Kolitida?

  • Dotaz od: Bláhová Jaroslava
  • Publikováno: 14.1.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, v loňském roce jsem užívala několikrát ATB na opak.infekce moč.cest,naposledy Furaiton 1 tabl. 1x denně po celé září a pak jsem byla ještě 1x přeléčena ATB na konci října.V půlce listopadu se mi objevily potíže jako nucení na stolici,raktální špinění a posléze hlen ve stolici a nakonec krvavý hlen.Šla jsem k lékařce a ta mi provedla celou koloskopii s tím,ža to vypadá na kolitidu.Odebrala 4 vzorky na histologii s tímto výsledkem: 1.částka sliznice tl.střeva se zachovanou architekturou, v lamina propria edem > bez výraznější zánětl.celulizace > 2.vzorek sliznice tl.střeva s ident.nálezem jako materiál č.1 > 3,vzorek sliznice tl.střeva se zachovanou architekturou, s edemem v lamina > propria bez zánětu > 4,dva vzorky sliznice tl.střeva bez nápadnějšího patologického nálezu > záver: v rozsahu zaslaných vzorků známky svědčící pro ulcerozní kolitidu > nezjištěny > Dg.: K30 > > Pokud to takhle stačí,víc nemám.Ošetřující doktorka napsala : dietu > dodržovat,dále Hylak,kontrola při obtížích ihned,jinak dle nálezu při KS je > nutno disp.UC. > A při koloskopii napsáno : > Kamera : Ascendens > Kamera: LF > Kamera : descendens > Kamera : RS zánět > Kamera : ulcerace v R > Poté mi byla ještě 1x udělána koloskopie a také s neg.výsledkem. Nyní beru jen probiotika a železo,občas se na stolici objeví hlen. Chtěla jsem se zeptat,jestli je možné,že jsem šla k lékaři brzo a zánět/kolitida/se ještě neprojevil nebo můžou mé problémy souviset s ATB léčbou? Děkuji za odpověď. Bláhová J.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je nález na kolonoskopii a biopticky negativní o kolitis es pravděpodobně nejedná. doporučovala bych tedy nadále probiotika, Vaše obtíže pravděpodobně pramení z poškození střevní mikroflory antibiotickou léčbou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: