Dávky letroxu v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, zhruba 1,5 roku se léčím pro hypotyreózu a užívám 1tbl Letroxu 50 denně. Nyní jsem v 11. týdnu těhotenství. Kontrolní vyšetření hladin hormonů štítné žlázy mi byly dělány v 5. a 10. týdnu, další kontrola je naplánována až ve 20. týdnu. Po obou kontrolách mi paní doktorka sdělila, že hodnoty jsou v pořádku (přesné údaje však neznám) a že není potřeba dávku zvyšovat, ať nadále pokračuji v Letroxu 50 - 1tbl denně. Vzhledem k tomu, že se všude dočítám jak je v těhotenství důležité toto sledovat a že se obvykle dávky zvyšují, zajímá mě, zda je tento postup v pořádku a zda je můj případ, kdy dávku zatím nebylo potřeba zvyšovat, ojedinělý, či to bývá běžné a nemusím se ničeho obávat. Dále by mne zajímalo, zda z hlediska přísunu jódu v těhotenství je v mém případě dostatečné/vhodné užívat pouze vitamínový přípravek Femibion. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Silvie, při úpravě dávky je nutné vycházet z aktuálních hodnot hormonů v krvi. Jestliže byly hladiny opakovaně v pořádku (TSH pod 2,5), pak skutečně není třeba dávku zvyšovat. Vše je individuální...nic, co se píše na internetu, nelze generalizovat :-). Denní doporučovaný přísun jodu v graviditě je do 200ug denně. Ve vitamínech pro těhotné bývá 100-150ug a to je dostatečná dávka (něco přijmete ještě navíc v potravě). Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x