Můj dotaz se t...

  • Dotaz od: Petra Davídková
  • Publikováno: 15.6.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, můj dotaz se týká klíšťové encefalitidy. Naše 14 měsíční dcera měla před 10 dny klíště. Malé, nenasáté, velmi snadno šlo vyndat, nemohlo být přisáté dlouho. Přesně 7 dní po klíštěti se u dcery objevila rýma, únava, velmi špatný spánek, 8 den v noci horečka-zabrali Paralen.čípky.9 den již bez rýmy a obtíží. Je možné, že by se jednalo o přízanky 1. stadia KE? Pohybujeme se často v posázaví a j.čechách, tudíž poměrně zamořených územích.Zítra jdeme k obvodnímu lékaři, je možné již v tomto stádiu z odběru krvě zjistit možnou nákazu? Vím, že na KE neexistuje lék, ale přesto, můžeme nějak postupovat, abychom co nejvíce minimalizovali špatný průběh případného onemocnění? Vitamíny, klidový režim, apod.? Doporučil by jste u takto malého dítěte očkování? Dále jsem se dočetela, že sezonní podávání vit.B snižuje riziko přisátí klíštětete, je to pravda? Případně ještě dotaz, zda existuje nějaký účinný dětský repelent, který bychom mohli denně aplikovat?? Velice děkuji

Odpověď odborníka:

Repelent: OFF - je to krém určený k potírání kůže již takto malých dětí od 1 roku. Vitamín B: skutečně u některých osob to funguje. Prevence těžkých projevů KE: maximální klidový režim během příznaků a dodržet rekonvalescenci. Nechte si u PL nabrat protilátky, po určité době se náběr opakuje. Takto malé dítě bych zatím neočkovala.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: