Možná neuroborelióza

Dobrý deň. Chcel by som Vám opísať môj problém. Pred pol rokom som bol hospitalizovaný v nemocnici so silnými bolesťami hlavy, tlakmi v hlave, zlým videním, iskrením v očiach. Bol som hospitalizovaný 10 dní a urobili mi radu vyšetrení cez MR mozgu CT, všetky možné rentgeny. Vyvodili z toho, že vraj je to asi isté štádium epilepsie, keďže som mal abnormálny zápis na EEG. Následne mi ale urobili lumbálku, po ktorej mi vyšli protilátky na boreliózu. Nikdy som sa na boreliózu neliečil, ani predtým a ani potom ma nikto neposlal k nejakému špecialistovi na tieto problémy. Predpísali mi antieplileptiká a môj stav sa dal trochu do normálu ale nikdy sa moje problémy neodstránili. Problémy s očami pretrvali a momentálne som už asi mesiac v stave úplneho šialenstva. Každý deň mi je zle, som unavený, zle vidím, cítim tlaky v hlave, nemôžem pracovať, som veľmi citlivý na svetlo, cítim pichanie pri srdci a svalové záškuby na rôznych častiach tela. Neustále mi iskrí v očiach a som z toho už veľmi deprimovaný. Okolie ma podozrieva z toho že som hypochonder ale ja neviem ako vysvetliť moje stavy. Je mi dobre a zrazu len tak mi príde zle. V hypermarketoch, na návštevach, na akciách. Všade kde sa niečo deje, akoby môj mozog nestíhal zaznamenáva´t všetky tie zmeny. Ťažko prichádzam na slová, zle sa mi rozmýšľa. trasú sa mi aj ruky. Prosím Vás môžu to byť príznaky neuroboreliózy? Už som naozaj zúfalý a hľadám na internete to, s čím mi nevedia pomôcť lekári. ďakujem za Vašu skorú odpoveď. S pozdravom Lukáš S

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel neznám Vaše laboratorní výsledky a klinický stav, pouze z popisu příznaků nelze určit zda-li se jedná o neuroboreliosu. Při infekci bakterií borelia burgdorferi, může být napadnut centrální nervový systém i periferní nervy, neurologické projevy se mohou objevit i v pozdním stadiu až po letech po infekci. Při lumbální punkci /při neuroinfekci nejpřesnější metoda vyšetření/ by se zjistily záněltivé změny v mozkomíšní tekutině, které by poukázaly na přítomnost zánětu v centrálním nervovém systému. Nevím zda-li Vám byla prováděna diagnostika PCR k průkazu bakterie . Pokud byly vyšetřeny protilátky pouze z krve - tato diagnostika není zcela přesná a pouze dle přítomnosti protilátek nelze zcela 100% říci, že se jedná o infekci Borelií. Doplnila bych ještě imunologické vyšetření, psychiatrické vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Neuroborelioza? | Od: anna | 23.10.2016 23:50
Dobrý den, přišlo se na to co Vám nakonec bylo?
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: