Chtěla bych se...

  • Dotaz od: Astrid Grofová
  • Publikováno: 30.6.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat. Mám problém se žaludkem. Už od mala trpím na pocit zvracení, nechutenství, bolívá mě žaludek. Jednou za čas se tyto broblémy dostaví jindy jsem v pořádku. Všechno si dost beru. Babička a otec mají vředy. Já jsem byla zatím na sono břicha a dělali mě krevní testy. Všechno bylo v pořádku. Od narození mé dcerky 2,5 roku se to zhoršilo. Vždy jsem byla hodně hubená a mám problém nabrat každé kilo. Naopak když se dostaví nemoc, kila jdou rychle dolu. Můžete mě prosím poradit co mám dělat? Při výšce 175cm mám 53kg. Když je mě dobře rádá a pravidelně jím a o proti ostatním i dost. Dále jsem se chtěla zeptat zda je možné vyšetření žaludku dlat v částečné narkóze? mám problém spolknout tablety a sondu bych nezvládla. Děkuji za odpověď. Hezký den Grofová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez podrobnějšího vyšetření se dá pouze hádat, o co by se mohlo jednat. Uvedené obtíže mohou způsobovat jak žaludeční vředy (ty ale určitě nemáte od dětství), tak infekce Helikobakterem (bakterie přežívající v žaludku), ale také porucha činnosti žlučníku nebo slinivky břišní, případně jiná porucha trávení. Na nízké hmotnosti se také bude pravděpodbně podílet Vaše konstituce - typ metabolismu, vrozený typ postavy atd. Jak sama píšete "všechno si dost beru"- příčinou mohou být teoreticky i opakující se úzkostné stavy, tj. obecně úzkostná porucha (jedná se vlastně také o nemoc, řeší se ve spolupráci s psychologem, případně s psychiatrem, každopádně je-li třeba předepsat vhodné léky + ale před tím je potřeba vyloučit organickou= útrobní příčinu obtíží). Gastroskopie (vyšetření žaludku sondou) se dá provést za kírného uspání, před zavedením sondy do úst se také dá podat místní anestetikum (znecitlivující sprej).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: