Dlouhodobé zívání, únava, srdce, ucpaný nos

Dobrý den po smrti mámy v roce 2003 sem byl těžký kuřák ale už asi tak 5let sem přestal kouřit,protože jednoho dne v noci sem se začal najednou dusit nemoh se nadechnout,několikrát sem byl už na pohotovosti s dušností,můj doktor mi předepsal ekilog na vysoký tlak a liperol na zvýšený cholesterol,můj problém tkví v tom,že sem sice dokázal přestat,ale jak už to bývá tak sem zase rapidně přibral na váze při mé výšce cca 180cm sem jednou vážil pomalu 100kg,s tím mi stoup krevní tlak,ale nyní už mám dlouhodobý problém s obtěžujícím zíváním po celý den vím,že chodím pozdě spát ale já prostě dřív neusnu než usnu tak mi z ničeho nic začne v noci silně tlouc srdce,pak se mi zase stává,že ho někdy ani necítím tlouct,byl sem u doktora na ekg eeg a bylo mi řečeno,že mám srdce celkem v pořádku,ale pořád se cítím strašně unavený,bez energie,ale hlavně pořád musím extrémně zívat s dokořán otevřenou pusou před lidma,četl sem někde,že se tím dokysličuje mozek,zkrátím to můžete mi poradit co za léky na zívání na únavu??Děkuji moc za jakoukoliv radu.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Martine, je velmi dobře, že jste přestal kouřit, přínos nekouření se dá určitě považovat na větší než důsledky mírného zvýšení hmotnosti. Bohužel, žádné cílené léky proti zívání nejsou a stejně tak ne proti únavě jako takové - u té je potřeba se zamyslet nad její případnou příčinou. Vámi popisované potíže mohou např. znamenat takzvaný syndrom spánkové apnoe - tedy stav, kdy z různých příčin (obesity, problémů s průchodností nosu - v nadpisu také zmiňujete "ucpaný nos", ačkoliv o tom dále nepíšete, a jiných...) je narušeno normální dýchání ve spánku a v důsledku toho je spánek nekvalitní a dotyčný člověk je pak přes den unavený. Tento problém rovněž také přispívá sám o sobě ke vzniku zvýšeného krevního tlaku a popisované bušení srdce s tím také může souviset. Nicméně stav dušnosti, který by Vás dovedl až na pohotovost z toho samotného nevzniká - zde by bylo nutno uvažovat o prvotně plicní nebo srdeční příčině - nepíšete blíže, co Vám řekli po vyšetření na pohotovosti o příčině potíží a zda jste v tomto směru byl již nějak blíže vyšetřen, nicméně nutno podotknout, že EKG natočené v klidu podá z hlediska diagnózy případných srdečních chorob jen částečnou informaci. Doporučil bych Vám tedy návštěvu Vašeho praktického lékaře - domluvte se s ním na vyšetření v plicní ambulanci - plicní se lékař mimo obvyklých testů může vyjádřit i k možnosti diagnózy spánkové apnoe a měl by mít také návaznost na specializovaná pracoviště, která se tím zabývají a kde by Vám případně poradili, jak věc rešit. Dle výsledku tohoto vyšetření bych postupoval dál... S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: