Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den pane doktore, před necelými třema týdny jsme začala po roce a půl brát antikoncepci. Beru HA Dienille. Když mi začala mentruace (a já začala brát prášky) , první dny byly normální, tak, jak jsme menstruaci většinou měla. Ale slabé krvácení trvalo i další dny. Celkem to vyšlo na 13 dnů. Po krvácení jsem ale další dny silně špinila a do toho začala brát antibiotika (Xorimax 250g). Po pár dnech braní antibiotik jsem začala opět slabě krvácet, přestože jsem zatím nedobrala všechny prášky antikoncepce z platíčka. Může to být důsledek antibiotik a zároveň zvykání si těla na antikoncepci? Či něco závažnějšího? K lékaři se bohužel následující dny nedostanu, proto směřuji prozatím dotaz sem. Děkuji

Odpověď odborníka:

zdravím Vás, váš přístup se mi libí.... všichni chtějí ihned definitivní radu (neb je jednoduché někam napsat a čekat co bude...) a ke svému gynekologovi nechtějí jít...nevím proč, vy jste první , kdo potřebuje jen úvodní radu a ne rovnou řešení po vynechání atk na více než 2 měsíce si vaše tělo opravdu musí znovu zvyknout. nepravidelné krvácení jak popisujete může trvat i 3-5 cyklů, teprve pak má cenu event. atk změnit. dienille je kvalitní preparát čili bych vydržel. na špinění má vliv krom jiného i Váš ostatní celkový stav--stress, změny stravovacích návyků, atd atd... prostě vše může mít vliv na vaší vlastní hormonální činnost, která je také ovlivněna tím, že berete horm tabletky... a do toho antibiotika, která velmi významně ovlivňují vstřebávání čehokoliv ze sliznice trávicího traktu. čili divil bych se kdyby jste měla cyklus pravidelný :-) pro příště koukněte i do příbalového letáku - tam se i o vlivu atb píše... číst příbalové letáky doporučuji všem svým pacientkám, i když to samozřejmě vyvolává další otázky- tak mne vlastně pacientky udržují ve střehu a zcela aktualizovaného...:-)

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: