Atb a střevní potíže

Dobrý den, od pondělí beru antibiotika Zinnat 500mg na rozšířený katar dých. cest a zánet v uchu, ale dnes jsem dostala ráno celkem silný průjem, tak se chci zeptat co k těmto antibiotikům můžu použít...je vhodný endiaron? Jak dlouho musím min. antibiotika brát, abych je mohla vysadit, pokud by se obtíž stupňovala? Stačilo by 5 dní, když už je mi lépe? Ještě se chci zeptat zítra má přijet sestra, která j etaké nemocná a terpve půjde k doktorovi ...může se člověk, který bere už antibiotika nakazit i něčím dalším? Já jestli se mám od ní držet dál...Můj doktor má dovolenou a když jsem volala tomu, kdo ho zastupuje, tak má plno a prý bere jen akutní případy, tak prosím o radu ne o poslání k dotorovi. Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Milá Petro, v závěru Vašeho dotazu je zaklínadlo "neposílat k doktorovi", zřejmě tušíte, že ten jediný by byl pro Vás adekvátním rádcem. Ten lékař, který po vyšetření indikoval antibiotikum, by měl být schopen zhodnotit jeho význam a potřebu. Širokospektrá antibiotika často způsobí jako nežádoucí efekt posun ve střevní mikrofloře, což má za následek průjmové obtíže. Nejlepším lékem na tyto změny jsou probiotika. Zda zároveň ukončit podávání Zinnatu, to bez vyšetření Vašich změn v oblasti horních cest dýchacích rozhodnout nejde. Pokud sestra trpí nějakým přenosným onemocněním, je jistě dobré vytvořit podmínky pro okolí tak, aby se maximálně snížila pravděpodobnost přenosu. Předpoklad, že by Vás Vaše prodělané onemocnění chránilo před nemocí sestry, nelze bohužel akceptovat.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: