Jod v graviditě

Dobrý den, již nekolik let se lečim euthyroxem 50 . ptala jsem se sveho endokr.zda pri otehotneni vitaminy s jodem ci bez a bylo mi zodpovezene,ze je to jedno .. ze tehu vitaminy tolik jodu nemaji... tak jsme z toho zmatena. koupila jsem si mamavit a ted nevim zda jej uzivat ci ne. mohu predavkovanim jodem ublizit miminku? a nebo se jod z tela odbourava a nebo to poskodi jen stitnou zlazu ze se popripade bude muset zvisit davkovani euthyroxu..dekuji za odpoved M.G

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud to nebudete s jodem přehánět, to znamená, pokud denní dávka nepřesáhne 200ug, pak se nemusíte ničeho bát. Miminko (i vy) jod potřebuje. Od třetího měsíce si plod vytváří hormony štítné žlázy sám a pokud by neměl základní stavební kameny, jako je právě jod, tak by to nemuselo být ono. A vy jste na tom stejně. Také musíte z něčeho "stavět". Jod se nedoporučuje zejména v případě Graves_Basedovy thyreotoxikozy, jejíž průběh může zhoršit, ale u "běžných" autoimunitních thyreopatií, zvláště v graviditě, se jeho příjem nezakazuje. Pokud se to, jak jsem říkala, nepřehání. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: