Lamotrigin a alkohol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V dubnu jsem měla epileptický záchvat(grand mal). Byl to můj první a (doufám)poslední. Po všech vyšetřeních (EEG, CT, MR) mi na nic nepřišli. Epilepsii nemám. Přesto beru lamotrigin 100–0–100mg. Od záchvatu jsem se alkoholu nenapila. Nicméně teď v srpnu mě čeká velká akce a ráda bych si dala aspoň dvojku červeného. Tak se ptám, myslíte, že to může mít nějaký dopad? Asi je to směšná otázka ale ráda bych znala názor lidí, kteří to třeba už riskli. A také jestli se abstinence týká spíše prevence proti záchvatu a nebo jen vedlejších účinků s užíváním léků?..Předem moc děkuji za odpovědi. ;)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, alkohol tlumí aktiviti enzymů v játrech, které jsou nutné pro zpracování léků. Dsledkem je prodloužený a zesílený účinek léků, který je potom nevyspytatelný, následkem může být ospalost, zmatenost, porucha koordinace těla, ale i poruchy dýchání a podobně. Obecně se nedoporučuje vůbec alkohol spolu s léky kombinovat, osobně si ale myslím, jedna dvojka až zas takovou škodu neudělá, ale asi bych vám doporučila spíše bílé víno a lehčí /kvalitní/. V červeném je hodně tříslovin a jiných "silných" látek, které nejsou obecně vhodné u lidí se zvýšenou mozkovou aktivitou - migréna,epilepsie, i když berou léky. Budte tedy spíše opatrná a sklenička at je opravdu jen jedna, vychutnejte si ji :o). Pro názor lidí, kteří "to" riskli", si musíte jít na diskusní fora k vaší nemoci, třeba zde: http://www.epilepsie.cz/. Hodně odpovědí na vaše otázky vám může poskytnout i tento odkaz: http://www.ulekare.cz/clanek/epilepsie-1266 . Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: