Klíční kost

Zdravím, je mi 19 let a hraju fotbal. Na konci července jsem si při fotbalovém zápase zlomil levou klíční kost (klíček) s téměř žádnou dislokací, za měsíc byla podle RTG kost srostlá, doktor mi ale doporučil cvičit až za 3 týdny, já jsem raději počkal 5 týdnů (začátek října) a pak jsem šel na trénink a tam se mi zlomila opět levá klíční kost, tentokrát ve střední části (s minimální dislokací), ale doktor mi dnes na kontrole řekl, že to byla smůla a náhoda, že se mi klíční kost opět zlomila a tvrdí, že teď po druhé zlomenině opět můžu brzy začít hrát, ale já si myslím, že to, že se mi kost hned zlomila podruhé, nebyla jen náhoda a asi nebudu pro jistotu hrát fotbal pár měsíců až rok, prosím o váš názor, předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Opakovaná zlomenina klíčku po zhojení klíčku u mladého člověka, pokud není posun je vzácnost.
Zvláště pokud jste dosud zlomeniny neměl.
Je třeba posoudit stav mineralizace kostí, stavby kostí, možnou zvýšenou křehkost, lomivost, kostí.
Pokud v laboratorním hodnocení bude nález fyziologický, postavení zlomeniny správné, potom je na místě pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci, opětné posouzení stavu.
Pro plnou zátěž na fotbale je možno počítat asi půl roku od vzniku druhé zlomeniny.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: