Hak a vrozená srdeční vada

moje 17ti letá dcera užívá Minisiston,má vrozenou mitrální insuficienci 1. stupně. Kardiolog nemá proti užívání námitky, ale známým se stalo, že jejich dcera - asi 20 letá s toutéž srdeční vadou prodělala při užívání HAK ( nevím, co užívá), mrtvici a lékař jí antikoncepci výslovně zakázal. Prosím o sdělení rizik užívání antikoncepce při této srdeční vadě. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kontraindikací k užívání antikoncepce jsou pouze těžké srdeční vady, mitrální insuficience 1. st. určitě nepatří mezi těžké vady. Dcera známých může mít další rizikové faktory, nevíte, zda například není nositelkou poruch krevní srážlivosti, či zda se neuplatnily další jiné faktory při vzniku cévní příhody.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: