Dlouhodobě zduřelá uzlina na krku

Dobrý den, můj mladší syn má dlouhodobě zduřelou uzlinu na krku. Nejsem si stoprocentně jistá, ale je možné, že od narození (byl ještě mezi posledními, co očkovali v porodnici TBC). Na TBC reagoval několik měsíců a tak měl posunutý očkovací kalendář (První hexu měl až na 10 měsících) - nijak mě to nepřekvapovalo - starší syn měl taky velkou reakci na TBC a očkovaný byl teprve na 9 měsících (moje babička si přinesla TBC z války a nějakým záhadným způsobem všichni z rodiny na něj reagujeme přehnaně - babička však zemřela již před 10 lety - synům jsou 4,5 a 2 roky). Uzlina nebyla vždy tak patrná, občas i splaskla, ale ne úplně, bulku tam má prostě pořád. Nemocný víceméně nebývá, ale to přisuzuji zatím neukončenému kojení. Když má starší syn infekční rýmu, tak mladší smrká tak 2-3dny. Měl na 4 měsících laryngitidu - týden v nemocnici na pozorování - léčbou bylo jen první podání kortikoidů a adrenalinu - následně inhalace fyziol.roztoku. Jsem silný atopik a alergik. Synovi se na 5 měs. objevil atopický ekzém, ale díky eliminační dietě se mu tělo kompletně vyčistilo a od té doby je víceméně bez příznaků (sem tam se mu objeví malé ložisko, které do pár dní zmizí - nijak neléčíme)... manžel je také alergik. Pediatrička jen prohodila, že mu necháme zkontrolovat mandle a jestli jsem si nevšimla, že by dýchal pusou... nevšimla... Mám strach, jestli se nemůže jednat o vážnější onemocnění a tedy "poklidný" přístup naší pediatričky nějak urychlit, aby se něco nezanedbalo... Vývojově syn zcela odpovídá věku. Měří 92cm a váží cca 13kg (je mu 25měsíců). Chodí od 11 měsíců. Mluví ve větách. Je bez plen. Syn je šlachovitý, dobře stavěný. Jen jednou po lehké střevní chřipce (v létě) po 3 denním průjmu zhubl, ale rychle to nabral zpátky... Kdyby se jednalo o vážnější onemocnění, jaké by byly další příznaky? A jaká je šance, že to nic vážného není? Předem moc děkuji za informaci! S pozdravem Jitka M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel nepíšete, jak velká uzlinka Vašeho synka je. Do 10 mm jsou uzlinky normální a stačí je pouze hlídat, aby se nezvětšovaly dále. Pokud je uzlina větší než 10 mm, bylo by vhodné udělat ultrazvuk, tam se ukáže, zda není zhnisaná, ale to není příliš pravděpodobné, pokud ji pozorujete dlouhodobě. Pokud by byla větší než 10 mm, je vhodné udělat krevní odběry - krevní obraz, základní biochemii a panel serologií zaměřených na uzlinový syndrom. Poraďte se s pediatrem Vašeho synka. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: