Bazaliom

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mamince lékař diagnostikoval bazaliom na obličeji a na jiných částech těla, na internetu je všeobecně psáno, že to není zas tak závažné a ve většině případů to nemetastazuje. Mamince to na zádech vypálili, na obličej dali mastičku a čeká se. Můžete mi prosím říct, jak hodně je to nebezpečné a jestli opravdu mastička stačí. Maminka dělá hrdinku, ale slovo rakovina jí ničí a my to na ní vidíme. V nemocnici jí toho asi moc neřekli a tím, že neví nic moc, tak má strach a my taky. Vím, že nemůžete říct nic konkrétního, ale prosím o všeobecné uklidnění, nebo naopak. Myslím si dobře, že kdyby se jednalo o něco hodně závažného neřešili by to mastičkou a postupovali by mnohem rychleji?? Děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Pokud jde skutečně o prokázaný bazaliom, je třeba ho chirurgicky či jinak odstranit, riziko metastazování je sice minimální, ale je, hrozí také růst do hloubky a destrukce tkání. Jediná mast, která se používá vyloženě k léčbě ( obsahuje cytostatikum) je Aldara. Ale na druhou stranu basaliom roste pomalu, tekže nehrozí nebezpečí z prodlení.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: