Borelioza

Dobrý den, prosím o posouzení tohoto problému: Na místě po kousnutí klíštětem se mému synovi asi za 2 týdny objevila zvětšující se červená skvrna, doktorka mu dala Azitromycin na 5 dní, ale stav se i po dobrání následně zhoršil, nastaly bolesti svalů a kloubů a stavy vyčerpanosti, ale Dr. mu odmítla další léčbu s tím, že mu to jedno balení na 5 dní musí stačit, protože by jí pojišťovna víc nezaplatila. Protože se mu stav dále zhoršoval. telefonicky se na pojišťovně informoval, a tam mu řekli, že to není pravda, a ať se paní Dr obrátí přímo na ně, pokud bude problém. Paní Dr ale byla velice arogantní, a řekla, že v tom horku nebude zvedat telefon, ať si syn dojede na pojišťovnu (-v tomto stavu !) sám, a přiveze jí to písemně.(vzdál 60km) Nakonec mu přece ještě jedno balení napsala, (opět na 5 dní),ale musel si ho v plné výši zaplatit sám. Zajímal by mne názor nějakého odborníka,jestli v případě zcela zjevných příznaků boreliozy(lékařkou identifikovaných,) a zhoršujícího se stavu ,je 5-ti denní dávka antibiotik adekvátní a dostačující léčbou? Podotýkám, že celou dobu nebyl v PN, protože mu Dr. mj řekla,že i při léčbě tímto ATB může pracovat na slunci. Syn jezdí na montáže el.zařízení po celé republice, a tráví tak i několik hodin za volantem služ. vozidla, a o neschopenku požádal, až když mu bylo hodně zle. Myslím, že ho paní Dr měla rovněž upozornit, že Azitromycin ovlivňuje shopnost řízení a práci se stroji a tím spíše s el. zařízením, a pokud nepožádal při léčbě ihned o neschopenku, měla ho asi na účinky léku upozornit. Pročetla jsem diskusní forum i informace na jiných serverech, a všude se dočítám, že léčba boreliozy je potřeba i několik týdnů, a jednání této Dr mi přijde nejen arogantní, ale i v naprostém rozporu s etickým lékařským kodexem. O mravní lidské rovině jednání s člověkem,který potřebuje pomoc, už vůbec nemluvě.

Odpověď odborníka:

Milá paní Dito.Myslím,že se Váš problém přenesl do trochu jiné úrovně,než se měl odehrávat.Někdy se to stane.Věřte mi,že my,lékaři-ač jsme samozřejmě nedokonalí,chybující-nemáme v úmyslu poškozovat nebo trápit své pacienty.Boreliové infekce jsou téma poměrně složité,hraje tam roli interakce mikroorganismu a různě disponovaného pacienta,řada nálezů je tzv.nespecifických-tedy ne zcela spojitelných s boreliovou nákazou,některé testy mají různý stupeň citlivosti.Kožní reakce jako vstupní brána a její reakce na léčbu antibiotiky je téma samo o sobě široké.Myslím,že v současnosti se pohybujete v nejistotě,ztratila jste důvěru ve správnost léčení.I to se může stát,ale je třeba hledat cestu,jak z toho ven.Nevím,kde přesně bydlíte,ale v Praze při infekčních klinikách/Bulovka,Motol../existují speciální poradny.Pomohlo by krátké doporučení synovy praktické lékařky,rekapitulace dosavadního postupu.Nemusíte mít obavy,nikdo nebude nikoho druhého obviňovat ani soudit,dostane se Vám náležitých informací,abyste na své trápení nebyla sama.Chápu,že máte obavy o zdraví svého syna,ale lékařůmjde o stejnou věc-aby se mu dostalo té správné péče ve správný čas.

 
Líbí se vám odpověď?
-9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
To je mi líto | Od: Bariisek.lowe | 30.1.2011 10:51
Ahoj, čtu tvé ''story'' a je mi to moc líto. Má máma má boreliozu už 5-6 let a pořád se jí to zhoršuje.. Já jí mám také aale už jí má 4 roky. Paní doktorka říkala že to nic nebude a po dvou letech se mi to začalo zhoršovat. Doteď s tím také bojuji.Doufám a držím palečky aby se to zlepšilo :-)
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: