Antifosfolipidový syndrom,těhotenství

Dobrý den, čekám na druhý náběr antifosfolipidového syndromu. Za 14dní si mám zavolat. Jde mi o to, že v době kdy budu volat o výsledky už bych mohla být těhotná. V případě, že test na syndrom bude pozitivní nasadí mi pí.doktorka anopirin hned, čili v podstatě už i při snažení se nebo až při pozitivním gravi testu? Při třetím těhotenství se neutvořil plod proto se ptám aby defakto nebylo pozdě. I když mi bylo řečeno, že mé hodnoty nejsou vysoké, že není zcela jisté, že to skutečně souvisí, že se může i stát, že to teď ani pozitivní nebude. Trombózu jsem neměla.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, počkala bych s terapii až po vyšetřeních. Spíše než Anopyrin se v graviditě nasazuje antikoagulační léčba -nizkomolekulární hepariny. Dlouhodová terapie Anopyrinem se nepoužívá ani u všech pacientů s APL, většinou se terapie nasazuje až v období, kdy je zvýšené riziko trombosy /zranění, imobilita, dlouhé lety, těhotenství.../ -zde se pak právě volí krátkodobá aplikace nízkomulekulárních heparinů. Určitě by bylo vhodné sledování na hematologii.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: