Krční páteř a vysoký tlak

Je mi 21 a poslední dobou trpím závratěmi a velkou únavou. Byl jsem s tím u svého praktického lékaře a naměřil mi vysoký tlak (160). Jelikož to bylo v období zkoušek ve škole, moc se to neřešilo a doktor mi doporučil přijít po zkouškách. Po zkouškách jsem tedy dorazil a tlak je stále vysoký (150). Dnes jsem byl už na třetím přeměření a tlak se mi drží stále takhle vysoko. Jednou se mi dokonce udělalo tak těžko, že jsem se sotva udržel na nohou a bolela mě levá ruka. Hned jsem s tím jel na pohotovost, tam mi naměřili tlak 165/80 a potom mě prohlédla neuroložka. Provedla rychlé vyšetření a pak se mě ptala na krční páteř. Říkala mi, že mám ztuhlé svalstvo v oblasti krční páteře a lopatek. Napíchala mi nějaké jehličky zezadu na krk, prý, že se mi uleví. Po chvíli mi bylo lépe a levá ruka mě přestala bolet. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli může být zablokovaná krční páteř příčinou takhle vysokého tlaku ? Můj praktický lékař mi po třetím změření krevního tlaku předepsal léky na tlak. Trochu mě děsí, že je mi teprve 21 a už musím brát takovéhle léky. Často se mi také stává, že se nedokážu vůbec soustředit, přemýšlet a jsem stále unavený. Může to nějak souviset s tím tlakem ? Třeba že se mi nějak málo prokrvuje mozek ? Už si s tím vážně nevím rady. To s tím soustředěním a taky věčnou únavou mě děsí, někdy si připadám, jako chodící tělo bez duše. Prosím poraďte mi, co s tím vším ? Může tohle všechno způsobit krční páteř ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Vaše potíže může způsobovat jak problém krční páteře, tak vysoký krevní tlak, tak oboje současně. Bude třeba zajít za vaši m PL, aby Vás " dovyšetřil". není oprřavdu běžné, aby vysoký krevní tlak byl bez jiné příčiny v tomto věku. Tzn. vyšetření krve, moč, sonografické ledvni, nadledvin, hormonů štítnice a spoustu dalších věcí, ktere nelze vtakto předpovědět, dle fyzikálního-klinického vyšetření však lékař bude jistě vědět, jak dál, co vše je třeba vyšetřít. pokud se toho neujme, doporučí vyšetření interním lékařem, tak ten to jistě vše udělá, jinak nelze postupovat. Pokud nebude něco z oněch vyšetření bránit "a ktivně fyzioterapeutické" léčbě krční páteře( a nejen jí, jedná se jistě o významnější svalovou dysbalanci nejen v této oblasti), což může velmi rychle odstranit( spolu s vaší spoluprací cíleným cvičením dle zácviku a změnou ergonomických návyků) V\še potíže. přesto by neměl Váš PL postupovat jinak, než jsem naznačil, nelze pouze doporučit léka na vysoký krevní tlak,byť to jistě bylo zcela správné, nikoliv však dostačující k objasnění Vašeho zdravotního stavu.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: