Ledvinove kameny

Dobry den . Pred tremi dny jsem mel velke bolesti v leve strane bricha.Po 3 dnech jsem se rozhodl jit na pohotovost na rentgenu byl nalez ledvinoveho kamene.Dalsi den jsem sel na CT a dnes mi bylo receno ze mam ucpany odtok v leve ledvine a ze bych o ni mohl prijit kdyz s tim neco neudelam, ptal jsem se jestli to mohu vyskakat a uzivat napr.rowantinex a bylo mi receno ze ne ze s tim nic neudelam a musim do nemocnice v Karlovych Varech.Bolesti mam posledni 2 dny minimalni pouze mensi tlak v oblasti leve ledviny.(nemam pojisteni jsem cizinec samoplatce).V Karlovych Varech mi po ultrazvuku bylo receno ze kamen o velikosti 3mm sam vyjde a byl mi predepsan Algifen a Fokusin(ktery nemeli tak jsem dostal Tanyz).Zajimalo by me ktery z lekaru se mylil a jestli je mozne ze by na ultrazvuku v KV ucpani prehledli. ZDE JE CELA ZPRAVA Z PRVNI NEMOCNICE::::: CT ledvin: Vys. provedeno nativne.Prava ledvina meri cca 105mm , leva 115mm.Oboustranne ledvinny parenchym bez loziskovych zmen v nativnim obraze.Duty system prave ledviny je stihly v prubehu ureteru bez zn. rtg kontrastnich stinu.Vlevo je patrna hypotonie duteho systemu a proximalniho ureteru.Ve vzdalenosti 65mm od ureteropelvicke junkce je patrny velmi drobny konkrement 3mm.Distalneji je ureter jiz stihly a v nativnim obraze obtizne sledovatelny.V male panvi vlevo ve vzdalenosti 15mm dorzalne od mechyre je patrna kalcifikace vel.6mm,ktera je spise flebolitem.Proti jeji lokalizaci v ureteru svedci jednak absence dilatace dist. ureteru,ktere by u takto velkeho konkrementu musela byt a jedna k ponekud lateralnejsi ulozeni.M.mechyr malo naplnen,obtizne hodnotitelny.Prostata nezvetsena.Parenchymove organy dutiny brisni bez zjevne patologie v nativnim obraze.Retroperit. struktury jsou obtizne odlisitelne, na git lze vyloucit jen hrubou patologii.Zn.leze disku L1/2 s osteofytem na dolnim zadnim okraji L1,ktery mirne prominuje do pater.kanalu. ZAVER: Drobna ureterolithiasa vlevo,s hypotonii duteho systemu leve ledviny. Dg: Ureterolithiasis 1.sin Stat popst colica ren.1.sin. PROSIM O ODPOVED nevim ted na cem jsem nechci prijit o ledvinu. V KV mi odebrali i moc a zkoumaly ji pod mikroskopem pokud by tam tedy byla infekce a nebo ucpani tak by to snad nasli ,nevim no.DEKUJI ZA ODPOVED PETR S.

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že v případě takto malého kamene poškození ledviny nehrozí, je vysoká pravděpodobnost, že takto malý močový kámen odejde sám. U kamenů menších než 5 mm je to velmi pravděpodobné. Nález z CT sice ukazuje mírné rozšíření úseku ledviny a močovodu nad kamenem, tzn. že močovod je omezeně průchodný kvůli kamenu, jde však o vratný stav. S navrženým postupem souhlasím, dovoluji si doporučit ještě dostatek pohybu (vhodná je například chůze po schodech, běh), sledovat proud moči -při abnormálních pocitech je nutné vyhledat k lékaři, močit přes gázu (zachycený kámen potom předat urologovi k vyšetření), hlavně pít dostatek tekutin - kolik zvládnete. Léky Algifen a Tanyz by měly pomoci, pokud by nepřinesly dostatečný efekt proti bolesti, můžete zkusit ještě navíc volně prodejný přípravek Diclofenac tablety 50 2x denně- sníží otok a předpokládá se, že urychlí odchod kamene. V případě infekce, změny proudu moči, teploty ... se vydejte k lékaři ihned. Odchod kamene může trvat i několik týdnů, efekt tohoto (konzervativního) postupu je nutné zkontrolovat kontrolním sonografickým či rentgenovým vyšetřením. Pokud by kámen neodešel spontánně, je nutná urologická intervence. Kontrola urologem je nutná i proto, že Vám lékař vysvětlí pravidla tzv. metafylaxe, tj. prevence vzniku dalších kamenů, a případně provede ještě nějaká další vyšetření.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: