Adenom pankreatu

Dobrý den,omlouvám se,ale dg jsem při svém prvním dotazu jsem napsala do předmětu dotazu.Má dg zní:mikrocystický serozní cystadenom hlavy pankreatu.Byla mně provedena biopsie-histologicky se jednalo o poměrně krevnaté nátěry,kde byly rozptýleny ojediněle skuppiny vysoce kohezivních buněk/co to znamená?/,převážně těžce autolyticky poškozených,s hydropickou změnou jádra.Buňky mají blandní charakter.Na pozadí menší množství makrofágů,některé z nich siderofágů.Velikost nádoru jsou 3 cm.Občas mám typické potíže pro tento nález.Jsem zatím pouze na dietě a beru Degan.Původní operace byla odvolána a bylo mně doporučeno vyčkávat.Co když ale nádor proroste? - zkrátka,ráda bych slyšela názor jiného lékaře. Konečné rozhodnutí o provedení operace nechal lékař na mně,což si myslím,že není profesionální.Děkuji za odpověď.Lenka

Odpověď odborníka:

Vysoce kohezivní = pevně drží při sobě, tkáň se nerozpadá, autolýza - rozklad, rozštěpení, zničení buňky ( pravděpodobně následkem zánětu a enzymatického štěpení), hydropické jádro = jakoby nafouknuté tekutinou, makrofágy, siderofágy = buňky, které v organismu "uklízejí" poškozenou tkáň. Vpodstatě: nezhoubný nádor cystického charakteru - obsahuje dutiny vyplněné tekutinou. Může vás obtěžovat tlakem na okolní struktury, ale není životu nebezpečný, proto operace není nutná. Samozřejmě nádor může pomalu narůstat, ale nemusí, to vám nikdo neřekne. Asi na vašem místě bych si ho raději nechala odstranit.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: