Autioimunitní onemocnění

dobrý den, nevím, zda se svými potížemi mám navštívit imunologickou poradnu, můžete mi prosím poradit? Na tuto myšlenku mě přivedl pan doktor , když jsem na chirurgickém oddělení ležela díky ileu. Mám na břiše velmi nevzhlednou keloidní jizvu, ty se mi dělaly vždy, ale nikdy mě nenapadlo to spojovat s imunitou. Pan doktor prohlásil, že je to způsobeno silnou imunitní reakcí organismu, ale že kolem dvacátého roku věku se tyto reakce uklidňují a pak už ke keloidům nedochází. Chtěl mě tak zřejmě uklidnit, že když mi rozpárají břicho kvůli ileu nebudu mít další takovou jizvu, jenže tato jizva vznikla rok před touto hospitalizací a to mi tehdy bylo 31 let, takže dávno po dvacátém roce. Samozřejmě není to jediný důvod, proč píšu. Když to vezmu popořadě, tak v roce 1998 mi byly odebrány krční mandle, prý pro autoimunitní reakci organismu už byly nefunkční a jen mi škodily, pak mi byla diagnostikována revmatoidní artritida, s kterou jsem se léčila na revmatologii, v roce 2002 se u mě projevila autoimunitní thyreotoxikoza a v tom samém roce jsem podstoupila TTE, pak v roce 2006 mi byl odstraněn pravý vaječník pro endometriózu, poté mi začaly problémy se žlučníkem, což si myslím nemá moc společného s imunitou, jednalo se o cholestrolové žlučové kamínky, bohužel operace nedopadla dle očekávání a došlo k masivnímu krvácení do dutiny břišní, kdy jsem podstoupila reoperaci, dostala 7 transfuzí a od toho ona nevzhledná jizva, která prý i způsobila ileus, díky tomu, že to co vidím na povrchu se tvoří také v břiše a tím pádem dochází k neprůchodnosti střev, srůstům a podobně, hlavně píšu. Ileus jsem prodělala již podruhé a v obou případech se podařilo ho rozehnat, díky sondě a myslím, že i mým masážím břicha. Jsem přesvědčena, že když mi břicho rozříznou, opět se vytvoří jizvy a bude to nekonečný koloběh, bojím se dalšího ileu, pan doktor mi garantoval, že se tomu stejně nevyhnu. Myslíte, že bych měla navštívit některou alergologickou imunologickou ordinaci a nechat se vyšetřit? Nebo si toho prostě nevšímat a doufat, že už mě nic takového nepotká? Děkuji vám předem za přečtení a případnou reakci

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tvorba koloidních jizev - jako jediný projev - nebývá většinou projevem konkrétního imunologického onemocnění. Při onemocnění sarkoidose někdy může docházet k aktivaci již dříve zhojených jizev, tam by pak imunologikcé vyšetření bylo vhodné doplnit, ale touto diagnosou se spíše zabývají pneumologové. Nevím zda-li byl problém s hojením ran, s hnisáním, pokud ano, tak také bych vyšetření doplnila.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Určitě!!! | Od: ivana | 10.11.2011 15:51
Pokud mohu doporučit, určitě imunologa navštivte,já mám taky thyreoiditidu a ještě lupus /SLE/ a sjegrenův syndrom a keloidy se mi tvoří hodně!!! Proto nic neodkládejte, paní doktorka tuto zkušenost nemá, protože je to okrajové, ale já ANO!!!!
Jen poznamka: enometriosa je taky autoimuitní nemoc, zjistii to nedávno - tak se nechte proklepnout, imunolog určitě by vás měl vidět a vše mu řeknete!!!!!

http://www.medicina.cz/odborne/clanek.dss?s_id=4700
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: