Hypofunkce štítné žlázy

Dobrý den, mám více dotazů týkajících se štítné žlázy: 1) Dříve jsem se léčila se špatnou funkcí štítné žlázy, která se rychle upravila a já přestala léky brát. I když sem všude četla, že braní léku je doživotní. Teď mi ovšem doktor řekl, že trpím hypofunkcí ŠŽ a beru Euthyrox50 1x denně. Podle příznaků, které jsem předtím měla sem usoudila (měla jsem totiž jiného doktora a ten mi k tomu nic neřekl), že jsem trpěla hyperfunkcí, vypadaly mi téměř všechny vlasy a dost jsem zhubla. Je normální, že jsem i před tím brala Euthyrox50, nebo udělal doktor chybu? Opakuji, že funkce štítné žlázy se vrátila do normálu. Teď se naopak váha zvedá a jsem schopna prospat i 12 hodin. Je braní Euthyroxu doživotní? 2) Mé problémy podle lékaře způsobil autoimunitní zánět, v článku na této straně jsem se dočetla, že se léčí protizánětlivými léky nebo kortikoidy. Mohli byste mi vysvětlit o co se jedná a jestli by mi to pomohlo. Můj imunitní systém zřejmě může i za vznik diabetu 1. typu. 3) Ještě by mě zajímalo, jestli při hypofunkci mohu spolu s Euthyroxem brát i multivitamíny s jodem (Centrum materna). Je ho tam 200mikrogramů a prý to odpovídá 133proc.DDD. 4) Je nutné léčit ŠŽ u endokrinologa? Léčí mě můj diabetolog (internista), jsem s ním spokojena, přesto mě trápí svědomí jestli přeci jenom nenavštívit endokrinologa. On říká, že kdybych na tom byla hůř (TSH je teď 4,11), tak mě pošle na ultrazvuk atd. Co si o tom myslíte? Moc děkuji za odpovědi

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zdeňko! Podle popisu jste skutečně trpěla hyperfunkcí žlázy (padání vlasů, hubnutí) a teď máte hormonů nedostatek (únava, spavost, tloustnutí). Zdali udělal lékař chybu nemohu na dálku podle dvou informací hodnotit. Podstata autoimunitního zánětu štítné žlázy a diabetu 1.typu je skutečně podobná, ne-li stejná. Zánět žlázy se však léky tlumí jen v některých případech. Kontrolu u endokrinologarozhodně doporučuji a s ním proberte i užívané doplňky stravy (vitamíny).

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: