Jatra

Dobry den pani doktorko, chtel bych se Vas zeptat na Vas nazor. Cca v breznu 2013 jsem byl u gastroenterologa ohledne tezkosti po jidle a napetim pod pravym zebrem. Doktor mi bral krev na vse mozne, mel jsem lehce zvysene ALT 1,01 a lehce zvyseny cholesterol ( zacatkem ledna jsem mel zacinajici zapal plic mel jsem troje ATB). Pak mi delal nejaky dechovy test s methaceinem an jatra a dle toho mi urcil diagnozu Child - Pugh B a s touto diagnozou me poslal domu, az doma z internetu jsem zjistil, ze se jedna o pokrocilou cirhozu. Ani mi neprohmatal bricho a ani me neposlal na ultrazvuk. Nemohl jsem moc nemohl uverit, ze bych mel cirhozu, jelikoz v rijnu a listopadu 2012 jsem mel UZ bricha i jater v poradku a moc se mi nechtelo verit, ze za 4 mesice bych mel ze zdravych jater cirhozu. Tak jsem drzel dietu, bral jsem ostropestrec a mel jsem dietu. Asi po mesici diety jsem si na vlastni naklady nechal udelat jaterni testy + bilirubin, albumin, cholesterol a KO +diff a vse jsem mel v poradku!! S timto papirem jsem sel k jinemu gastroenterologovi, ten me vyslechl, precetl si vysledky krevnich testu, prinesl jsem mu i UZ bricha z listopadu 2012, prohmatal me a rekl mi, ze je to nesmysl, abych mel cirhozu, to same mi rekla i prakticka lekarka. Jinak napesti v pravem podzebri ustalo. Gastroenterolog mi rekl, at se za 3 mesice stavim na kontrolu a ze by me poslal na UZ bricha, at ma jistotu. V cervnu jsem mel streptokoka v mocove trubici byl jsem u urologa, napsal mi ATB, ale pro jistotu me poslal na UZ varlat, prostaty. Pani doktorka to na UZ vzala dukladne a udelala mi komplet UZ bricha, jatra, zlucnik, slezina ap. vse v poradku. Kdybych mel cirhozu, tak ten UZ by to prece poznal,ne???????? V lete jsem normalne fungoval, sportoval ap. Pred mesicem jsem si koupil Chlorellu, abych se procistil a z niceho nic ted v patek jsem zacal pocitovat podobne napeti v pravem podzebri, jak jsem mel v tom breznu 2013. K lekari jsem zatim nesel, nasadil jsem si dietu, zakoupil jsem si Essentiale forte a Ostropestrec (to jsem uzival i v tom breznu). Tak bych se chtel zeptat, co si o tom myslite? Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tomáši. Oceňuji, jak precizně jste se nad Vaším problémem zamyslel a popsal ho. Myslím, že Vás mohu uklidnit - pevně věřím, že ve Vašem případě nejde o jaterní cirhózu. Diagnosa tohoto vážného a de facto neléčitelného onemocnění je histologická. Tedy abychom měli jistotu, musel by se udělal odběr vzorku jaterní tkáně (biopsie) s jeho mikroskopickým vyšetřením. S velkou pravděpodobností lze ovšem cirhózu jater poznat i na ultrazvuku, jak sám píšete. Není to sice stoprocentní, záleží mj. na zkušenosti vyšetřujícího lékaře, přehlednosti terénu ad., nicméně pokud jste měl ultrazvuk v normě před rokem i letos v červnu a máte nyní v normě jak jaterní testy, tak albumin a krevní obraz, je přítomnost jaterní cirhózy krajně nepravděpodobná. Dechový test s 13C-methacetinem je čistě funkční test - hodnotí tedy činnost jaterní tkáně, nikoliv její strukturu, a na základě jeho výsledku tudíž nemůžeme diagnosu cirhózy jednoznačně stanovit. Lze pouze říct, že určitý výsledek testu resp. určité omezení funkce jater s takovou či makovou pravděpodobností může být důsledkem např. cirhózy. Chilg-Pugh klasifikace, jak jste sám zjistil, se skutečně nejčastěji používá k popisu stadia jaterní cirhózy - opět jde ale o popis stadia funkčního. Takový popis funkce lze použít obecně i u jiné poruchy jater, která ještě nemusí být cirhózou - a tak tomu možná bylo myšleno i ve Vaší zprávě od gastroenterologa z března 2013. Tehdější mírné zvýšení jaterních testů i výsledky dechového testu bych přičítala léčbě antibiotiky - bral jste hned troje za sebou, to může funkci jater skutečně významně zhoršit i na několik týdnů, ovšem toho ovlivnění jater je (narozdíl od cirhózy) plně vratné a upraví se většinou samo příp. dodržováním režimových opatření (dieta). Bolesti či napětí v pravém podžebrí nejsou typické pro cirhózu, ta vlastně "nebolí", ale spíše pro nějaké podráždění jater, může jít např. o zánět navozený třeba léky, ale i o přítomnost kaménku ve žlučových cestách aj. Jestli Vaše nynější potíže souvisí s užíváním Chlorelly, to nedokážku posoudit. Nicméně se zdá, že Vaše játra asi budou poněkud "citlivá" na různé cizorodé látky vč. léků, a proto bych všechny léky včetně těch volně prodejných doporučovala užívat velmi uváženě. Dieta je nyní zcela jistě na místě, především je nutná úplná absence alkoholu, můžete užívat i ono Essenciale. A pokud potíže neustoupí či pokud chcete mít jistotu, raději zajděte k Vaší PL či gastroenterologovi (dle toho, co píšete, bych řekla, že postupují rozumně a pečlivě), aby se zhotovili kontrolní krevní testy příp. UZ. Pokud budou výsledky v normě, netřeba se ničeho obávat. Pokud by byly zjištěny nějaké patologie, pak lze uvažovat o provedení zmíněné jaterní biopsie, ale nepředpokládám to. Pokud se Vaše těžkosti či bolesti po jídle opakují, zvažte s Vaším gastroenterolgem provedení vyšetření k vyloučení žlučových kamínků a ověření průchodnosti žlučového stromu (endoskopické ERCP, alternativně MRCP). Malé kamínky totiž nemusí být na UZ vidět, zejm. jsou-li v zadnějších částech žlučových cest, a také nemusí způsobit trvalé zvýšení jaterních testů, tedy nelze je vyloučit ani pokud máte jaterní testy v normě.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x