Dlouhodobé obtíže

Dobrý den, je mi 21 let. Všechno začalo minulý rok v prosinci, kdy jsem omdlela v autobuse. Ztráta vědomí byla doprovázena křečemi končetin a studeným potem. Pár minut na to mi byl změřen tlak, který byl 130/80 (tento tlak mám už několik let na chlup stejný). Bylo podezření na epilepsii, která se u nás v rodině nevyskytuje a vyšetření byla také v pořádku. Poté mi byla vyšetřena krev, kdy jsem měla snížené ALP 0,59 ukat/l, Hematokrit 34%, Hemoglobin 112g/l a zvýšený cholesterol 5,68 mmol/l, LDL 3,27 mmol/l a trombocyty 414 E10*9/1. Můj praktický lékař se zaměřil hlavně na hemoglobin a předepsal mi železo a vitaminy B. Což mě dost překvapilo, jelikož jím opravdu všechno, navíc maso každý den. Doktor však říkal něco, že to se stravou nemusí souviset. Po měsíci se hodnoty zvýšily asi na 118 g/l, po dalším měsíci se však opět snížily na 115 g/l, proto mi doporučil změnu antikoncepce na snížení menstruačního krvácení. I když je krvácení slabší, hodnoty se už nezvýšily. Poté mi lékař oznámil, že to tak prostě mám a že ty hodnoty zase tak hrozné nejsou. Co se týče obtíží jsem hodně náladová, neustále unavená a celkově zpomalená, nechce se mi vůbec nic. Po ránu mě často trápí návaly horka (které mě obtěžují snad nejvíce), bušení srdce, někdy se mi špatně dýchá, pocity na zvraceni a omdlení. Někdy se musím chystat i dvě hodiny, protože si během příprav musím jít alespoň na pár minut lehnout. Pocity nevolnosti mívám někdy i před spaním, hlavně horko během noci je nesnesitelné, i v zimě spím s otevřeným oknem. Nevím, jestli to může souviset s tím, že má normální teplota je 37°C. Během dne je mi špatně jen výjimečně. Občas mě trápí otoky nohou a mravenčení končetin, kdy jenom sedím a najednou přestanu cítit chodidla i lýtka a musím počkat několik minut než zase můžu vstát. Opravdu se necítím moc dobře, i když doma mi říkají, že to musím překonat, což teda nevím jak. Nechci se smířit s tím, že to tak prostě mám. Je mi teprve 21 a neumím si představit takto prožít celý život. Napadla mě třeba porucha štítné žlázy, kterou v rodině máme. Ale podle toho, co je na internetu bych musela mít příznaky snížené i zvýšené funkce, což je nesmysl. Ani můj lékař se o štítné žláze ani slovem nezmínil. A co se týče váhy, tak při 162cm mám 60kg. za poslední 4 roky jsem přibrala zhruba 8kg, i když se snažím i přes svou únavu pravidelně cvičit, ale nějaké dramatické přibírání mě netrápí. Už začínám být opravdu zoufalá. Budu moc vděčná za nějakou radu. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Je mi moc líto, že se tak trápíte- určitě je hodně nepříjemné být sama se svými obtížemi- ale druzí lidé jsou svými pocity skutečně druzí, těžko nějak "objektivizovat" únavu...Myslím, že zbytečně váháte znovu pohovořit o trvání svého stavu se svým praktickým lékařem. Má vůči Vám roli, která je v mnoha směrech nenahraditelná- disponuje Vaší zdravotní "historií", má všechny odborné nálezy. Určitě byste měla zmínit svou úvahu o funkční poruše štítnice, zeptat se na všechno, co Vás napadá /internet není vždy zcela zaručený zdroj informací../

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: