Dalekozrakost u dítěte

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se poradit ohledně oční vady mé 3leté dcery... Na začátek bych chtěla říci, že jsme nepozorovali žádný problém až do preventivní prohlídky u pediatra, kde nepřečetla už třetí řádek. Dcera skládala malé puzzle, hezky kreslila, viděla ptáčky na stromech, atd... opravdu jsme neměli podezření na vadu. V rodině ale oční vady máme. Manžel, tchýně i moje sestra mají právě dalekozrakost i další vady. Dceři nakonec byly naměřeny 5,5 a 6 dioptrií, žádná tupozrakost, ani jiná další vada. Můžu Vás tedy poprosit o zodpovězení těchto otázek... S dítětem u doktora jsme vždycky ve stresu, tak se nezvládnu na nic zeptat... 1. Je nutné, aby dcera nosila brýle? Prý je u dětí určitá dalekozrakost běžná a mozek to dorovnává.. (když ještě nechodí do školy... a není tam ta tupozrakost, že by hrozilo šilhání.. a nepozorovali jsme ani únavu nebo bolest hlavy apod.) Co hrozí, kdyby je nenosila? 2. Ty brýle mají jen ulevit nebo i tu vadu léčí? 3. Je možné, že se všech 6dpt zbaví? A to by stalo přirozeně růstem oka nebo právě díky brýlím? 4. Stane se nošením brýlí na nich závislá, tzn. ztratí se ta schopnost akomodace? A tím to tedy bude nevratné? Moc děkuji za odpovědi. Není to tak, že bych nechtěla, aby dcera nosila brýle, pokud je potřebuje, jen chci mít úplné informace.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš dotaz je velmi rozsáhlý a je škoda, že se nedokážete zeptat Vašeho očního lékaře přímo. Zde Vám odpovím alespoň částečně. 1. ano, neboť správná a přesná korekce je základní podmínkou zdravého vývoje zraku a všech jeho funkcí. 2. brýle vadu jako takovou neléčí, ale umožňují udržovat zrakovou pohodu 3. u takto vysoké vady není příliš pravděpodobné, že by "vyrostla" ze všech dioptrií, ale je možné, že se vada upraví alespoň částečně tak, že nebude potřebovat v mladším věku nosit brýle vůbec. Každopádně však lze očekávat dřívější potřebu nošení brýlí na blízko. 4. nošením brýlí se jí schopnost akomodace v žádném případě neztratí, neboť bude mít korekci nastavenou pouze na dálku a do blízka si bude doostřovat právě pomocí akomodace stejně jako je tomu tak u oka, které nemá žádnou refrakční vadu. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: