Jatra

Dobry den je mi 26 let a v cervnu letosniho roku jsem se nakazil Hepatitidou B a lezel jsem s ni 2 tydny v nemocnici v Praze. Trpim i lupenkou a psoriat.artritidou a bral jsem Aravu, coz mi na jatra taky nepomohlo. Pred mesicem mi zacala znovu bolesti kloubu a chvili jsem bral ibalgin ale ted beru Nimesil /2x denne. I presto ze jsou mirne, zacina mi bolet prava cast jater, takove tlaceni. Za 3 tydnu mam testy a bojim se zda kvuli tem praskam mi ta hepatitida nejde do chronickeho stadia. Nikdy jsem nebral drogy ani alkohol nebo kafe nepiju uz jen kvuli lupence ziju zdrave a tohle me hodne vydesilo. Muj dotaz tedy je, zda je mozne ze tu hepatitidu uz nemam, tedy mam dostatek protilatek a ze jsou jen slabe me jatra? Moc v to doufam. Dekuji moc za Vasi radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Martine! Nimesil byste vůbec užívat neměl. Tento lék totiž může poškozovat játra. Pro svou možnou toxicitu vůči játrům by se neměl obecně užívat déle než 15 dní. Raději navštivte vašeho lékaře a domluvte se s ním na předpisu jiného, pro vás vhodnějšího léku. V otázce zda u vás hepatitida přejde do chronického stadia či ne nejvíce záleží na schopnostech vašeho imunitního systému. Pokud vás opět pobolívá v oblasti jater, zkuste se domluvit s vaším lékařem na dřívější kontrole. Nemusí se jednat o příznak toho, že u vás nemoc přešla do chronicity (u 90% osob hepatitida B do chronického stadia nepřechází), vaše játra ale bude třeba zkontrolovat. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: