Játra

Priblizne ve 12ti letech jsem prodelala mononukleozu. S pribyvajicich vekem jsem zacala pit alkohol. Ted je mi 21 let a obcas me chytnou jatra ( vetsinou po vecirku). Jaterni testy jsem mela naposled v poradku. Nyni pujdu znovu a sama sobe prisaham, ze na alkohol ani nesahnu. Chci se zeptat, zda je nejaka pravdepodobnost vaznejsi nemoci, odumreni jater a podobne? Jsou u me znatelne i dalsi priznaky, jako je padani vlasu. Budu rada za odpoved, dekuji moc.

Odpověď odborníka:

Postižení jater při mononukleoze bývá jen lehčího charakteru,tedy nezávažné,upraví se zcela do 2-3 měsíců.Na druhé straně změny v jaterních testech se mohou objevit až při výraznější poruše funkce jater.Spíše je pravděpodobné,že alkohol dobře netolerujete-nezpracováváte (enzym,který alkohol štěpí máme každý jinak "výkonný",tedy každý z nás jinak rychle alkohol po konzumaci odbouráváme) a z toho rezultují vaše obtíže.Lépe je tedy konzumací přizpůsobit na míru svého organismu.Pro Vás to bude znamenat malé množství-tak asi 2 dcl vína či 0/5dcl lihoviny.Doporučila bych Vám též doplnit výživu o vitamin B komplex( nebo pivovarské kvasnice či pangamin),prospěje i pokožce a vlasům.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x