Je nutný odběr tsh a ft4 nalačno?

Dobrý den, setkala jsem se s rozdílnými názory ohledně nutnosti být nalačno před odběrem TSH a ft4. Jaký je teda správný postup? A lze někdy přijít na odběr nalačno (myšleno jen se zapitým Letroxem vodou) a jindy po snídani, která následovala půl hodiny po vzítí Letroxu a budou hodnoty těchto odběrů porovnatelné v rámci sledování stavu hormonů v těhotenství? Jsem po odstranění š.ž. kvůli Graves-Basedow a nyní beru Letrox 150. Na kontroly v těhotenství chodím po 6-8 týdnech. Na poslední kontrole jsem byla po snídani, na další odběr by se mi hodilo jít nalačno, protože půjdu zároveň ještě na jiné odběry. Popř. je nutné na toto upozornit svého endokrinologa při konzultace výsledků odběrů? Děkuji. Vachová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odběr fT4 a TSH můžete absolvovat jak nalačno, tak po jídle. Důležitější než toto je fakt, zda si před odběrem vezmete Letrox nebo ne. Pokud si jej vezmete, je změřena hladina fT4, která částečně pochází "z tablety". Hladina TSH jídlem ani aktuálním užitím Letroxu ovlivněna není...k její změně je potřeba delší čas v řádů dnů. Hezký večer

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x