Dlouhodobé obtíže, únava, zvětšená játra

Dobrý den, jsem muž, 28 let. Od začátku července letošního roku řeším obtíže, které naplno odstartovala jednodenní epizoda výrazně žaludeční nevolnosti, atypické bolesti svalů, zimnice a horečky. Tehdy mě zhruba dva týdny zatěžoval intenzivní stres, svůj podíl si připsalo dost možná i experimentování s dietami (ketogenní/bezlepková) za poslední půlrok, na druhou stranu jsem se ale věnoval pravidelnému domácímu cvičení a přiměřeným pohybovým aktivitám. Obtíže meizitím doznaly drobných změn, ale dobře se necítím stále, a už vůbec ne tak, abych byl s to vrátit se k předešlému cvičebnímu režimu. Axilární teplota se dobré dva měsíce pohybovala na úrovni 37.1 - 37.5 v odpoledních hodinách, v ústech mi digitální teploměr paradoxně ukazoval hodnoty, které nikdy nepřekročily hranici 37. Poté jsem ale s měřením přestal, v průběhu té doby mě začala trápit výraznější únava, občasné noční pocení, zadýchávání, pálení očí, různé tělesné bolesti a bolestivost svalů při drobné námaze. Stejně tak i snížená chuť k jídlu, avšak i tak jsem přibral zhruba 3kg (což je nejspíš dáno nezdravým stravováním a absencí možnosti dodržovat předešlý režim, původní apetence každopádně odchladla). Podstoupil jsem několik krevních odběrů, včetně obrazu s diferenciálním rozpočtem (v normě, až na poslední měření a nepatrně zvýšené eozinfily), jaterní testy v normě, CRP 8, protilátky proti borreliím (negativní), RTG hrudníku (přiměřeny nález), FeNO test (v normě). Konzistentně a atypicky zvýšené mám akorát protilátky proti EBV, poslední měření z 3.9. - VCA IgM 1.47, VCA IgG 8.74, EBNA-1 IgG 7.27, EA (R+D) negativní. Frustrace z nemožnosti dopátrat se řešení mě vedla k absolvování dalších odběrů z pozice samoplátce, kdy jsem si zjistil nepatrně zvýšenou hladinu vápníku (2.60 -> 2.56 -> 2.55 -> 2.39 - při 2 až 3 týdenních rozestupech měření). Trend snižování zřejmě zapříčinil fakt, že jsem přestal konzumovat mléčné výrobky (za poslední rok a půl jsem v neúměrném množství pil mléko a jedl různé mléč. výrobky), nicméně jeho ionizovaná forma i při posledních dvou měřeních stále figurovala nad hranicí normy (1.35 -> 1.33), PTH a P mám v normě. Dále jsem si zaplatil preventivní sono břicha a krku (což se mi zdálo jako logicky navazující vyšetření, které však ani praktická lékařka, ani alergoložka/imunoložka neindikovaly), zjištěny byly mírně zvětšená játra, hraniční slezina a zvětšené uzliny na krku (zpráva připojena v příloze). Za posledních několik měsíců se mi různě na těle objevily třikrát skvrny, které se jeví jako modřiny, ale žádný útlak/pohmoždení si nevybavuji (rovněž v příloze). Vzhledem ke konstelaci symptomu mám trvale strach (jenž přerostl v depresivní ladění a beznaděj), že se může jednat o subklinické bujení nádoru (lymfom), které bude do doby, než se naplno projeví, doprovázet bezcílné vrávorání a návštěvy lékaře jednou za čas. V půlce prosince jdu na kontrolu k alergoložce, která se domnívá, že jde o "psychosomatiku" a neléčené alergie. Tušíte, co jak postupovat dál, co doktorce říci? Nejsem příliš spokojen se směrem, kterým se tyto doposud nicneřešící návštěvy ubírají. Předem děkuji az odpověď. J.

Odpověď odborníka:

Milý Jardo, Vaše beznaděj z toho, že se cítíte stále špatně a nevidíte žádné řešení je pochopitelná. Vaše obtíže jsou však velmi nespecifické a neklesejte opravdu na duši, to aby se člověk cítil pod psa může způsobit oparvdu řada problémů a onemocnění, nejenom ta obávaná rakovina! Píšete, že máte zvýšené protilátky pro EBV - chronická EBV viroza může zapříčit zvětšené uzliny, játra a chronickou únavu !!!!! To by měla být parketa alergoložky/imunoložky.Jediné, co mě ještě napadá je, že někdy po prodělané salmoneloze (vámi udávaná nevolnost s celkovými obtížemi v červenci, může tako dojít k celkové reakci organismu - únava, bolesti kloubů, reakce uzlinová. Takže nevěšte hlavu i virové/bakteriální infekce mohou zahýbat celým organismem. Poradte se s imunolozkou, jak organismus posílit, zda by opravdu vše mohlo být způsobeno chronickou EBV virozou.Nemyslím si, že by šlo o počátek jakéhokoliv nádoru!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Články: Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Lidské tělo má "vnitřní...
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Gynekologické vyšetření je...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak se zbavit klíšťat ve svém okolí?
Články: Jak se zbavit klíšťat ve svém okolí?
Klíšťata milují vysokou...
Mléko (ne)zahleňuje. Záleží na tom, čemu věříte
Články: Mléko (ne)zahleňuje. Záleží na tom, čemu věříte
Mléko zvyšuje zahlenění...
Co můžete udělat se zúženou předkožkou u svého dítěte?
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: