Ascites a podávání nacl

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je podávání infuze NaCl při jaterní cirhoze, jaterním nádoru a zároveň při pokročilém asictu vhodné. Sůl přeci v těle zadržuje vodu, což může vést ke stále většímu otékání končetin, břicha a k jaterní encefalopatii až ke komatu. Nebo je to jinak? Děkuji za odpověď. Alena

Odpověď odborníka:

Na tuto otázku se nedá jednoduše odpovědět. Pokud se zároveň ascites léči punkcemi (vypouštěním) a je přítomna hyponatrémie (snížení obsahu sodíku), je nutné NaCl dodávat. Záleží i na současné diuretické (močopudné) léčbě. Hladina sodíku by se měla pohybovat od 135- 145 mmol/l, při těžké hyponatrémii pak hrozí poškození mozku.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x