Endometrioza - léčba a ivf

Dobrý den, paní doktorko, po 3 letech marné snahy o otěhotnění a 2 neúspěšných IVF cyklech jsem absolvovala laparoskopii, při které byla odhalena endometrioza rektovaginálního septa (3. stupeň) - adheze adnexy uvolněny, adheze střeva k zadní stěně dělohy taktéž částěčně uvolněna. Nyní jsem podstoupila 4-měsíční hormonální léčbu injekcemi Dipherelline, která již končí. Ráda bych se zeptala na své možnosti - lékař doporučuje vůbec nemenstruovat a být "v umělém přechodu" či s antikoncepcí až do dalšího IVF. Zatím však nevím, kdy další IVF cyklus budu moci podstoupit a také se mi do něj upřímně nyní vůbec nechce, rádi bychom to nějaký čas zkoušeli doma, zda se po léčbě a operaci nepodaří.....paní doktorko, mohu vědět, co byste mi doporučila? Je pravda, že s každou menses se můj stav bude zase zhoršovat? Jak rychle se srůsty mohou obnovit a škodit? Všude čtu, že endometrioza rektovaginálního septa na hormonální změny a léčbu stejně téměř nereaguje, tak co si vybrat? Velice Vám děkuji za ochotu a odpověď a zdravím, Sylva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v úvahu připadají obě varianty, nejlépe však bude respektovat doporučení vašeho ošetřujícího lékaře, který vás zná, má k dispozici vaše lékařské zprávy, zná peroperační nález, ví i přesný rozsah operace, je informován o vašem celkovém zdravotním stavu. Po dohodě se svým lékařem se můžete pokusit i o spontánní otěhotnění. Endometrioza má obecně tendenci vracet se a progredovat, rychlost tohoto procesu může být do jisté míry individuální. Během těhotenství naopak dochází k ústupu onemocnění. Přeju vám mnoho štěstí.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x