Clostridium difficile plus citrobacter

Cca 3 týdny po léčbě antibiotiky Dalacin se mi začal objevovat hlen s krví ve stolici, po týdnu se to zhoršilo na průjmy s krví. Byla jsem vyšetřena na infekčním oddělení, kde byl proveden výtěr z konečníku a rozbor stolice. Ze stolice byla zjištěna bakterie Clostridium difficile. Byl nasazen Entizol 250mg (2 tablety po 8 hod. na 10 dní) + probiotika Enterol, s tím, že již stačí kontrola pouze u praktického lékaře a při zlepšení další vyšetření stolice ani výtěr netřeba. Ještě mám před sebou 3 dny užívání Entizolu. Krev a hlen se mi již ve stolici neobjevují, jen je stále kusovitá a chodím 1-2x denně (normálně chodím naopak většinou tak obden). Jinak se ale skutečně cítím o něco lépe. Tak si chci ověřit, zda je pravda, že při zlepšení opravdu již kontrolní vyšetření není nutné? Četla jsem, že se tato infekce ráda vrací, ale zřejmě bych to poznala sama, že opět nejsem v pořádku? Ještě druhá otázka: ve výtěru mi vyšla kromě běžné E. coli také bakterie Citrobacter, která by mi prý ale neměla škodit. Ale jen potřebuji vědět, co to přesně znamená, jestli je to normální střevní bakterie nebo je třeba ji nějak řešit? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Hezký den Michaelo, nejprve začnu s 2. otázkou, Citrobacter se může vyskytovat běžně ve stolici zdravých lidí, může však také býti původcem průjmů, u Vás si však myslím, že Vaše potíže byly způsobeny Clostridiem, jehož výskyt je po užití Dalacinu poměrně častý. Pokud se Vám bude zdát, že máte průjem, jistě Vám doporučím opětné vyšetření stolice plus výtěr z konečníku.
Frekvence stolice 1-2 krát denně se mi zdá v pořádku, jistě se brzy upraví do Vaši normy, pokud byste však chodila na stolici častěji, měla jste opět ve stolici hlen s krví, doporučím Vám opětné vyšetření stolice, jinak souhlasím s postupem a domnívám se, že další vyšetřování bez klinických obtíží není nutné. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: