Antidepresiva

Dobry den prajem. Chcela by som sa opytat na vas nazor. Brala som dva roky escitil 10mg jednu tabletku rano a tritico 150 jednu tretinu tabletky pred spanim. Vzdy som mala vysoky tep a preto som brala tieto lieky. Po dvoch rokoch som vymenila za cinbaltu 10mg jednu rano a spitomin 10mg jednu vecer. Moje oroblemy vsak nadalej pretrvavaju. Kardiologicke vysetrenie som mala urobene s nalezom prolaps predneho cipu MCH. Lekar mi vsak na to povedal ze to je len kozmeticka vada a ze to mi tieto problemy sposobovat nemoze. Krvne testy mam vsetky v poriadu. Aj na stitnu zlazu. Interna lekarka tiez hovori ze ten vysoky tep nam z psychiky ale aj tak mi dala betablokator cobcor cor 2,5mg aby som si dala polovicku z tejto tabletky kazdy den. Prvy tyzden sim mala tep ok. Ale druhy tyzden som ho nala zasa vysoky aj napriek tomu ze som si sala ten concor. Potom zasa interna povedala aby som si davala celu tabletku cize celych 2,5mg concoru. Tak som aj urobila. Ale moj tep je aj napriek tomu vysoky. Chcela by som sa opytat na vas nazor ci vlastne ma zmysel aby som ten concor uzicala nadalej. Mal vzdy zly pocit ked mi rychlo bije srdce. Chcela by som vas este poprosit o nazor co sa tyka tychto liekov co teraz beriem na psychiku,ci su vhodne alebo ich treba zasa vymenit za nejake ine. Tieto lieky beriem uz tri mesiace a teda zmenu nevidim. Moc nejako tym liekom neverim. Dakujem vam za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve Vašem případě může být tachykardie vyvolána psychickým stavem, kdy pociťujete nepříjemné bušení srdce a to je velmi nepříjemné. Je dobře, že kardiologické vyšetření dopadlo dobře, i když při něm byl nalezen prolaps mitrální chlopně. Domnívám se, že léky máte nastavené dobře, ale záleží na Vaší domluvě s Vaším psychiatrem tak, aby Vám vyhovovaly. Myslím, že betablokátory jsou vhodné, abyste užívala. Také byste mohla si občas změřit tep, zda ho máte vysoký pořád nebo jen v určitých situacích. Pokud zjistíte tachykardii, zkuste se posadit, abyste se tzv. uzemnila, zkuste se hluboce prodýchat a myslet na něco příjemného. Pokud se budete soustředit pouze na rychlý tep, situace se může zhoršovat. Někteří klienti, kteří mají podobné pocity jako Vy a chtějí je řešit, aby se cítili lépe, zkouší, třeba i v MHD prvky z autogenního tréninku, kdy střídavě pociťují tíhu a teplo v končetinách a volně dýchají. Možná byste to také mohla zkusit. Je dobře, že máte ostatní hodnoty laboratorní v normě a nemusíte se bát vážnějšího onemocnění. Děkuji za Váš dotaz a přeji hezký den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: