Antidepresiva

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na vysazení antidepresiv. Cca před rokem jsem prožila poměrně náročné, stresové období a jelikož mě trápily úzkosti, byl mi předepsán Citalec. Hrozně jsem se tomu bránila, protože jsem si říkala, já přece nejsem žádný blázen, abych musela brát antidepresiva. Nakonec jsem na to přistoupila a musím říct, že i když první dny byly velmi krušné, pak se to zlomilo a já jsem pocítila úlevu a klid. Dobře spím, cítím se skvěle, upravila se mi latentní tetanie, prostě jsem v pohodě. Při minulé návštěvě mi lékař sdělil, že by už bylo možné dávku léků snížit na polovinu a poté vysadit úplně. Jak jsem zpočátku léky nechtěla brát, najednou mám strach je vysadit. Bojím se, že se mi vrátí úzkostlivé stavy a s tím pak spojené nepříjemné příznaky jako nespavost, slabost v nohou, různá mravenčení apod. Jen pro informaci, úzkostné stavy jsem měla, když jsem měla obavy z roztroušené sklerózy, na kterou zemřela moje máma. Můžete mi, prosím, říct Váš názor. Předem Vám velmi děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážená, milá a ouzkostlivá paní Marcelo, já se Vám divím; když Vám jednou poradil Váš doktor správně, proč by Vám měl podruhé radit ničemně? Ale vážně: antidepresiva mají mnoho předností, především jsou nenávyková a řeší nejen depresi, ale také úzkostné stavy a celou řadu dalších emočních problémů. Regulují „mozkovou chemii“ tak, aby s ním mozek neplýtval, což běžně dělá, i když jí má málo. REGULUJÍ a nenahrazují, čili neměla by Vám chybět, jestli jí už máte dostatek (to je sice vysvětlení zjednodušené, ale jakž takž odpovídá skutečnosti). Nejsou to tedy žádné léky pro blázny a také Vy nejste žádná blázna (to je femininum od slova blázen, teď jsem to vymyslel). Pozvolné vysazování nám má umožnit přesvědčit se, že té chemie už opravdu máte dost; kdyby jí bylo ještě málo, vrátíte se zpátky k původnímu dávkování a zkusí se to za čas znovu. Teď je právě čas, aby se takový pokus udělal. My totiž víme, že prodlužující se doba slunečního svitu působí příznivě a světlo napomáhá dobrému chodu organismu. Dokonce máme oficiální termín „lékové prázdniny“, a to i u lidí, kteří musí užívat léky dlouhodobě. Já teď s mnoha svými pacienty a pacientkami dělám přesně totéž, co Váš lékař a takhle jim to také vysvětluji. Co by Vám prospělo ještě, je hodně pohybu a skutečně tělesná zátěž. Jestli můžete, přidejte se k děvčatům, co už cvičí, jestli tu příležitost nemáte, začněte s tím sama – pro začátek ostrá chůze alespoň 2 km denně, pak přidat na indiánský styl (30 kroků chůze, 30 kroků pomalého klusu), až se dostanete do kondice, můžete toho proklusat i víc. Nebojte se a pusťte se do toho, já Vám budu držet palec!

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x