Mononukleoza

Dobrý den,ráda bych se s vámi poradila o mém onemocnění. Je mi 17 let a jsou to 2 měsíce,co mi zjistili mononukleozu. Jaterní testy jsem měla celkem v pořádku,jednalo se o lehčí průběh. Ale i tak mám stále i po těch 2 měsících teploty. Zajímalo by mě,jak to bude se sportem. Dělám vrcholový sport a skoro 3 měsíce už netrénuji. Nyní jsem dostala nabídku zůčastnit se prestižního turnaje a ráda bych ji využila. Zbívá do toho ještě měsíc. Jsem zvyklá na velkou fyzickou zátěž,na hřišti jsem tak často skoro jako doma,už 3 měsíce netrénuji a chybí mi to,moc. Až na ty teploty se cítím fajn. Lékařka mi zakázala sport na 5 měsíců,vím že zdraví je nejdůležitější,ale i přesto-nemohla bych už sportovat? Začít alespoň pozvolna? Nevím,jak to mám popsat,ale už nevydržím se jen tak povalovat doma a nesportovat. Přečetla jsem spoustu článků o této problematice a všude bohužel píší dlouhodobě nesportovat. Co by se tedy stalo,kdybych to nedodržela? Předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá slečno Michaelo.Virus infekční mononukleosy se vyskytuje v lidské populaci velmi často,do mladé dospělosti všichni tedy nějakou formou infekci proděláme-někdo si toho ani nepovšimne,u někoho má průběh charakter anginy/ale virové,tedy nevhodné k léčbě antibiotiky../,u něho dochází k přechodnému zvýšení jaterních testů..Náš organismus následně vytvoří protilátky a tím virus zneutralizuje/zůstává jen minimální kvantum,o tzv.reaktivaci při oslabení těla jinými vlivy jste asi vyčetla/ Ale teorie jste si zřejmě zjistila dost,tak k Vaší otázce.Má odpověď má dvě roviny.Jedna-docházíte zřejmě do ordinace praktické lékařky pro děti a dorost.Zná Váš zdravotní stav a Vás "celou"od narození.Z jakého důvodu nedokážete partnersky přistupovat ke své lékařce?Její doporučení a rady jste si vyslechla,přesto se snažíte -promiňte-"vytrucovat"protinázor,který Vám bude více vyhovovat.K dospělému jednání patří svoboda rozhodování,ale také připravenost nést za ně náležitou odpovědnost. Tedy,Vaše otázky-co "by se stalo,kdyby"?mi připadají dětské.Nikdo Vám přece nemůže "fakticky" zakázat dělat to,pro co se rozhodnete.Ale Vy také musíte respektovat právo druhého trvat na svém názoru,není moudré zkoušet "jinde"hledat takovou odpověď,která je pro Vás příjemnější. Druhá rovina-jakákoliv,sebeušlechtilejší činnost se nám může změnit v závislost.V žádném případě bych Vám to nepřála,ale i Vy můžete být vyřazena ze sportu nečekaným úrazem nebo jinou okolností.Člověk by měl být trénován pro tuto situaci-tedy schopen,i když na čas,zaměřit své síly jiným směrem. Upřímně přeji,abyste po rekonvalescenci byla zase zcela v pořádku a měla radost ze svých aktivit.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: