Mononukleóza v minulosti

Dobrý den, lékařem mi bylo sděleno, že jsem v minulosti prodělala mononukleózu, mám totiž pozitivní IgG protilátky, EBV i CMV. Jaterní testy, krevní obraz, základní biochemické vyšetření a vyšetření moče mám v pořádku. Chci se zeptat co pro mě tato skutečnost znamená a jak to je s reaktivací mononukleózy. Pokud se tato nemoc reaktivuje, můžu být nakažlivá pro okolí? Mám se bát reaktivace? Už oddávna trpím zvýšenou únavou, trpěla jsem na gynekologické infekce a nyní trpím na stále se opakujícíc záněty v krku. Právě se léčím na angínu, u které si původně mysleli, že je to mononukleóza. Co mám tedy se svým zdravotním stavem dělat? Musím se nějak omezovat? Pro zlepšení imunity mi byl naordionován Ribomunyl, který beru už druhý měsíc. Děkuji za odpověď a za osvětlení problematiky o infekční mononukleóze.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s infekční monukleosou se v životě setká většina lidí. Promořenost populace je téměř 90%. Pozná se to z krevním odběrů právě dle přítomnosti paměťových protilátek ve třídě IgG. Vůbec to neznamená, že infekce se v budoucnu musí reaktivovat. Tvorba protilátek ve třídě IgM, které by svědčily pro aktivitu onemocnění, se může aktivovat v průběhu jakékoliv infekce zcela nespecificky. Ribomunyl je výborný imunomodulační prepsrát. Největší účinek těchto léků nastává po jejich doužívání.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: