Aktinomycety v krku

Dobrý den, v únoru 2015 mi zjistili histologií přítomnost Aktinomycet v krku. Mám 20 let odstraněné krční mandle a byla jsem zdráva.Byla jsem přeléčena vysokou dávnou penicilinu 6 týdnů a pak 3x injekci pendeponu po 14 dnech. V srpnu jsem dostala velmi silnou angínu jazykové mandle. 10 dni mi pýchali penicilin a pak týden penbene po 8 hodinách. Nyní jsem opět dostala angínu, bylo mi řečeno, že je to nejspíš způsobeno Aktinomycety. Myslela jsem, že byli v únoru zničeny. Opět mi nyní nasadili penbene na 4 týdny a k tomu Dalacin C 450 mg po 8 hodinách na 10 dni. K tomu mám Olimunoaktiv na posílení imunity a laktobacily. Mám strach, co mám dělat, tak vysoké dávky antibiotik jsou nutné? Není mi po nich dobře, jsem porad unavena. Není jiná možnost?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Dano. Potřebná délka léčby infekce Aktinomycetami je někdy až 6-ti měsíční. Z Vašeho dotazu ale nevyplývá podstatné - jaké byly prvotní projevy infekce (zmiňujete histologii - odkud?) a její trvání - z toho lze odvozovat vhodný plán léčby. Jinak je ale samozřejmě také možné, že původce angíny byl jiný než Aktinomycety (bylo provedeno mikrobiologické vyšetření?)... Takže doporčuji směřovat dotaz především na příslušné ošetřující lékaře, dlouhá doba užívání a vysoké dávky ATB jsou ale v případě aktinomycet bohužel nutné... Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: