Eb virus - chronický stav

Již pátým rokem mám v krvi protilátky proti EBV (EBNA EBV IGG 300 AU/ml pozitivní, VCA EBV IGM 22 AU/ml hraniční a VCA EBV IGG 250 AU/ml pozitivní, dle nálezu se jedná o reaktivaci viru). Dlouhodobě se neúspěšně léčím na imunulogii, lékař tvrdí, že jsem jinak naprosto zdravý a únava sama časem odezní, ať hodně odpočívám a jím zdravě, nicméně stav se postupně stále zhoršuje a nyní je již skoro neudržitelný. Trpím těžkými depresemi a zoufalstvím. Podle internetu se jedná o hodnoty hraniční EB viróza chronická/EB viróza aktivní chronická, což to druhé je neléčitelné a vedoucí v 90% případů k rakovině, roztroušené skleróze a úmrtí. Je to pravda? Moc děkuji za informaci.

Odpověď odborníka:

Doplnila bych vyšetření pomocí metody Western blot, která je přesnější než vyšetření protilátek metodou Elisa, zvláště u pacientů, kteří mají dlouhodobě nejasnou pozitivitu protilátek proti EBV. Dále bych doplnila vyšetření jaterních testů.
Tato metoda vyloučí falešnou pozitivitu, protilátky mohou být i falešně pozitivní, nebo jejich produkce může být nastimulována jakoukoliv jinou stimulací imunitního systému.
Důležité je , že máte pozitivní protilátky ve třídě IgG /paměťové protilátky/, pouze hraniční zvýšení protilátek ve třídě IgM nemusí znamenat vždy reaktivaci infekce.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Pro Viktora | Od: Blanka | 14.10.2016 08:44
Pane Viktore,přečetla jsem váš
článek ohledně reaktivace EBV.
Máme podobný případ.Vnučka
před rokem onemocněla
klasickou formou EB virozy
/mandle,uzliny,jat.testy/.
Po roce a stresové zátěži jí opět
masivně natekly mandle s
povlaky,přidala se velká
únava.Dostala několik ATB,které
nezabraly.Nakonec jsem ji vzala k
imunoložce a stále upozorňovala
na to,že stav mi připomíná
potíže,které měla před
rokem.Doktorka nechala udělat
spec.test,který potvrdilstálou
aktivitu EB viru.Po aplikaci
kortikoidů se stav zlepšil,ale
mandle zůstaly stále zarudlé,i
když nezvětšené a bez povlaků.
Teď po dvou a půl měsících je vše
zpět.Opět dostala ATB,která bere
už 5.den bez zlepšení.
Jsem zoufalá a mám o ni hrozný
strach,z přesně stejného
důvodu,co píšete Vy.Pokud si
tento článek přečtete,napište mi
prosím,jak se stav vyvíjí u Vás a
jak se léčíte,nebo zda je vše v
pořádku.Moc děkuji,Blanka
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: