Kolísavá štítná žláza

Dobrý den, ráda bych poprosila o váš názor. Mám leta (cca 10l) sníženou funkci ŠŽ. Občas bušení srde, návaly horka, nespavost, nepocení, vypadávání vlasů, kolísavá váha ( plus mínus 25kg sem a tam) kožní problémy, zvýšený tlak atd. Bylo mi řečeno že extra sistoly, vynechává mi srdeční pulz, a to ostatní potíže prý souvysí ze šž, taktéž jaké koli krevní testy např cukr, jednou cukrovka je jednou neni :-) ( zátěžovým testem neni) nadledvinky atd. Opravdu je šž takto šikovná že mi toto vše vyvolává? Byla u mě několikrát už i záchranka, náhlé stoupnutí tlaku, bolest na hrudi atd. , nerada bych aby se vše svádělo na šž a něco se zanedbalo. Jinak taky trpím alergiema a měla jsem projít léčbou ale endok. mi to zákázal že se to na mé protilátky nesmí. Mohu vědět proč? Můj lékař mi to nevysvětlil. Dále mi teď dr. řekla že musím počítat s tím že s míma protilátkama budu mít šž kolísavou, jednou vyší jednou nižší, je to možné? Myslela jsem že když beru léky ( letrox) tak že by se to mělo ohlídat. Na posledy totiž na testech jsem pro změnu měla sníženou funkci a proto se mi prý zhoršily ty příznaky, přitom diagnostikováno mám sníženou funkci šž. Jak je tedy možné že mi tak kolísá a dá se to ňák stabilizovat aby se mi obtíže neopakovali? Je to hodně únavné a vyčerpávájící, např 3týdny je klid a pak týden nervy atd. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte pozitivní protilátky proti štítné žláze, znamená to, že máte tzv. autoimunitní nemoc štítnice. Je to záležitost špatně fungujícího imunitního systému (obdobně jako alergie, neexistuje na to ale zatím žádná imunologická léčba; já bych imunologické léčbě alergie nebránila, ale Váš lékař musí vědět, proč Vám jí nedoporučuje). Spolu se reakcemi imunitního systému např. na stres či nemoc, může kolísat i funkce štítné žlázy. Právě proto si Vás voláme na kontroly hormonálních hladin v krvi, abychom mohli pravidelně reagovat změnou dávky např. Letroxu na jejich hodnoty. Nicméně, tak výrazné zdravotní problémy, jakými jsou výrazné výkyvy krevního tlaku a bolest na hrudi by se štítnicí souviset neměly. Tudíž bych určitě doporučila kardiologické dovyšetření. Hodnoty hladin cukru v krvi často souvisí např. i s tím, jestli jste neměla silnější večeři, nebo něco hodně sladého ve večerního hodinách. Pak ani celonoční lačnění nestačí k poklesu hladin cukru do normálu. Na druhou stranu, pokud se Vám opakují vyšši hladiny cukru (byť při normálním zátěžovém testu), je to jakési varování Vašeho organizmu, že máte vysoký příjem kalorií, resp. objem tukové tkáně a je potřeba s tím něco co nejdřív dělat. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x