Atb amoksiklav

Dobrý den, dnes jsem kvůli ne příliš silné bolesti v krku, kašli a chroptění začala brát antibiotika Amoksiklav 1g (14 tabletek), poslední tabletku si budu brát v neděli v 8 večer. Den předtím, v sobotu 12.1., jdu na maturitní ples a chtěla bych se Vás zeptat, zda bych si mohla v průběhu večera, třeba kolem té půlnoci, dát sklenku bílého vína nebo aspoň trochu vinného střiku. Vím, že se alkohol na antibiotika nedoporučuje, přesto bych si ráda jednou se svými spolužáky dala jednu skleničku, na tvrdý alkohol nemám pomyšlení. Myslíte, že to nějak může výrazně uškodit? A ještě bych se chtěla zeptat, jestli mi můžou tato antibiotika během týdne nějak působit na akné? Nemám těžkou formu, ale vzhledem k menstruaci je to momentálně celkem znát. Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Sklenku vína či vinného střiku si dát můžete, jste-li jinak zdravá (zejména netrpíte-li onemocněním jater). Na akné antibiotika penicilínové řady většinou přiliš nezabírají. Doporučuji dostatečný přísun tekutin a současně užívat probiotika, např. Hylak forte nebo laktobacily, pomohou předcházet postantibiotickému průjmu.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: