Jaterní testy a cholesterol před léčbou retinoidy pro akné

Chtela jsem se zeptat, od ledna 2016 jsem užívala kvůli akne 4 měsíce ATB doxybene, v květnu 2016 mi nasadili HAK taktéž kvůli akne. Nyní jsem od záři 2016 užívala dalsi ATB Sumamed také na akne - užívala jsem ho:6 tablet vkusně následně týden pauza a pak dalsi tři prášky. Muj dotaz se týká toho, ze muj lékař mi chce předepsat od října retinoidy na akne. Byla jsem tedy na odborech krve vse v normě, jen mi zarazi dvě veci krev jsem měla kontrolovanou v srpnu jaterní enzymy byly v srpnu okolo 0,2 jak alt tak ast. Cholesterol 3,8. Po dnešním naberu mam sice vse v normě ale jaterní testy mam alt i ast okolo 0,44 což je oproti srpnu zvýšení. Cholesterol mi také stoupl na 4,57. Chci se zeptat cim to muže byt a zda se mam obávat, kdyz začnu užívat retinoidy, zda mi hodnoty nepletou jeste výše, kdyz ted mi to tak vyskocilo. Alkohol nepiji. Imunologii mam zkontrolovanou a v pořádku.Dekuji P.

Odpověď odborníka:

Petro, Vaše hodnoty jaterních testů i cholesterolu jsou úplně normální a nemusíte se obávat mírného zvýšení v rámci normálních hodnot. Na hladinu jaterních transamináz i cholesterolu má vliv řada faktorů, např. co jste jedla den před odběrem, stres atd. Důležité je, aby jste měla pravidelné kontroly funkce jater v průběhu léčby retinoidy. Přeji Vám pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: