Borelióza

Dobrý den! (Snad jsem dotaz zařadila do správné kategorie) V krvi mi byla zjištěna borelióza. Byly mi dělány 3 odběry krve - IgG bylo vzdy negativni, ale IgM bylo 1.98, 1.81, pak jsem brala antibiotika Sumamed a nyní bylo IgG 2.39 - čili se ještě zvýšilo. Moje lékařka s tímto stavem nic nedělá, ale já se bojím, protože norma pro IgM je 0.79. Navíc měla lékařka ve výsledku napsáno něco jako, že jde o "polyklonalni aktivaci B lymfocytu", což mi taky nezní moc nadějně a obávám se, co to znamená. Mám se tedy obávat nebo není nutné tento stav řešit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

IgM protilátky jsou známkou akutní aktivní infekce, po léčbě by měly zcela vymizet. IgG se vytvářejí později, proto mohou i poněkud stoupnout během léčby, ale po skončení by mělo dojít opět k poklesu. Měla byste mít opakované odběry, které budou sledovat, jak IgG klesá, tzn. za 3 měs. od posl. odběru by se krev měla znovu zkontrolovat. Pokud by se pokles zastavil, nebo došlo naopak k nárůstu, bylo by nutné znovu přeléčit ATB.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: