Možná nákaza klíštětem

Dobrý den, včera odpoledne mi bylo vytáhnuto z těla již nasáté klíště přímo na levé klíční kosti. Podle fotek z internetu by se mělo jednat o klíště obecné. Ještě tentýž večer se mi přitížilo. Zimnice, únava a bolest v levém podpaží, spíš vpřední části - pravděpodobně uzliny, ale nejsem lékař, neví to jistě. Bolí do teď. Ráno jsem měla mírně zvýšenou teplotu 37,1. Byla jsem hned u lékaře. Předepsal pouze Aulin a řekl "sledovat, zda se v místě vpichu neutvoří skvrna"a když tak potom přijít. Zatím tam mám jen červený pupínek jako od komára. Ale jsem malátná a unavená, pálí mě oči, jako když máte chřipku. Poraďte. Po tom, co jsem si ještě včera četla na internetu jsem tak trochu vynervovaná a mám strach.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Chápu Vaše pocity nejistoty- klíště je uváděno do souvislosti s přenosem jednak viru klíšťové encefalitidy, jednak boreliových nákaz. V obou případech se jedná o dost odlišné jednotky. Klíšťová encefalitida je preventabilní onemocnění- existuje vakcína...Myslím, že žádný z lékařů nepodcení stav mladé ženy- v současnosti je nejúčelnější spolupráce s Vaším praktickým lékařem. Konsultujte s ním svůj celkový stav, samozřejmě i kožní změny. Rozhodně se neostýchejte a nebojte se, že budete považována za "hypochondra".

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: