Cytologický nález

Dobrý den. Před měsícem jsem byla na preventivní roční prohlídce u svého gynekologa. Bylo mi sděleno, že nevyšly zcela dobře cytologické testy. Doktor mi předepsal užívat poševní tabelty Klion-D 100. Bohužel mi přesně nebylo sděleno, co bylo na testech špatně. Podle tabletek se jedná o bakteriální vaginózu. Doktor mi sdělil, že po léčbě je třeba cytologické vyšetření opakovat a kdyby bylo stále špatné, bylo by třeba odebrat v celkové narkóze buňky a předejít tak případně karcinomu. Nevím nyní tedy, na čem jsem. Mám se obávat rakoviny? Doktor mě svým sdělením vyděsil a obávám se výsledků příští cytologie. Ráda bych se zároveň zeptala, čím jsem si tuto vaginózu mohla přivodit - bohužel jsem si žádných příznaků vůbec nevšimla a byla odhalena jen díky preventivní prohlídce. Sexuálně žiju 4 roky a po celou dobu mám stálého přítele, se kterým dbáme na hygienu. Po přeléčení (10 dnů) Klionem jsem byla opět na prohlídce, kde jsem se pokoušela svého gynekologa blíže vyptat, ale bohužel mi nic přesného řečeno nebylo, pouze, že v případě opětovného špatného výsledku by byla třeba konizace. Nyní čekám na výsledky. Zákroku se bojim, jelikož rozhodně plánuju do 8 let založení rodiny. Nejedná můj lékaž ukvapeně? Mám důvod se obávat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jde o zánět,při něm se velmi špatně odečítá cytologie, proto se po léčbě bude odběr opakovat a další postup bude odviset od výsledku,nepropadejte tedy zbytečně panice a vyčkejte výsledků. Příjemný den.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: