navštívit specialistu - imunologa - který dítě ještě podrobněji vyšetří a může ev. nasadit specifické léky na podporu imunity. Vy sama můžete dítěti...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Adela

Poslední dobou mám bolest na hrudi a mám pocit, že se hned zadýchám a nekdy mam i neciste videni. trpím úzkostmi, ale tak zle mi ještě nebylo. Každé ráno beru Venlafaxin a na...

Paní Adelo, děkuji Vám za dotaz. Bolesti na hrudi jsou indikací k internímu vyšetření- včetně EKG /elektrokardiografie, posouzení činnosti srdce-rytmus, přítomnost arytmií či...

Suchý neustupující kašel

| Dotaz od: Hanka

Od polovina října 2008 mám suchý kašel, bez teplot. Domácí léčba (čaje, bromhexin) nepomáhal, přistoupily záchvaty kašle (4-8 min) v rámci kterých jsem měla problém nadechnout...

Podle mého náhorui by bylo vhodné provést výtěr z krku (kdybyste vykašlávala, tak kultivaci vykašlaného sputa) a případně RTG hrudníku. Pokud by byl nález stále nejasný, mohlo...

Píchání při dýchání

| Dotaz od: Marketa

Mám již 3. den potíže při dýchání. S každým nadechnutím mě píchá na pravé straně hrudi těsně pod prsama. Nemůžu si ani lehnout na bok, protože v tomto případě je bolest tak 2x...

Děkuji za dotaz. Máte i jiné potíže? Příznaky infektu-horečku, kašel, dušnost?Navštívila bych praktického lékaře s cílem podrobného klinického vyšetření, může se jednat o...

Antibiotika

| Dotaz od: Leoš

Náš téměř tříletý chlapec (101 cm, 15 kg) trpí už téměř dva měsíce nachlazením, které začíná horečkou (až 38,7°C), provázené rýmou a dávivým kašlem. Loni v listopadu prodělal ...

Věk tří let je z hlediska vývoje imunity zlomový. U vašeho syna se tedy může jednat např. o odchylku v imunitě. Proto doporučuji imunologické vyšetření. Do tohoto vyšetření...

Pneumonie

| Dotaz od: Helena

Prosím o radu: po chřipce a horečkách mám suchý, dráždivý kašel. Na RTG plic mám tento nález: "drobné proužkovité zastření v levém dolním plic. poli vel. 2 cm parkardiálně" Re...

Ja se pmlouvam ,ale není možné se vyjádřit k nálezu, nemám li možnost vidět rtg plic. Je li popsán zápal plic, měla by jste byt v péči odborníka pneumologa, který by mohl i...

Pneumokok

| Dotaz od: Andrea Smolíková

Syn (narozený 26.03.2009) 25.11.2010 onemocněl zápalem plic s výpotkem v moči mu byl prokázán pneumokok. Byl hospitalizován 16 dní v nemocnici bral antibiotika a kortikoidi plus...

Pneumokoků je mnoho druhů, proto by vakcína spíše připadala do úvahy, ale kdy ji aplikovat nejlépe rozhodne jeho ošetřující pediatr. Je nutné, aby byl syn v úplném fyzickém i...

Užívání luivac

| Dotaz od: zdenka

Mohu prosím užívat luivac při revmatoidní artritidě? prodělala jsem v zimě 3x zápal plic, zůstalo mně astma a jsem alergická na ATB penicilin.

Užívání Luivacu bych při diganose revmatoidní artritis nedoporučovala, tento preparát stimuluje imunitní systém, což obecně u autoimunitních onemocnění není vhodné, zde je cílem...

Paní doktorko, celá rodina jsme prodělali infekci mykoplasma pneumoniae, která se projevila atypickým zápalem plic s velmi těžkým průběhem a vysokými horečkami, které nešly...

Infekce mykoplazma pneumonie může bý opravdu jedním ze spouštěčů astma bronchiale. U každého jedince infekce probíhá jinak. .Bohužel po infekci nevzniká trvalá imunita a v...

Spalničky, morbili, jsou vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění. Typicky se projevují horečkou, zánětem spojivek, kašlem a charakteristickou kožní vyrážkou. Většina...  celý článek

Doxybene

| Dotaz od: Eva

Rada bych se vas zeptala, pred tydnem mi lekarka na zaklade rentgenu plic diagnostikovala pocinajici zapal plic a dala mi doxybene. Byla jsem tyden v posteli. Beru ho jiz sedmym...

Bolest na hrudi i lehce zvýšená teplota nemusí být ani týden po léčbě antibiotiky při zápalu plic neobvyklé. Především bolesti na hrudi mohou přetrvávat i déle. Doporučuji hodně...

Problémy s dýcháním

| Dotaz od: gabriela

Jsem mírná kuřačka.bohužel někdy při kouření mám problémy a bolí mě pravá plíce hlavně poránu.vždy když přestanu kouřit nemám žádné problémy a provozuji sportovní výkony.jako...

Rozhodně bych Vám doporučovala navštívit praktika, a poté případně plicního specialistu.

Paní doktorko, už jsme vám kdysi psala a mám zase nějaký problém. Už 2 měsíce se nemohu zbavit kašle, brala jsem i Erdomed co mi napsala doktorka na kontrole štítné žlázy a...

Potíže mohou být např. plicního původu, ale mohou souviset i s horním zažívacím traktem (jícen, žaludek). Doporučuji proto odborné dovyšetření.

Moje žena měla závrať (rotační vertigo) na neurologii ji vyšetřili - CT v normě, evokované potenciály BAEP v normě, MRI mozku - se závěrem ložiska nespecifické gliozy vaskulárně...

Odběr mozkomíšního moku je pravděpodobně indikován s cílem vyloučit, nebo potvrdit roztroušenou sklerózu. K výsledkům se bohužel vyjadřovat nemůžu, vzhledem k malému množství...

Zvracení

| Dotaz od: Michaela

Ráda bych se zeptala na váš názor na situaci. Můj 6 letý syn dostal minulý čtvrtek vysokou horečku, na druhý den jsem s ním zašla k lékaři, ale paní doktorka na něm v...

Michaelo, Klacid jsou antibiotika, která poměrně často dráždí zažívací trakt, častější než zvracení jsou průjmy, ale těm správně předcházíte probiotiky - podávejte je synkovi...

Paní doktorko, Poslední dobou cca 2 měsíce mívám buď každý den nebo ob den bolesti na hrudi vystřelující do levého ramene a krku.Teplotu nemám.akorat jednou jsem měl 37,8°C,...

Doporučuji obrátit se na praktického lékaře, který vás vyšetří a rozhodne o odeslání na odborná vyšetření (např. plicní, kardiologické, neurologické apod.). Riziko rakoviny plic...

Mykoplazmata

| Dotaz od: martina

RE: -------------------------------------------------------------------------------- Dobrý den.Není správné,aby se jakýkoliv lékař "zvenku" vyjadřoval bez podrobnějších...

-nerada komplikuji situaci-Klacid má různé formy tablet/také tzv.SR-slow release/-závisí tedy na dávce.Roli hraje také hmotnost pacienta a jeho stav.Myslím,že se nemusíte bát...

Včela

| Dotaz od: Robert

Je to pro mě velice těžké,protože jsem byl do doby než mě potkala ta nehoda sportovec a velice aktivní člověk.dnes jsem skoro troska která má neustále nějaky problém.Začalo to...

Doporučovala bych imunologické, alergologické vyšetření. Co se týče bodnutí hmyzem a následné reakce, měl byste být vybaven pohotovostním balíčkem, který bystě měl použít v...

Bolest na hrudi, horečka, kašel

| Dotaz od: martina

Mám bolení na hrudníku, horečku, dnes se mi chtělo i zvracet, mám po ránu motání hlavy a jsem náladová, občas kašlu. Nevím vůbec, co to může být.

Martino! Pokud vás trápí bolest na hrudníku spojená s horečkou, příčinou bude pravděpodobně zánět průdušek, může se jednat i o zápal plic. Navštivte proto co nejdříve vašeho...

Kandida?

| Dotaz od: hany

Letos jsem prodělala několik infekci dých.cest, z toho v září zápal plic a v říjnu opět broncitidu. Vše se řešilo nasazením antibiotik (letos asi 6x), často trpívám na vaginální...

Pokud by vaše obtíže byly skutečně způsobeny kvasinkovou infekcí, je samozřejmě vhodné upravit režim a stravování, ale také by bylo vhodné nasadit speciální léky, které...

Chtěl bych se zeptat je mi 16 let. Kouřím denně tak jednu až dvě cigarety. V posledních měsících mám hleny a vykašlávám jenom ráno tak do 10sáté hodiny a potom už nekašlu hleny...

Děkuji Vám za dotaz. Určitě Vám doporučuji navštívit praktického lékaře, který Vás klinicky vyšetří a vyptá se Vás podrobně na okolnosti vzniku potíží, zda jste měl (nebo máte...

Zvysene D Dimery

| Dotaz od: Jess

Mela jsem chvili bolest jakoby při nadechu,horecku 39,5 a v nemocnici mi zjistili zvysene D dimery,meli podezreni na embolii plic,ale nepotvrdilo se to,co by mohly zvysene...

Laboratorní vyšetření D-dimery není specificky ani nejcitlivější laboratorní průkaz embolizace. Laboratorní vyšetření je pouze pomocná vyšetřovací metoda. Setkáváme se s tzv...

Bolest na hrudníku a prsu

| Dotaz od: Jana

Silná bolest hrudníku na pravé straně a prsu - dle poslechu diagnostikován zánět pohrudnice a nasazeny antibiotika Xorimax 500 - bolest ovšem ani po 3 dnech neustupuje spíše...

Paní Jano, děkuji Vám za Váš dotaz. Pleuritida je zánět pohrudnice, suchá pleuritida se projeví třecím šelestem, slyšitelným nad postiženým místem.Bolest na hrudi je typicky...

Problémy s dechem

| Dotaz od: Honza

Mám problém s dechem při sportování. Jakmile začnu běhat (ať už v létě hraji fotbal nebo v zimě hokej - nejsem fotbalista, hrávám jen občas), ihned po chvilce se mi špatně dýchá...

Může jít o prostou netrénovanost kardiovaskulárního systému, nebo o skutečné onemocnění - asthma bronchiale , srdeční onemocnění, chudokrevnost. Rozhodně doporučuji celkové...

Alergický kašel

| Dotaz od: Dáša

Mažel začal před více než 3 kašlat, trpěl bolestí hlavy a nevolností, bez teplot, po týdnu ztrácel hlas. vydal se k lékařce. Ta určila zánět průdušek - nasadila Zinnat...

V této situaci je třeba dobrat předepsanou medikaci a hlasivky nijak výrazně nezatěžovat. V případě trvajících obtíží bych pak doporučoval konzultaci na ORL. Hezký den.

Doporučení odborníků nabádá všechny osoby s onemocněním srdce a cév k tomu, aby se nechaly očkovat proti chřipce. Pro očkování lidí s kardiovaskulárními chorobami existuje dobrý...  celý článek

Tatínek (59let) prodělal CMP(těžkou).Hned první den ho večer museli intubovat, kvůli poruchám dýchání a tím pádem ho dali do umělého spánku, ze kterého se sám neprobudil. Potom...

Chápu vaši těžkou situaci, ale bohužel vám nijak více neporadím. Jistě je sdělování obtížných a emočně náročných situací po telefonu méně vhodné, ale lékařka to jistě myslela...

Pneumokok

| Dotaz od: Nata

Dobdy den. Muj syn (3 roky 8 mesicu) mel ve dnou letech mononikleozu. Od 2 let do 3 let prodelal opakovane virozy, 2 krat za zivot antibiotika. Ve trech letech byl 14dni u more...

Pneumokokem jsou opravdu nejvíce ohroženy děti do dvou let, ale i děti se sníženou imunitou. Na druhou stranu očkování Vašemu synovi poskytne ochranu před zánětem středního ucha...

Očkování Synflorix

| Dotaz od: Monika

Prosím o radu. Nechala jsem dceru očkovat vakcínou Synflorix. Je tato vakcína dostačující i proti meningitidě? Spadá taky do pneumokokových onemocnění? Nebo je lepší naočkovat...

Synflorix je vakcína proti pneumokokům, tzn. ochrání Vaši dceru před onemocněními způsobenými některými typy pneumokoků, např. proti pneumokokovému zápalu plic, pneumokokovému...

Uzliny

| Dotaz od: marketa

V lednu jsem prodelala tezsi zánet prudusek(dr mela podezreni na zapal plic-nasazen prednison,azabiot,emavera) az nemoc odeznela zacaly me silene bolet uzliny na krku byly i...

Pouze dle popisu příznaků nelze konkrétné říči současnou příčinu zvětšení uzlin. Doporučovalal bych doplnit imunologické vyšetření, u praktického lékaře základní biochemické...

Bolest na leve strane hrudniku

| Dotaz od: Helena

Pred 2 lety jsem mela zapal plic a infekci plic. Od te doby me casto boli na leve strane hrudniku pod prsem (hlavne po jidle, alkoholu, kafe, vetsi fyzicka zatez), nemuzu se...

Po prodělaném zápalu plic může dojít ke vzniku pleurálních srůstů, které působí uvedené obtíže. Jde o stav nepříjemný, nikoliv nebezpečný. Nález nebývá vždy detekovatelný na RTG...

Dlouhotrvající kašel

| Dotaz od: kamila

Můj syn má již 3 týden kašel.Po týdnu kašle měl 1 den laringitýdu a byla sem s nim den hospitalizovaná.Lékařka nám nasadila bez CRP antibiotika Augmentin DUO 2x 70ml(bere 2xd...

Samozřejmě jsem Vašeho syna neviděla ani nevyšetřovala, nicméně léčba na mě působí dosti zmateně. Laryngitida sama o sobě je virového původu, proto nechápu nasazení antibiotik...

Chlamydie

| Dotaz od: jitka

Asi před rokem jsem prodělala zápal plic který se nedařilo vyléčit ,zabrali až 3 antibiotika cilená na chlamydie pneumonie na chvíli se mi ulevilo ale uporny kašel,hleny a...

Moc si vážím Vaší důvěry.Z Vašeho mailu je zřejmé,že jste přemýšlivý člověk.Mikroorganismy,které figurují ve Vašem příběhu nemoci,jsou tzv.atypické patogeny,toto označení...

Adipex retard+antibiotika

| Dotaz od: Tereza

Beru Adipex retard teprve týden,ale dnes jsem od doktorky dostala antibiotika-Augmentin(nález na plicích-zánět průdušek nebo zápal plic,doktorka mě nechtěla posílat na rentgen...

Pokud berete Adipex tak krátce a před zahájením léčby jste byla zdravá,budou Vaše současné obtíže spíše jiného původu než od plicní hypertense.Po dobu léčby antibiotiky bych...

Exacerbace astmatu

| Dotaz od: Štěpík

V pátek jsme tedy jeli na pohotovost Paní doktorka byla velmi hodná a ochotná. její zpráva zněla takto:14letá holčina,bez alterace, spolupracuje, suchý kašel, mírný otok a...

Paní doktorka měla klinické podezření na zápal plic, RTG snímek hrudníku to ale nepotvrdil. CRP je zánětlivý parametr, který bývá zvýšen při bakteriálním infektu, u Vás je...

Můj 2-měsíční s...

| Dotaz od: Ivana Kasalová

Můj 2-měsíční syn onemocněl zánětem průdušek,nemoc trvá již 14 dní,malý je velmi zahleněný a objevila se již také rýma.Po týdnu nemoci nám lékařka nasadila antibiotika Ospen (na...

U takto malého dítěte je samozřejmě problém s odkašláváním a smrkáním, takže průběh může být trochu delší, navíc je dítě stále ve vodorovné poloze, což nepřispívá dobrému...

Moc prosím o radu. Dcerka dostala začátkem srpna vysoké horečky a následně kašel, paní doktorka slyšela oslabené dýchání, předepsala Klacid na 10-14 dní.Po něm se stav dcerky...

Pokud dcerka po prodělané infekci a přeléčení antibiotiky měla již negativní ukazatele zánětu / CRP 8, hodnoty krevního obrazu v normě, sedimentaci/, neměla teplotu, tak už bych...

RTG hrudníku

| Dotaz od: IVA

PROSIM PROKAŽE SE NA RTG ŽEBER I VNITŘNI ORGRANOVY PROBLEM MAMINKU BOLI ŽEBRA A MAM STRACH ABY TO BYLI ŽEBRA ABY TO NEBYLA TŘEBA RAKOVINA ORGANU POD ŽEBRY DEKUJI iva

Na rentgenovém snímku je vidět nejen struktura kostí (žebra, hrudní kost, páteř) i změny na plicích (zápal plic, stíny, které lékaře vedou k dalším vyšetřením) a obrys srdce...

Koncem minulého roku ta zpráva obletěla téměř celý svět a výrobci vakcín si nejspíš spokojeně mnuli ruce. Studie kanadských vědců přesvědčivě ukázala, že očkování proti chřipce...  celý článek

Pane doktore, včera jsem byla Premedicalu na vyšetření srdce,ve zprávě se píše(překladám ze Slovenštiny) -příznaky aterosklerotického postihnutí cév velkého a středního rozsahu...

Omlouvám se, ale nedám Vám asi uspokojivou odpověď. Premedical znám jen z popisu jako neinvazivní vyšetření, které dokonale odpoví (téměř) na vše, zahrne Vás řadou čísel a...

Bolest

| Dotaz od: martina

Prosím vás už týden mě bolí v zádech,nahrudi,mám pocit dušnosi,teplotu ani kašel nemám e nutné jít k lékaři když řádí chřipky,může to být zápal plic,nebo to může být od páteře...

Martino! Prič si myslíte, že podle jedné věty popisu obtíží budu schopen posoudit původ obtíží? Je poměrně pravděpodobné, že to bude spíše "od páteře", ale na dálku to...

Lidé, kteří si zapálí cigaretu občas a často jen s přáteli, sami sebe za kuřáky mnohdy ani nepovažují. Podle nové studie jsou však i tito lidé ve velkém nebezpečí. I oni jsou...  celý článek
Alergikům vadí kdeco: prach, zvířecí srst, pyly rostlin nebo třeba peří. Ale co klimatizace? Můžeme na ni vůbec být "alergičtí"?  celý článek

Dlouhodobě zvýšená teplota

| Dotaz od: Petra

Nerada Vás obtěžuji, ale už nevím, na koho se obrátit. Můj problém je následující. V polovině února jsem začala marodit s chřipkou, která poté přešla v 5 týdenní léčení zápalu...

Doporučovala bych Vám ještě imunologické vyšetření, aby se vyloučil chronický zánět, eventuelně počínající autoimutniní onemocnění. Zatím můžetete zkusit z doplňků stravy...

Hemofilus ve sputu

| Dotaz od: Jaroslava

Syn 7 let má 3 týdny kašel a rýmu. Kašle hlavně ráno, navečer a občas i v noci, teploty nemá. Vykašlává zelené hleny a ve sputu mu byl zjištěn Hemofilus. Má bakteriální alergii...

Urcitě by bylo vhodné doplnit bakteriologické vyšetření buď hlenů jestli vykašlává nebo výtěrů z nosu a krku a na základě pozitivního bakteriologické nálezu eventuálně nasadit...

AIDS, anglická zkratka pro syndrom získané imunitní nedostatečnosti (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome), je infekční onemocnění vyvolané virem HIV. Projevuje se poruchou...  celý článek
Zimní počasí je jako stvořené pro klidné uklidňující procházky zasněženou přírodou. Mráz však může pro kardiaky představovat poměrně velké nebezpečí. Nejvíce působí zimní počasí...  celý článek
Všichni víme, že při chřipce se cítíme velmi slabí a unavení, bolí nás svaly a klouby, trápí kašel a rýma. To všechno jsou důsledky něčeho, co se odehrálo už několik dní předtím...  celý článek

Hemofilus

| Dotaz od: Marika

Včera jsem se dozvěděla,že mam hemofilus s...? Bakteri, jenž se přenáší Kapénkovou cestou, a na níž není v současné době očkování. Co tato bakterie způsobuje, jak se léčí a...

Haemophilus influenze je bakterie, která se vyskytuje v několika typech. Typ b způsobuje naprostou většinu závažných onemocnění, ale proti tomuto typu se v současné době očkuje...

Odstranit mandli?

| Dotaz od: monika u.

Chci se zeptat:syn 3,5let ma jit v kvetnu na odstr.nos.mandle.Nevim zda to ma podstoupit syn mel v 10mes.pichle ucho jinak ne,netrpi na rymu,nechrape,nehuhna proste zadne...

Příliš zvětšená nosní mandle (pozn.v dětském věku je normální, že je tato lymfatická tkáň visící ze stropu nosohltanu zvětšená, jako reakce na seznamování se s škodlivinami...

Opakované bronchitidy

| Dotaz od: Marie

Mám 17 měsíční dceru. V 6 měsících prodělala oboustaný zápal plic a poté měla opakované bronchitidy.Imunolog zjistil z krve v dubnu, že má sníženou imunitu a doporučil injekce...

Pokud dcerce byla zjištěna v krevních odběrech snížená hladina imunoglobuinů, pak je léčba intramuskulárními imunoglobuliny na místě. Doplnila bych i alergologické vyšetření...

Úrazy páteře jsou vždy velmi vážnou záležitostí a mnohem více to pak platí u pacientů s Bechtěrevovou chorobou. Zejména kloubní spojení obratlů jsou v případě těchto nemocných v...  celý článek

Vyrážka na lýtkách

| Dotaz od: Zdenka

Již od dětství se mi při různých příležitotech objevuje vyrážka většinou na lýtkách, někdy se vyjímečně rozšíří i výše. Nedaří se mi vysledovat zda po lécích či potravě...

Podle fotografie bych usuzovala na některou z kožních mykóz. Pokud se ovšem objevuje ve spojitosti s užíváním léků, ukazovalo by to na alergickou reakci. Pokud se vám přesně...

Žebra

| Dotaz od: Zdenka

Prosím ještě o jednu odpověď.Před měsícem jsem prodělala hodně oškivou chřipku a hned po ní zánět horních i dolních cest dýchacích.Silný kašel a hustá rýma slále přetrvávají.Od...

Zdenko! Chtělo by to kontrolu obvodním lékařem a snad i RTG. Nelze vyloučit zápal plic, i když podle popisu to spíš vypadá na blok žeber po těžkém kašli.

Cukrovka neboli diabetes mellitus je v dnešní době relativně časté onemocnění, řadí se mezi civilizační nemoci a její výskyt stále stoupá. Diabetici mají v krvi zvýšenou...  celý článek
Chystáte se na svou první operaci. Máte strach. Pomůže Vám to vůbec? Nebude to bolet? Co když se probudím uprostřed operace? Jaké to bude po operaci? Bude to bolet? A jak dlouho...  celý článek

Mykozy

| Dotaz od: Irena

Ráda bych se informovala,jak se zbavit mykozy,když mě nepomohli ani čípky Gyntima i pěna na mytí,vyzkoušela jsem i Canesten čípek i mastičku.Léčím se deset let a i když jsem...

Doporučoval bych znovu konzultaci u ošetřujícího gynekologa a znovu nasazení antimykotik. Zároveň bych doporučoval i konzultaci na imunologii, pravděpodobně máte totiž oslabenou...

Vážená paní doktorko, ráda bych slyšela Váš názor eventuelně radu a postup v případě nemocnosti mého syna. Mám chlapečka - je mu čtyři a půl měsíce. Je z dvojčat. Porod...

Určitě bych při tak časté enmocnosti doporučovala doplnit imunologické a alergologické vyšetření u syna.. Lactobocily nebo Colostrum jsou dobré doplňky pro posílení slizniční...

S prudkým rozvojem genetiky v posledních letech svitla naděje všem pacientům s geneticky dědičnými chorobami, což se samozřejmě týká také hemofiliků.  celý článek

Zdravím Vás,chtěl bych se ujistit o správnosti rozhodnutí ošetřujícího lékaře.Dlouhodobě pro vys.kr.tlak a rychlejší tep jsem užíval léky isoptin ,inhibace a vasocardin ve...

V průběhu dlouhodobé léčby, jako je tomu u Vás, často může náhlá i pozvolná změna zdravotního stavu z jakýchkoli důvodů vyžadovat změnu dosavadní zavedené léčby. To se zřejmě...

Kašel

| Dotaz od: IVANA

Jsem zoufalá máma, mám roční dceru a každý měsíc opakující se kašel a někdy i horečky, vždy to nějak zvládnem, ale je to stále. Už jsme měli 3 atb a dokonce 2 krát v nemocnici...

Doporučuji vyšetření na imunologii. Homeopatika a probiotika podávejte trvale. Nevoďte dítě zbytečně "mezi lidi" nebo do dětského kolektivu.

Pneumonie

| Dotaz od: monika

Rada bych znala Vas nazor na tuto vec.Muj syn 2.5 roku od ledna pokaslaval.Kasel byl suchy,lecila jsem ho doma cibuli a leky na suchy a drazdivy kasel.Na zacatku unora dostal...

Moniko! Pokud se vám váš synek stále nezdá být úplně v pořádku, rentgen plic i krevní testy je určitě možné zopakovat.

HIV

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych se zeptat, jestli se běžně provádí testy při těhotenství, které odhalí virus HIV. Potom jak velké procento nakažení je při nechráněném styku s nakaženou partnerkou...

Tomáši! Během těhotenství se test na infekci virem HIV provádí u každé ženy. Pravděpodobnost přenosu infekce tímto virem při jednorázovém styku je velmi obtížné vyjádřit, nikdy...

Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky ponurého a lezavého podzimu, který se na nás chystá. Málokdo však stojí v době, kdy se pro t...  celý článek

Lek na astma

| Dotaz od: IVANA

Dobri den chci se zeptat dostali jsme lek SINGULAIR ale nam nikdo nerekl ze mame astma a ja si to nemyslim jen jsme nemocni dele co myslite jde s toho vyplynout ye jak dlouho...

Samotný kašel ještě samozřejmě neznamená, že máte astma. Ale někdy se tyto léky podávají i jako doplněk léčby při těžších bronchitidách či zápalu plic. Ale také je možné, že na...

Noční pocení

| Dotaz od: Soňa

Chtěla bych se zeptat prodělala jsem zápal plic teprve týden chodím do práce po nějakých skoro třech měsících.Vše by bylo v pořádku až na to,že se mi přidalo noční pocení,třeba...

Vaše obtíže jsou jistě velmi nepříjemné, i když nejsou vzácné. Patří ke steskům, které mají bohužel pro lékaře nízkou výpovědní hodnotu- jsou tzv.nespecifické.Mohou se...

S chřipkovou sezonou se různí lidé vyrovnávají různě. Ti zodpovědní svou imunitu posilují cíleně během celého roku a chřipková epidemie je pro ně příležitostí ukázat bacilům...  celý článek

Černý kašel

| Dotaz od: Markéta

Chci se prosím zeptat na černý kašel. Syn narozen 14.8.2008 je očkován, nyní mu je pět let. Jak dlouho tedy skutečně očkování proti černému kašli vydrží? Syn s malými...

Po prodělání černého kašle by měla zůstat imunita po dobu 4-20 let, po očkování se uvádí 3-12 let. Lékař by podle kašle měl poznat, že se jedná o černý kašel (kašel je štěkavý...

Borelioza

| Dotaz od: Alena

Někdy v roce 2009 jsme s naším statným a zdravým psem zcela konkretně objevili a trpěli podobnými příznaky.Teplota,bolesti úst a pusy,u něj s nemožností přijímat dobře...

Aleno. Lymeská borrelioza je poměrně nové onemocnění, a už za tak krátkou dobu si získalo až mystickou pověst. Je pravda, že se jedná o nemoc chronickou, pokud je pozdě a...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Hledané specializace