Hysterectomie - nutná?

Dobrý den, gynekolog mi navrhl hysterektomii, ale současně sdělil, že muj stav ji přímo nevyžaduje, šlo by jen o prevenci možných budoucích problémů. Jsem laik, proto prosím o náhled. Z lék. zprávy vyplývá toto: Věk 57 let, menopauza od r. 2002, 4 měsíce opakované slabé krvácení, na základě kyretáže biopt. nález: simpl. hyperplazie a susp. polyp, 6 týdnů léčba gestageny, blokace neúplná. E2 = 53, FSH = 55,1 jinak bez bpn., kolpo. exo: O, TZ 4, děloha v AVF norm. vel. Zdá se mi, že nález nesvědčí pro nutnou hysterektomii, obávám se komplikací, např. s močovým měchýřem atd. Děkuji za odpověď, Vera

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvážení tak závažného rozhodnutí jako je odnětí dělohy je vždycky kom´plikovaná věc. Pokuste se více informovat u lékaře na jeho stanovisko, mě by se tento stav také nezdál jako prozatím nutný k operaci (ale nejsem gynekolog a neznám všechny nuance vašich vyšetření a zdravotního stavu). Kdybyste chodila na pravidelné kontroly zdravotního stavu z hlediska gynekologie - třeba by se dalo s lékařem dohodnout o odložení konečného rozhodnutí. Ještě je možné zjistit si stanovislo i jiného lékaře, tzv.second opinion /druhý názor/, který vám po vyšetření a uvedení všech nálezů do souvislostí, dá také lepší celkový obrázek a pomůže vám se kvalitně a informovaně rozhodnout. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x