Chlamidia pneumoniae

Chlamidie pneumonie Dobrý den, v průběhu těhotenství jsem byla léčena na plicní chlamydie -antibiotika Klacid SR 28 dní - začátek užívání měsíc před porodem (měla jsem aktivní IgA, IgG i IgM), nyní po porodu mám stále pozitivní všechny fáze IgA,IgG i IgM, nic se nezměnilo, antibiotika neužívám momentálně žádné z důvodu kojení a dle doktora možná již potřeba nebudou. Moje 4 měsíční miminko má prý "chornickou rýmu" od doby, kdy měl asi ve 2 měsících chřipku, kterou jsem od něj chytla a samozřejmě jsem i já pak v průběhu této chřipky kašlala a kýchala, bohužel v akutní fázi chřipky jsem to kolikrát nestihla odběhnout bokem od dítěte a určitě jse mi nechtěně podařilo kýchnout i v jeho blízkosti. Nyní mám trochu stach, zda nemůže být ta chronická rýma u miminka právě ta chlamydiová infekce přenesena ode mě v průbhěhu té chřipky (CRP má miminko 1), nevím, zda na prokázání chlamydií má CRP hodnota nějaký vliv (vím že CRP má miminko v normě - nízké -mohu se znepokojovat, že již může mít chlamydiovou infekci?), já měla v těhotenství možná skrz chlamydiovou infekci CRP kolem 10 a FW cca 110/140 a na základě problémů s bolestí v krku a těchto hodnot mi byla pak z krve zjištěna právě ta chlamydiová infekce - chlamydia pneumoniae.Nevím jaké bývají u chlamydií pneumonie hodnoty CRP, zda by byly zvýšené -nad 5(já mám nyní CRP už jen 3,6, chlamydie aktivní/reaktivované - IgA, IgM i IgG vše pozitivní). Jinak můj dotaz zní, zda se mám u miminka znepokojovat a zda kdyby se v budoucnu prokázaly u něj chlamydie, zda by se u tak malého miminka vůbec léčily.Jinak ještě dotaz, je možné, že když i teď z kontrolního odběru krve, mám stále aktivní chlamydie (nic se nezměnilo, stejné hodnoty IgA, IgG i IgM jak před porodem), zda se mohu bez antibiotik sama z toho dostat a vyléčit? Nějak tomu nevěřím, když mi toto říká můj lékař, u kterého jsem na ně sledovaná, říká mi nestresovat se, že tělo si poradí samo, že léčba pak nebude třeba. Poradí si tedy s plicními chlamydiemi, které jsou reaktivovány - možná tedy již chronické tělo samo?Já už skoro přestávám věřit, že se jich tělo může zbavit natož samo.Nevím, zda nemohou chlamydie přecházet v mateřském mléce, věřím, že přechází v mléce i protilátky, ale nevím, zda je v tomto případě prospěšné kojit a navíc dlouho a možná tím oddálit i moji léčbu nějakými makrolidovými antibiotiky. Takto jsem já s aktivními chlamydiemi stále v blízkosti miminka a bojím se,že pokud ty chlamydie nedostalo, že je časem dostane. Nevím, zda se nemohou přenést již jen dechem, kdy miminko leží u mého prsa a já nad ním dýchám (vím, že přenos je kapénkovou infekcí, ale zda to znamená, že už i dechem se přenáší nevím). Samožrejmě jsem měla strach, že se dostaly chlamydie k miminku již v bříšku přes placentu, to také nevím, zda přecházejí. Ještě bych měla dotaz, zda tyto plicní chlamydie se mohou dostat (při líbání s partnerem se na intivmních místech ) např. zda se mohou dostat do pochvy a zde způsobit nějaký zánět? Měla jsem v podbříšku strašné bolesti a nyní mi jde z pochvy hlen takový trochu průhledný lehce zelený, dle výtěru z pochvy i z děložního čípku jsem v naprostém pořádku po porodu a snad jsou to prý nějaké očistky, já si ale myslím, že problém je i v tom, že kdyby to byly chlamydie pneumonie, že ty se ze stěru nepoznají (v těhotenství mi na ORL ze stěru tedy chlamydie pneumonie nezjistily). Já si zas říkám sliznice jako sliznice a i když dole bývají ty trachomatis, zda by i ty chlamydie pneumonie nemohly být v pochvě a v močové trubici u partnera a dělat zde nějakou neplechu. Jelikož partnerovi, kterého jsem po zjištění chlamydiové infekce hnala na krev a odběr moči, tak z krve nezjistili nic a v moči prý chlamydie, ale jaký druh nevěděli, já si myslím, že ty pneumonie, jelikož já trachomatis nemám. Jinak ještě dovětek - u mě se chlamydie pneumonie projevují zatím asi jen tou silnou bolestí v krku - na mandlích, teď začínám pokašlávat, občas kýchám a mám zelené"šušinky" v nose, hodně se potím, jsem unavená, mám teď bolesti v podbříšku, měla jsem po porodu několik týdnů zimnice, bolesti hlavy..v těhotenství jsem měla záškuby svalů, a silné bolesti v kloubech, ale to mohlo být těhotenstvím. Jazyk můj (ale i miminka) je pokrytý zcela bílým povlakem - nevím, zda i to může být příznak chlamydií? Možná ještě jeden dotaz, v době když jsem měla chřipku, jsem používala občas i roušku, jednou jsem s ní šla spát a jelikož únik vzduchu je kolem nosu, tak mi šlo právě i při kýchání vzduch přímo do očí a probudila jsem se v noci úplně s bolavýma červenýma očima a také při kýchání mi malý i teď občas kýchne přímo do očí, když jej mám v náručí. Mohou plicní chlamydie způsobit zánět očních spojivek a může hrozit oslepnutíí jak u chlamydií trachomatis nebo u tohoto druhu chlamydií toto riziko není...? Mám teď stále červené oči, a bolavé, a nevím, zda mám tento problém nějak řešit a přisuzovat to např. těm chlamydiím nebo zda to třeba není něčím jiným např. únavou z nevyspání teď v období kojení. Jinak právě jak mě znepříjemňují život chlamydie - urputnou bolestí v krku - tu jsem měla již v těhotenství, tak prostě teď vím, že je mít v těle nechci a že bych je ráda za každou cenu vyléčila, bojím se právě i ostatních negativních účinků, které právě mohou za pár let mít (revma, napadení nervové soustavy, imunitního systému, astma a další).Jak byste postupovali v léčení? kdy nastolit léčbu a jakou? Kombinace 2 makrolidových antibiotik a k tomu např. Wobenzyn či třeba ještě další podpůrné prostředky jako např. volně prodejné Chlamydyl, Chlamysan apod. ? Já totiž opravdu nevěřím, že si tělo poradí samo bez antibiotik, pokud už má tělo tyto chlamydie aktivní/reaktivní.Jistě vím, že je dobré mít silný imunitní systém, nestresovat se a tělo pak je odolnější vůči těmto chlamydiím, ale pokud chlamydie již člověk získal a jsou aktivní, může si tělo poradit samo?někdy mě připadá, že lékaři to ani léčit nechtějí, když mi řikají, no když bychom je vyléčily tak je za týden můžete třeba někde v obchodě chytit znova.. a uvidíme, tělo si může poradit samo..Nevím, zda mě budou vůbec léčit až dokojím.Četla jsem si,že pomořenost obyvatel je vysoká, ale prostě chci věřit, že já je už znovu nedostanu a smířit se s tím, že je budu mít do smrti a i tyto problémy - bolest v krku až do smrti, to tedy nechci, není to dle mého názoru standard a určitě snižují životní úroveň člověka.Asi dotaz, zda léčit i partnera nyní, který ovšem nemá příznaky, měl jen chlamydie právě v močové trubici jen ze vzorku moče, z krve měl vše negativní (já se domnívám, že právě i v močové trubici měl ty pneumonie jelikož já trachomatis nemám jsem negativní dle krve i stěru z děložního čípku- bohužel jsem partnera líbala. Nyní když se líbáme, on má v krvi asi stále negativní, tak zda přeléčit pak i jeho, aby zde nebyl pingpongový efekt a mně se ty chlamydie po přeléčení nevrátily. Ovšem asi by mu ATB nikdo nepředepsal, když je dle krve by měl vše negativní.., nebo ano? Předem děkuji za zodpovězení dotazu a také se omlouvám, že dotaz je dlouhý a možná trochu chaoticky napsaný, ale chtěla jsem popsat více souvislostí, jelikož mi přijde, že chlamydie je jeden velký složitý problém. S pozdravem a přáním hezkého dne

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Je mi velmi líto, že si v zrovna v životním období, ve kterém se nacházíte, zaměstnáte mysl ještě navíc uvedenými starostmi. Jsem si jist, že Vaše četné obavy týkající se chlamydiové infekce jsou zbytečné. Chlamydiová infekce jsou sice významný a v řadě aspektů složitý problém, ale nikoliv neřešitelný. Pokusím se odpovědět na jednotlivé Vaše otázky, ale chtěl bych zdůraznit, že je potřeba jednak důvěřovat Vašemu ošetřujícímu lékaři (jen on ví přesně, jaké byly Vaše příznaky, jaká vyšetření byla provedena, s jakými výsledky atd.) a druhak přestat hledat informace o chlamydiích z "druhé ruky" různě po internetu, jak jste zřejmě činila - aniž bych chtěl celou problematiku nějak zjednodušovat, jsem si vědom toho, že velká většina informací, které tímto způsobem získáte, je nepřesná a zavádějící a tím pádem pro Vás zbytečně stresující. Znovu tedy opakuji - snažte se jakékoliv dotazy směřovat především na Vašeho ošetřujícího lékaře a důvěřujte mu. K Vašim dílčím dotazům: 1.) Pozitivní sérologické vyšetření v žádném případě neznamená samo o sobě důkaz aktivní infekce, je nutné vždy především zvažovat, jaké má daný pacient příznaky a zda je možné, že by byly způsobeny chlamydiemi (bolesti v krku, kašel a ostatní, co popisujete by mohly...). Diagnosticky je vhodné provést tzv. přímý průkaz chlamydií (test dokazující jejich přítomnost na sliznicích) pomocí stěru (ve vašem případě tedy stěr z nosohltanu, event. vyšetření vykašlaného hlenu) - ten se pak musí cíleně v laboratoři zpracovat (z "běžného" výtěru - který Vám zřejmě provedli na ORL - se chlamydie nezjistí). Přetrvávání protilátek krátce po dokončení léčby je běžné, protilátky (i ty "akutní", tedy IgM a A) mohou přetrvávat poměrně dlouho a rozhodně to neznamená automaticky trvající aktivitu infekce nebo nutnost opětovného použití antibiotika). Jde i o zhodnocení výše protilátek.... 2.) Diagnóza "chronické rýmy" je u 4-měsíčního kojence velmi neobvyklou věcí, pokud má nějaké trvající potíže s infekcí horních dýchacích cest, daleko pravděpodobněji jde o projev opakovaných virových infekcí než něčeho "chronického". Ovšem je pravda, že případná infekce chlamydiemi by u dítěte podobné příznaky mít také mohla - to musí podle stavu miminka zhodnotit ošetřující pediatr. Případná léčba i takto malého dítěte by možná byla (používají se ATB podobná jako na jiné běžné infekce). K přenosu placentou v těhotenství nedochází, infekce se děje v průběhu porodu (zejména přirozeného) - mám v tomto případě na mysli chlamydii trachomatis (na tu jste ovšem byla testována negativně?), nikoliv chl. pneumoniae. 3.) Hladina CRP nemá pro chlam. infekce valný význam, nemusí být u nich vůbec zvýšená. Podobně to platí pro "sedimentaci" - hodnota, kterou udáváte v těhotenství, je velmi vysoká a bylo by na místě uvažovat i o jiných příčinách tohoto nálezu. 4.) Ohledně infekčnosti - chlamydie jsou na léčbu ATB obecně dobře citlivé a pokud jste brala měsíc Klacid, je nepravděpodobné, že byste byla nadále infekční. Nemyslím si tedy, že je nutné dodržovat vůči miminku nějaká opatření nad rámec běžné hygieny, kojit rozhodně můžete. 5.) infekce chlamydií trachomatis je dosti odlišný problém - v podmínkách ČR převážně urologický a gynekologický (může ale způsobit i infekci dýchacích cest právě u kojenců při infekci během porodu a také oční infekci - slepota je ale až nejtěžším následkem neléčených opakovaných infekcí, toho se tedy bát nemusíte...). Ale pokud byl Váš partner testován a měl pozitivní výsledek z moči, je podle mého názoru nutné to nějak řešit - dotázat se lékaře, který ho testoval, o jaké vyšetření přesně šlo a jak výsledek vyložit (obv. se z moči dělá výše zmíněný "přímý" test a pozitivní výsledek by tedy znamenal přítomnost infekce a tedy nutnost léčby - v případě partnerovy infekce je pak samozřejmě možné, že se zpětně od něj infikujete vy, tedy problémem by byla nikoliv "výměna" chl. pneumoniae, ale trachomatis). Negativní výsledek protilátek z krve by takovou variantu nevylučoval - jak již výše zmíněno, protilátky jsou v diagnostice chlamydií nejméně přesný a nejproblematičtější test a u infekcí vázaných jen na sliznice (tedy značné části močových i gynekol. infekcí) nemusí být vůbec přítomny, není vůbec vhodné (jen) podle nich řídit léčbu antibiotiky. Doufám, že se mi podařilo Vám alespoň část věcí osvětlit, obávám se ale, že ne všechny, prosím projděte znovu mé odpovědi spolu s Vaší otázkou a co bude potřeba doplnit mi pošlete ještě případně v dalším dotazu. Děkuji velmi za trpělivost.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: