Hpv

Dobrý den, je mi 46 let a na gynekologii mi zjistilli, že se u mě objevil virus HPV. Lékař mi doporučil začít brát Indonal po dobu 3 měsíců a chránit se kondomem, aby nedošlo k dalšímu množení viru. Zajímá mě, jestli jsou kvůli přenosu nebezpečné i oralní praktiky? Dále bych se chtěla zeptat na léčbu partnera, který nemá stejně jako já žádné příznaky. Dá se zjistit, zda se tento virus nachází i u něj anebo popřípadě kam by se měl s tímto problémem obrátit. Nebo jak se k tomu máme postavit (popřípadně začít užívat Indonal pro muže?). Obávám se totiž, že jakmile se eventuálně moje tělo s tímto virem vyrovná a nebudeme se nadále chránit kondomem, že by virus na mě mohl přenést, pokud by ho v sobě stále měl. Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Patricie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Patricie! HPV infekce je mezi lidmi běžná. Kmenů viru HPV (lidský papiloma virus) exiswuje před 4 desítky a jen několik z nich dělá obtíže, infekce většinou kmenů se neprojevuje. Výjimkou jsou HPV způsobující bradavice (condylomata accuminata) a také kancerogenní (rakovinu způsobující) kmeny. Rakovina působením HPV vzniká nejčastěji na děložním čípku. HPV infekce je dlouhodobá, často trvalá a riziko nákazy partenra je obrovské. Kondom nechrání před infekcí HPV (rozdlí mezi pravděpodobností nakažení, když kondom používáte VŽDYCKY a NIKDY je 7%)! Indonal může pomoci tělu zbavit se infekce, ale není lékařsky (vědecky) ověřen. Orálním sexem se HPV také přenáší, pokud je přítomen rakovinotvorný kmen, může způsobit nádor v jícnu, na jazyku apod. O jaký kmen se jedná a jaké z něj plyne nebezpečí lze zjistit typizací, která je běžně dostupná. Příteli i ám doporučuji návštěvu dermatovenerologie s odběrem vzroků a určením kmenu viru. Pokud se jená o typ neškodný, indonal můžete zahodi. Kondom můžete zahodit v každém případě.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: