Asentra

Dobrý den paní doktorko,lecim se 10 let s přestávkami na PP a vloni se mi pridruzila GAD.Stalo se mi to po úmrtí otce,tehdy jsem se nechala hospitalizovat. a od té doby jsem jiný člověk,začala jsem se bát o sebe.Pořád se kontroluji,hlidam,chodím po doktorech.Začalo to těmi fyzickými příznaky.Stejně mě to uklidní jen na chvíli.V minulosti mi poprvé skvěle zabral citalek 40mg,pak jsem měla klid pár let.Poté se mi PP vrátila po 1 letu letadlem/velké turbulence/a do toho opět úmrtí v rodině.Citalek už nezabral dostatečně.Proč mě tělo už neprijalo? Předloni jsem se opět nechala hospitalizovat,tehdy mě netrapily záchvaty,jen vleklá únava,vyčerpání.Pobyt mi velmi prospel a já byla šťastná,cítila jsem se bezvadně a to jsem zvládla bez AD. Ke konci toho roku jsem dostala banální zánět močového ústrojí,než jsem se dozvěděla diagnózu/volala jsem si záchranku pro velké bolesti/ tak jsem se zase tak vylekala,že se mi úzkosti a paniky vratily.Byla jsem na sebe naštvaná,že jsem si to sama vyvolala.Opětovně hospitalizace,která zabrala jen kratkodobe.Chtěla jsem bojovat bez léků,ale po roce bez úlevy,nepomohly homeopatika,bylinky...po sportu jen krátkodobá úleva cca 3hod. Takže teď už je to 15 měsíců denní úzkosti,strachu,fyzických příznaků/bušení srdce,extrasystoly..to mě nejvíce děsí,třes atd/ V listopadu 2015 jsem po roce trápení a přežívání bez úlevy nakonec navštívila novou psychiatricku a nechala si napsat Asentru.Užívám 50mg,ale nestačí mi to,potřebuji přidat dávku,je to trochu lepší,tak budu doufat,že zvýšením se můj stav stabilizuje,kromě zácpy nemám NU.Denně plavu,upravila jsem stravu. Chci se zeptat,pokud by Asentra nezafungovala dostatečně,jaké jiné léky se dobře snaseji.Má psychiatricka mluvila o Buspironu.jaký máte názor?? Děkuji za trpělivost při čtení mého dotazu a odpověď. Karolína

Odpověď odborníka:

Dobrý den Karolíno, děkuji za Váš dotaz. Jste velká bojovnice v souboji s PP a GAD a já Vás obdivuji. Docela dlouho jste měla relativní klid od Vašich problémů než se zase objevily po banálním zánětu močových cest nebo po dlouhém nepříjemném letu nebo po úmrtí v rodině, což je pochopitelné, Je fajn, že jste měla i období, kdy jste nemusela uřívat léky, i když nyní už je opět užíváte. Škoda, že nezabral Citalec, ale Asentra je také velice dobrý lék. Někdy i je lépe snášen než jiná AD. , Dávka 50mg denně je málo a měla by se upravit tak, aby Vám vyhovovala a bez vedlejších účinků. Je vidět, že Vaše ambulantní psychiatrička u Vás postupuje s navyšováním léků opatrně, Buspiron by také mohl pomoci, uvidíte, jak budete reagovat na Asentru. Moc bych Vám přála, aby Vám zafungovala a Vy se cítila lépe. Děkuji za Vaši důvěru a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Dostaneme pod stromeček chřipku?
Články: Dostaneme pod stromeček chřipku?
Nyní, krátce před Vánocemi...
Cigarety by v budoucnu měly být jen na předpis
Články: Cigarety by v budoucnu měly být jen na předpis
Výrobce cigaret neovlivňuje...
„ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže
Články: „ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže
Ačkoli je téměř vždy možné...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: