Citalec 20mg

Dobrý den na psychické problémy mi byl psychiatičkou doporučen Citalec, beru ho nyní 5. den a trpím strašným nechutenstvím, to jesm měla i před nasazením preparátu, chtěla jsem se zeptat, jestli to vymizí a nebo jestli se má na paní doktorku obrátit. A ještě by mě zajímlalo, za jak dlouho asi tak začne lék účinkovat. Je mi jasné, že to nebude ze dne na den, ale tak zhruba. Mám Roční dvojčata a dělá mi problémy zvládat péči o ně, a to mě trápí. Díky Moc!

Odpověď odborníka:

Dobrý večer. Vaše otázky svědčí o inteligenci, vzdělanosti.Myslím, že tedy nebude problém Vám vysvětlit, že ani lékař často nemůže posoudit, jaký příznak pacienta je projevem samotné nemoci, a jaký je důsledkem medikace..a také, který z nežádoucích účinků "stojí za to přetrpět " a který by měl vést k úvaze o záměně léku za jiný. Citalopram- účinná látka Citalecu- je vynikající lék s protiúzkostnými vlastnostmi. Na počátku podávání- v době, kdy ještě nemusí být příliš patrný vlastní účinek léku- bývá u některých pacientů neurčitý pocit nevolnosti, někdy také změny charakteru stolice. Zpravdila u většiny nemocných s nástupem efektu léku ustupují negativní projevy-bývá to tak ke konci druhého týdne podávání. U některý pacientů je nechutenství, hubnutí, nevolnost apod. projevem samotné deprese, tam tedy buď lékař hned volí antidepresívum z té skupiny, která zažívací obtíže ve svém spektru nežádoucích účinků nemívá /např. mirtazapin../, nebo další aplikaci řídí dle vývoje stavu pacienta /který je vždy individuální/. To, co Vám nyní píši, není nic objevného- jde o lékařům obecně známé skuitečnosti. Vaše předepisující paní doktorka je jistě mnohem kompetentnějším než já k vedení Vaší léčby. V žádném případě bych se proto neodvážila hodnotit její volbu preparátů. Svou odpovědí jsem se spíše snažila přiblížit jistou nejednoduchost ve způsobu přístupu k Vašemu dotazu.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Citalec | Od: silvie | 28.11.2013 20:03
Dobrý den,beru citalec 20 teprve druhý den půl tablety a už patý týden beru helex retard..mám nadále pokračovat v užívání helexu?mám pocit,že bez něj je mi hůře.Může být po pěti měsících návyk na ten helax?? jak ho vysazovat?Děkuji za odpověď.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: