Klíční kost

Dobrý den. 3 března jsem si na 4x zlomil klíční kost a 5 jsem byl operován v Kladenské nemocnici. Nyní je to tedy téměř 3 měsíce od zákroku a brzy půjdu na operaci, aby ze mě byly vyndány šrouby. Chci se ujistit, zdali je normální, že mě ruka neustále poměrně bolí a nejsem schopen jakéhokoliv sportu. Na rameni nemohu mít nic těžšího (batoh) což kamarád s podobnou zlomeninou vozil batohy a o ruce vůbec nevěděl. Klíční kost je na dotek stále trochu bolestivá, neschopná normálního fungování (práce s čímkoliv nad hlavou, plavání, manipulace s těžším předmětem) a kost není téměř viditelná oproti zdravé na druhé straně. Je nějaká šance že po vyndání "cizích těles" v kosti se situace výrazně zlepší? Je člověk po takovémto zranění později schopen normálně dělat sporty jako hokej, fotbal a tak? Mnohokrát děkuji,

Odpověď odborníka:

Je třeba ještě zjistit, zda při úrazu nedošlo k poranění dalších struktur jako třeba ramene nebo krční pateře. Většinou se stav po zhojení klíčku rychle lepší. Je třeba na rtg vidět, zda se zlomenina klíčku již prostavěla. Vynětí kovového materiálu bude jistě positivum, dokud je v místě zlomeniny kovový materiál, do té doby stále nemůže celý ramenní komplex dobře fungovat. Někdy se ale do odstranění materiálu pro zlepšení stavu kladou přehnaná očekávání. Každopadně jeho odstranění je plus a stav se dále může zhodnotit a došetřit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: